Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία και την Πορτογαλία, ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» πως η πολιτική που φέρουν τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα αν δεν συμβαδίζουν με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού.
«Το μάθημα από την Ευρώπη είναι σαφές. Όπου η Σοσιαλδημοκρατία έκοψε τη θλιβερή σύνδεση με τον νεοφιλελευθερισμό και προσέγγισε αριστερές δυνάμεις και αριστερά ακροατήρια, τα αποτελέσματα ήταν θετικά (Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, εν μέρει Ισπανία κ.α.) Όπου, αντίθετα, η μεταστροφή δεν έγινε, άργησε ή δεν ήταν αξιόπιστη, η κατάρρευση ήταν αναπόδραστη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η προσχώρηση του ενός στις θέσεις του άλλου, αλλά η διαμόρφωση πεδίων συνεργασίας, χώρων διαλόγου και κοινής δράσης», ενώ πρόσθεσε πως αυτό «προϋποθέτει σαφή οριοθέτηση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού συνασπισμού, ικανού να δώσει συλλογική και αλληλέγγυα απάντηση στο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα και στην κρίση της Ευρώπης».