Η ακακοίνωση του mέta αναφέρει:

«Ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001), πρωτοστάτησε, ως γνωστόν, σε μία καλλιτεχνική επανάσταση, γεφυρώνοντας τη μουσική με τα μαθηματικά, τους πειραματισμούς του 20ού αιώνα με την αρχαιοελληνική σκέψη. Συμμετείχε, όμως ως νέος (και αυτό δεν θα πρέπει να αποσιωπάται) και σε ένα λαϊκό αντιστασιακό κίνημα με επαναστατικά χαρακτηριστικά, που η συντριβή του διαμόρφωσε τη δύσμορφη φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα “Δεκεμβριανά” υπήρξαν για τον Ξενάκη του “Λόχου Μπάιρον” η στιγμή του βαρύτατου τραυματισμού του στα Εξάρχεια, ο προάγγελος του κατοπινού αναγκαστικού εκπατρισμού του με μια θανατική καταδίκη στην πλάτη και συνολικά η ιστορική καμπή της διάψευσης των προσδοκιών της πρωτοπόρας γενιάς του.

Για το mέta, που προγραμματικά διασταυρώνει τη γλώσσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με αυτήν του πολιτικοθεωρητικού επιχειρήματος, η ολόπλευρη προσέγγιση της ζωής και του έργου του Ιάννη Ξενάκη αποτελεί ευκαιρία να στοχαστούμε εκ νέου τα σημεία συνάντησης της τέχνης με την τεχνολογία, της διανοητικότητας με την αισθητική απόλαυση, της μουσικής τόλμης με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό, της “πρωτοπορίας” και της “λαϊκότητας”, έξω από εργαστηριακές ή μουσειακές περιχαρακώσεις».

Πρόγραμμα

Πρώτο μέρος:

«Τα Δεκεμβριανά και ο τραυματισμός του Ξενάκη». Προβολές και αφηγήσεις με τους Ορέστη Καραμανλή και Μάκη Σολωμό.

Διαδραστικό μουσικό δρώμενο του Ορέστη Καραμανλή βασισμένο στο πρόγραμμα GENDYN του Ιάννη Ξενάκη.

Δεύτερο μέρος:

Ευρυάλη (1973) του Ιάννη Ξενάκη. Στο πιάνο ο Παύλος Αντωνιάδης

Ευρυάλη με αυξημένες εικόνες (προβολή).

Eror (the pianist), απόσπασμα, από την Γεωργία Σπυροπούλου

Ένας χώρος εντελώς φανταστικός από τον MC Yinca

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές

Οι συντελεστές:

Παύλος Αντωνιάδης: Πιανίστας και μουσικολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Στρασβούργου-IRCAM, ερευνητής στο EUR-ArTeC του Πανεπιστημίου Paris 8. Ασχολείται με την σύγχρονη πειραματική μουσική και την ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων στην εκτέλεση και διδασκαλία της τέχνης.

Ορέστης Καραμανλής: Συνθέτης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Sonic Arts Research Centre του Μπέλφαστ. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκερασμό των ακουστικών οργάνων με το laptop, την αλγοριθμική σύνθεση και τον σχεδιασμό ήχου για πολυκάναλα συστήματα.

Μάκης Σολωμός: Μουσικολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris 8. Ειδικεύεται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη και του Τέοντορ Αντόρνο και ασχολείται με θέματα μουσικής οικολογίας. Συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού (εκδ. “Αλεξάνδρεια”, Αθήνα 2008).

Γεωργία Σπυροπούλου (Georgia Spiropoulos): Συνθέτρια και multimedia artist εγκατεστημένη στο Παρίσι. Σπούδασε μεταξύ άλλων στο IRCAM και την EHESS και δίδαξε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Το έργο της περιλαμβάνει συνθέσεις για μουσικά και φωνητικά σύνολα, ηλεκτρονική και μικτή μουσική, μουσικό θέατρο και οπτικο-ηχητικές installations.

MC Yinka (Μανόλης Αφολάνιο): Μουσικός, DJ, MC, Ηθοποιός. Ιδρυτικό μέλος των χιπ-χοπ συγκροτημάτων “Αδιάσπαστη Ουσία” και “Παράγοντες”. Μέλος των συγκροτημάτων Street Buzz, Dr.Votkanini και Imam Baildi και Direct Connection. Δημιουργός των μουσικών project Urbanix και Fuzics.

Είσοδος: 5 ευρώ | Προπώληση: ticketservices.gr