Σε παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η δήλωσή του αυτή γίνεται χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή πρόθεσης επίδειξης δύναμης. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού, αλλά πράξη ευθύνης, υποστήριξε επίσης.

Εντύπωση προκαλεί το πώς ο Υπουργός επέλεξε να δικαιολογήσει τις διατάξεις που, σύμφωνα με πλήθος φορέων, περιορίζουν το δικάιωμα του συνέρχεσθαι: “Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το λέω με αποφασιστικότητα. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού. Είναι πράξη ευθύνης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί υπακούει στην κοινή λογική. Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πώς ο υπουργός επικαλείται τις «μικρές συγκεντρώσεις που κλείνουν τον δρόμο» για το ζήτημα αυτό υπάρχει το σχετικό νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα 120/2013 , που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των έντονων αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25, την Τρίτη, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων κατήγγειλε ως αντισυνταγματική την προληπτική απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ μία μέρα αργότερα, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αποτελεί ισχυρό θεσμικό και στοιχειοθετημένο χαστούκι σε όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η ουσία των ενστάσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας αποδέχεται τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, βασίζεται σε νομολογία ελληνικών και ευρωπαίκών δικαστηρίων και συμπυκνώνεται στα εξής:

  • Η μη γνωστοποίηση μιας διαδήλωσης στις αστυνομικές αρχές δεν αποτελεί νόμιμο λόγο απαγόρευσής της
  • Ο «οργανωτής» δεν είναι δυνατό να αναλαμβάνει ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις τρίτων στις οποίες δεν έχει εμπλακεί προσωπικά
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύει τις αυθόρμητες συναθροίσεις, αλλά και την «αντιδιαδήλωση»
  • Σχετικά με την προληπτική απαγόρευση διαδηλώσεων, ξεκαθαρίζεται ότι λόγω της συνταγµατικής προστασίας της οποίας απολαύει η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η απόφαση απαγόρευσης θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο των αστυνομικών αρχών.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας, επικρίνει τις αόριστες νομικές έννοιες που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απαγόρευσης μιας συνάθροισης από την αστυνομία, αλλά και την αστική ευθύνη που αναλαμβάνει ο «οργανωτής» για πράξεις που έχουν τελέσει άλλα πρόσωπα. Ενάντια στο νομοσχέδιο τάσσονται επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και σύσσωμες οι Ενώσεις δημοσιογράφων.