Περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το κέντρο κράτησης στη ΒΙΑΛ της Χίου αναγκάστηκαν να ζήσουν και πάλι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες το βράδυ της Τετάρτης, καθώς η έντονη βροχόπτωση γέμισε λάσπες και νερά τους καταυλισμούς που έχουν στήσει οι άνθρωποι.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη Σάμο, όπου σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα μοιράσουν συνολικά 4.000 αδιάβροχα, κουβέρτες, κιτ υγιεινής, πλαστικά καλύμματα και δοχεία μεταφοράς νερού. Όπως αναφέρουν  σε ανακοίνωση τους, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντους.

Τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.000 αιτούντες άσυλο είναι εγκλωβισμένοι στο νησί της Σάμου και συνωστίζονται καθημερινά κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για μόλις 650 άτομα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τον χειμώνα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και  ντους.

Περιμένοντας στα νησιά του Αιγαίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Συνολικά θα διανεμηθούν 4.000 αδιάβροχα, κουβέρτες, κιτ υγιεινής, πλαστικά καλύμματα και δοχεία μεταφοράς νερού. Από τις αρχές του χρόνου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας. Παρακολουθούν, όμως, εδώ και μήνες την αυξανόμενη ανάγκη για πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντους.  Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν παρέμβει, δημιουργώντας ένα σύστημα ύδρευσης που παρέχει περισσότερα από 40.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, καθώς και χημικές τουαλέτες.

Η κατάσταση στη Σάμο εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 6.000 αιτούντες άσυλο είναι εγκλωβισμένοι στο νησί της Σάμου και συνωστίζονται καθημερινά κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για μόλις 650 άτομα. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και για 4η  συνεχή χρονιά οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τον χειμώνα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Με τις πρώτες βροχές η περιοχή γύρω από το κέντρο υποδοχής,  εκεί όπου διαμένουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο έλος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Οι συνθήκες αυτές είναι απόρροια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνεχίζει να παγιδεύει πάνω από 36.000 ανθρώπους στα ελληνικά νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν για ακόμα μια φορά να μεταφερθούν επειγόντως οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, κυρίως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, καθώς και τα άτομα  με χρόνιες και πολύπλοκες παθήσεις, σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση με πρόσβαση σε ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, νομικές και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της ΕΕ».