Εκτός της απολυταρχικής συμπεριφοράς του Ερντογάν και του συστήματος εξουσίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουνίου, πηγή έμπνευσης για τον Ολλανδό σκιτσογράφο αποτέλεσε το σχόλιο του Γερμανού κωμικού, Γιαν Μπέμπερμαν, που είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του με το σχόλιο πως «συνουσιάζεται με κατσίκες», προκαλώντας επίσης την αντίδραση του Τούρκου που ζητούσε τη σύλληψή του.

Σημειώνεται πως το σκίτσο του Οπενχάιμερ προκάλεσε επίσης και την αντίδραση των δικαστικών αρχών, που με δικαστική εντολή καλούν το Twitter να το κατεβάσει, χωρίς αποτέλεσμα.

«Ώστε αυτό είναι το σκίτσο που θέλει να εξαφανίσει ο Ερντογάν από το Twitter. Θα είναι πολύ ανόητο αν απευθύνω τώρα έκκληση για μαζική αναπαραγωγή του;» ανέφερε απτόητος ο σκιτσογράφος, αποκαλύπτοντας την αντίδραση του Ερντογάν, «Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς φέτος. Με τη μορφή δικαστικής εντολής από τον Ερντογάν».

Μάλιστα, ο Ολλανδός ανέφερε πως ήρθε σε επαφή με την Ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα, με την Ένωση να υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. «Για να είμαι όμως σίγουρος, ρώτησα αν η Ολλανδία συνεργάζεται με την Τουρκία για την έκδοση ατόμων. Υπάρχει όντως μια τέτοια συνεργασία, αλλά δεν μετρά για θέματα ήσσονος σημασίας όπως τα σκίτσα. Στο μεταξύ περιμένω και δεν πρόκειται να κλείσω για διακοπές το καλοκαίρι στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας», ανέφερε με νόημα.