«Βρίσκομαι στη Ρωσία επειδή ο Λευκός Οίκος ακύρωσε εσκεμμένα το διαβατήριό μου, για να με μετατρέψει σε αιχμάλωτο εδώ», ανέφερε ο κ. Σνόουντεν μέσω Twitter, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ είχαν «αναγκάσει να προσγειωθεί εσπευσμένα το διπλωματικό αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, για να με εμποδίσουν να φύγω από τη χώρα, και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελευθερία κίνησής μου μέχρι και σήμερα».

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το περιστατικό  ανάγεται στο 2013, όταν το αεροπλάνο του τότε προέδρου της Βολιβίας, του Έβο Μοράλες, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, καθώς του στερήθηκε το δικαίωμα της υπερπτήσης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αμερικανικές αρχές ήθελαν εδώ και χρόνια να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει ποινική δίκη με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χορήγησε τον Σεπτέμβριο τη ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν, ο οποίος διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων που αποκάλυψαν τις εκτεταμένες δραστηριότητες υποκλοπής των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.