Της Βασιλικής Σιούτη
 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε την περασμένη Τετάρτη η «είδηση» που έπαιξε σε πολλά ΜΜΕ για την «αλλαγή στάσης» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Γιάννη Στουρνάρα,  με αφορμή την έγκριση της τοποθέτησης του από τη Βουλή στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Την είδηση για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, επί το θετικότερο υποτίθεται, έδωσε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος βγαίνοντας από τη Βουλή και κατευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, τους δήλωσε:  «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι ήταν μια ήπια κριτική».

Κάπως έτσι στα επόμενα λεπτά είδαμε σε Μέσα όπως στο vima.gr την είδηση: «Χαμηλοί τόνοι από την αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ στο ρεπορτάζ αναφερόταν πως  «Αξίζει να σημειωθεί η θεσμική στάση των χαμηλών τόνων που υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση σε αντίθεση με τις ηχηρές ενστάσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν όσον αφορά την προοπτική του διορισμού του τέως υπουργού Οικονομικών στην διοίκηση της ΤτΕ».
 
 

Εντυπωσιασμένοι λοιπόν με την «ήπια κριτική» που σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα – άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητήσαμε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  εκπροσωπούσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (να σημειωθεί ότι «υπέρ» ψήφισαν  μόνο ΝΔ και ΠαΣοΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Ενδιαφέρον είχε και ο ρόλος που επωμίστηκε στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης ως «προϊστάμενος» υπουργός που πρότεινε εκείνος υποτίθεται τον Γ. Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ κι έπρεπε να αιτιολογήσει στη Βουλή την «απόφασή του»).

Εκεί λοιπόν, στα πρακτικά της Βουλής, ανακαλύψαμε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε το Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος διοικητής  όταν  έχει υπηρετήσει και εξυπηρετήσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και συγκεκριμένες εταιρείες. ‘Ότι δεν τήρησε το νόμο σχετικά με το που κατευθύνεται η επιχορήγηση των τραπεζών και ότι  ευνόησε τις τράπεζες  σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος».  Κι επίσης ότι ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία για να ωφελήσει τις τράπεζες!  Αλήθεια τι χειρότερο περίμενε να ακούσει ο Γ.Στουρνάρας αν αυτό ήταν «ήπια κριτική»;
 
Όσο συνηθισμένος κι αν είναι όμως ο Γ.Στουρνάρας στην κριτική κι όσο ασυγκίνητο να τον αφήνει, δεν μπορεί να πιστεύει ότι αυτή ήταν μια ήπια κριτική.

Προφανώς  όμως, αυτό ήθελε να περάσει στα ΜΜΕ. Την εικόνα του γενικά αποδεκτού Διοικητή.  Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστειλε τη σημαία και ότι κανείς πλέον δεν τον αμφισβητεί. Κι αποδείχθηκε πολύ για να το καταφέρει. ‘Ήταν αρκετό να πει σε κάποιους ότι η κριτική ήταν ήπια και την άλλη στιγμή βρέθηκαν πρόθυμα μέσα να το μεταφέρουν ως είδηση. Να όμως που υπάρχουν και τα πρακτικά και ως γνωστόν τα γραπτά μένουν και μαρτυρούν την αλήθεια.
 
Ας δούμε όμως  κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις, από τα πρακτικά της Βουλής,  από όλα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Γιάννη Στουρνάρα:

«Πώς θα έχετε σχετική αμεροληψία εάν έχετε υπηρετήσει και εξυπηρετήσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και συγκεκριμένες εταιρείες;»

«Ξέρετε ότι υπάρχει ο νόμος 3723/2008 που αφορά την ενίσχυση και επιχορήγηση των τραπεζών. Η ενίσχυση και η επιχορήγηση  αυτών των τραπεζών είχε δύο όρους. Ο πρώτος όρος είναι ότι αυτή η ενίσχυση επιχορήγηση θα έπρεπε να κατευθύνεται για την ενίσχυση  της οικονομίας… Ο δεύτερος όρος ήταν η σύγκληση του Συμβουλίου Εποπτείας των Επιτρόπων του Δημοσίου στις τράπεζες αυτές σε τακτική διαστήματα και όχι αργότερα από δύο μήνες κάθε φορά. Και οι δύο όροι αυτοί, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει σε όλη την πορεία σας δεν έχουν τηρηθεί».

«Ασκώ κριτική και έλεγχο στην πορεία σας ως Υπουργό Οικονομικών ότι δεν ήσασταν αμεροληπτος απέναντι στις Τράπεζες, αντίθετα τις ευνοήσατε σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος».

«Ξέρετε ότι οι Τράπεζες που έχουν ενισχυθεί με Προνομιούχες Μετοχές από το Δημόσιο, όφειλαν να καταβάλουν το 10% ετησίως του αντίστοιχου ποσού στο Δημόσιο. Αυτό δεν συνέβη κατά τα έτη 2012 και 2013 και δεν συνέβη κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα».

«Πρόσφατα η Άλφα Βάνκ και η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσαν τις Προνομιούχες Μετοχές, αλλά δεν κατέβαλαν το 10%. Γιατί συνέβη αυτό κύριε Στουρνάρα; Γιατί δεν διεκδικήσατε το 10%, αυτό που έπρεπε να καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και επίσης και στις άλλες Τράπεζες, από όσο βλέπω, δεν έχουν καταβάλει για την αντίστοιχη περίοδο, οι λεγόμενες Συστημικές Τράπεζες, τα σχετικά ποσά. Και δεν ξέρω εάν θα επικαλεστείτε αυτή  τη χαριστική διάταξη την οποία φέρατε, προκειμένου να πείτε ότι όταν έχουν ζημιές οι Τράπεζες δεν θα καταβάλουν τα σχετικά ποσά. ..»

«Το Δημόσιο θα δίνει τα λεφτά στις Τράπεζες, αλλά οι Τράπεζες δεν θα εκπληρώνουν τις σχετικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν απέναντι του; Και θα έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών να διευκολύνει την μη αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων; Και θα αναλαμβάνει αυτός ο Υπουργός Οικονομικών και τη Διοίκηση μετά της Τράπεζας Ελλάδος για να εποπτεύει την ασφάλεια Τραπεζών»;

«Ζημιώσατε κύριε Στουρνάρα για να ωφελήσετε τις Τράπεζες, πράγμα που και γι' αυτό έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

«Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, αφού ασκήσατε αυτήν την πολιτική που εξυπηρετεί ιδιοτελή Τραπεζικά συμφέροντα και  δεν παρέχει καμία ασφάλεια στο Τραπεζικό Σύστημα, να εγγυηθείτε αύριο από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την ασφάλεια του Τραπεζικού Συστήματος και το δημόσιο συμφέρον;»

Αναλυτικά τα επίμαχα πρακτικά από την ομιλία Λαφαζάνη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε  με ιδιαίτερη προσοχή αυτά που ελέχθησαν  από τον κ. Χαρδούβελη και από τον κ. Στουρνάρα. Μία παρατήρηση θέλω να κάνω η οποία επιβεβαιώνει μία άποψη που εκφράσαμε και δημόσια.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε εδώ όχι ως μελλοντικός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου. Κύριε Στουρνάρα γνωρίζετε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανεξαρτησία και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να είναι  σχετικά ανεξάρτητος. Εσείς εδώ ζητάτε την έγκριση της Επιτροπής μας με μία ομιλία απολύτου κυβερνητικής ορθοδοξίας και απολύτου μονομέρειας στην οικονομική πολιτική. Κύριε Στουρνάρα, αυτά βλέπετε ότι έχουν  κάποια συμβατότητα; Το ρόλο σας στην Τράπεζα της Ελλάδος πώς τον βλέπετε; Ως το μακρύ χέρι του νυν Πρωθυπουργού; Ως το μακρύ χέρι εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής; Αυτός είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος  και του Διοικητή της; 


Το δεύτερο που θα ήθελα να  σας ρωτήσω, διότι από τη θέση σας αυτή  πρέπει να υπηρετείτε κατ’ εξοχήν  το δημόσιο συμφέρον με την ευρεία και ουσιαστική έννοια του όρου και πρέπει να υπηρετείτε μια πολιτική η οποία θα είναι υπεράνω επιμέρους επιδιώξεων και συμφερόντων. Βεβαίως η πρώτη ερώτηση επ’ αυτού που θέλω να σας κάνω είναι μάλλον αυτονόητη, αλλά οφείλω να την κάνω. Είσαστε εταίρος ή μέτοχος αυτή την περίοδο κάποιας εταιρείας ή ήσασταν εταίρος ή μέτοχος κάποιας εταιρίας στο πρόσφατο παρελθόν; Αυτό το λέω γιατί υπάρχει σχετικό ασυμβίβαστο. Θα περιμένω την απάντηση, αλλά νομίζω ότι είναι προφανής,  αλλά είμαι υποχρεωμένος να την κάνω διότι είναι ένα θέμα αυτό τάξης και αρχής από το οποίο ξεκινάμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εάν δεν κάνω λάθος υπήρχε ασυμβίβαστο και όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν Υπουργός Οικονομικών. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν το γνωρίζω.
Κύριε Στουρνάρα στο βιογραφικό σας  βλέπω ότι έχετε διατελέσει σε θέσεις διοίκησης τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών. Εάν αναλάβετε τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα εποπτεύετε τις τράπεζες και συγκεκριμένα την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.  Θεωρείτε ότι είναι συμβατό, ανώτερα διοικητικά στελέχη των τραπεζών με κρίσιμο ρόλο στη διοίκησή τους και διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών να αναλαμβάνουν  αυτή τη θέση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος; Αυτά τα δύο είναι συμβατά;  Πώς θα έχετε σχετική αμεροληψία εάν έχετε υπηρετήσει και εξυπηρετήσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και συγκεκριμένες εταιρείες; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά στην αντικειμενικότητα και στο αδιάβλητο του ρόλου σας όσον αφορά στην πορεία του τραπεζικού συστήματος. Εσείς ως Υπουργός Οικονομικών εποπτεύατε συνολικά και ασκούσατε  οικονομική πολιτική και χρηματοπιστωτική πολιτική. Ξέρετε ότι υπάρχει ο νόμος 3723/2008 που αφορά την ενίσχυση και επιχορήγηση των τραπεζών. Η ενίσχυση και η επιχορήγηση  αυτών των τραπεζών είχε δύο όρους. ]

Ο πρώτος όρος είναι ότι αυτή η ενίσχυση επιχορήγηση θα έπρεπε να κατευθύνεται για την ενίσχυση  της οικονομίας. Δηλαδή, να συνοδεύεται με μία πολιτική χορηγήσεων η οποία να ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. 

Ο δεύτερος όρος ήταν η σύγκληση του Συμβουλίου Εποπτείας των Επιτρόπων του Δημοσίου στις τράπεζες αυτές σε τακτική διαστήματα και όχι αργότερα από δύο μήνες κάθε φορά. Και οι δύο όροι αυτοί, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει σε όλη την πορεία σας δεν έχουν τηρηθεί. Το Συμβούλιο Εποπτείας απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει ποτέ συγκληθεί προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις  κάτω από τις οποίες αξιοποιούν τα κεφάλαια του δημοσίου οι τράπεζες. Επίσης, δεν έχει καθόλου εξυπηρετηθεί νομική δέσμευση για τη χρησιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων  για την ενίσχυση της οικονομίας με τη χορήγηση δανείων. Κύριε Στουρνάρα γιατί συνέβη αυτό; 
 
 
(Συνέχεια ομιλίας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη)

Προνομιούχες Μετοχές, κάνω τις ερωτήσεις αυτές διότι εσείς θα αναλάβετε ένα όρο εποπτείας για το Τραπεζικό Σύστημα και εγώ ασκώ κριτική και έλεγχο στην πορεία σας ως Υπουργό Οικονομικών ότι δεν ήσασταν αμεροληπτος απέναντι στις Τράπεζες, αντίθετα τις ευνοήσατε σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος.
 
Προνομιούχες Μετοχές, ξέρετε ότι οι Τράπεζες που έχουν ενισχυθεί με Προνομιούχες Μετοχές από το Δημόσιο, όφειλαν να καταβάλουν το 10% ετησίως του αντίστοιχου ποσού στο Δημόσιο. Αυτό δεν συνέβη κατά τα έτη 2012 και 2013 και δεν συνέβη κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα.

Πρόσφατα η Άλφα Βάνκ και η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσαν τις Προνομιούχες Μετοχές, αλλά δεν κατέβαλαν το 10%. Γιατί συνέβη αυτό κύριε Στουρνάρα; Γιατί δεν διεκδικήσατε το 10%, αυτό που έπρεπε να καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και επίσης και στις άλλες Τράπεζες, από όσο βλέπω, δεν έχουν καταβάλει για την αντίστοιχη περίοδο, οι λεγόμενες Συστημικές Τράπεζες, τα σχετικά ποσά. Και δεν ξέρω εάν θα επικαλεστείτε αυτή  τη χαριστική διάταξη την οποία φέρατε, προκειμένου να πείτε ότι όταν έχουν ζημιές οι Τράπεζες δεν θα καταβάλουν τα σχετικά ποσά. Πολλώ μάλλον που στο δίμηνο Απριλίου, Μαΐου είχαμε ανά κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με 8,3 δις ευρώ και διαμορφώνονται έτσι σήμερα τα κεφάλαιά τους, πολύ περισσότερα από αυτά των εποπτικών ορίων.
Τι θα γίνει λοιπόν με αυτά τα περίφημα ποσά; Το Δημόσιο θα δίνει τα λεφτά στις Τράπεζες, αλλά οι Τράπεζες δεν θα εκπληρώνουν τις σχετικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν απέναντι του; Και θα έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών να διευκολύνει την μη αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων; Και θα αναλαμβάνει αυτός ο Υπουργός Οικονομικών και τη Διοίκηση μετά της Τράπεζας Ελλάδος για να εποπτεύει την ασφάλεια Τραπεζών;
 
Ζημιώσατε κύριε Στουρνάρα για να ωφελήσετε τις Τράπεζες, πράγμα που και γι' αυτό έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία είναι χρήματα των ασφαλισμένων και οι συντάξεις των ασφαλισμένων λεηλατούνται και αναφέρομαι στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών με τις οποίες απαγορεύσατε τη συμμετοχή των Ταμείων στις σχετικές αυξήσεις, παρόλο που είχανε πάρει απόφαση τα Ταμεία να συμμετάσχουν και αναφέρομαι στο Ι.Κ.Α., στο ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΕΑ. Τους απαγορεύσατε πρώτα να συμμετέχουν και μετά φέρατε βεβαίως και νομική ρύθμιση εκ των υστέρων μάλιστα, για τη σχετική απαγόρευση της συμμετοχής τους. Και το ερώτημα είναι γιατί ζημιώσατε για άλλη μια φορά μετά το κούρεμα του PSI, τα Ασφαλιστικά Ταμεία; Και τι θα γίνει κύριε Στουρνάρα αν έχουμε νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και νέα απαγόρευση κατά την σχετική φορά των πραγμάτων την οποία ξεκινήσατε, της συμμετοχής των Ταμείων;

Θα έχουμε πλήρη απαξίωση της Μετοχικής τους συμμετοχής, δηλαδή, ληστεία και καταλήστευση των Ταμείων. Θεωρείται τέτοιου είδους κινήσεις συμβατές με το ρόλο σας, αύριο, εάν αναλάβετε στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ρόλο ο οποίος θα πρέπει να διακατέχεται από αμεροληψία;

 Η υπόθεση  Eurobank, σας είχα κάνει και τη σχετική παρατήρηση στη Βουλή και επιχειρήσατε να μου δώσετε μια απάντηση. Το Δημόσιο, μέσω, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διέθεσε μέχρι τα τέλη Απριλίου 13,6 δις ευρώ προκειμένου να στηρίξει την Eurobank, με συνέπεια βεβαίως να αναλάβει το 95% περίπου του Μετοχικού της Κεφαλαίου.


Κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, στην οποία  απαγορεύσατε στο ΤΧΣ να συμμετάσχει και που επιτρέψατε με νόμο, και εσείς το φέρατε τον νόμο, να εκχωρηθούν οι μετοχές της κάτω και από την χρηματιστηριακή τους αξία, υπήρξε ως  αποτέλεσμα η συμμετοχή του Δημοσίου να πέσει μέσα σε μια νύχτα στο 35%. Εάν,μάλιστα, αύριο γίνει και νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας της Eurobank  το Δημόσιο θα χάσει σχεδόν πλήρως τη συμμετοχή του. Με δύο λόγια πέταξαν και χάθηκαν περίπου 13,6 δισ. ευρώ. Προκειμένου να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, στη Βουλή μου είπατε και σε εμένα αλλά και στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν ζημιώνεται το Δημόσιο, διότι συμψηφίζονται οι απώλειες που είχαν οι Τράπεζες με το PSI, με το κούρεμα.

Αυτή η  άποψη είναι πρωτοφανής, και την ανακαλύψατε  εκ των υστέρων, διότι μέχρι τότε λέγατε ότι τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης θα τα ανακτήσει το Δημόσιο μέσα από τις διαδικασίες και τις ρυθμίσεις που είχατε προβλέψει, όπου και δεν αναλύω τώρα. Καταφύγατε σε αυτό το επιχείρημα, ότι είχαμε συμψηφισμό  των απωλειών του Δημοσίου με τα κέρδη από   το PSI. Σας  ρωτώ όμως, γιατί δεν κάνατε τέτοιο συμψηφισμό και για τα φυσικά πρόσωπα ομολογιούχων τα οποία είχαν τρομακτικές απώλειες και τα κουρέψατε; Γιατί επίσης δεν κάνατε αντίστοιχο συμψηφισμό για τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να ανακτήσουν τις απώλειες τους από το PSI;
Και να σας πω εδώ και κάτι άλλο το οποίο χρειάζεται μια δική σας διευκρίνιση, τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα θεωρήσετε ότι είναι εκτός των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να μετάσχουν στο κούρεμα του  PSI. Αν, όμως, ήταν τα Ταμεία, να συμμετάσχουν στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των Τραπεζών, τότε τα ταμεία τα θεωρήσατε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, και τα αποκλείσατε. Γιατί αυτές οι αντιφάσεις προκειμένου να ωφεληθεί το Τραπεζικό Σύστημα και να ζημιωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία; Θεωρείτε ότι αυτή η πολιτική είναι δίκαιη και συμβατή με το ρόλο που θέλετε να αναλάβετε;

Να κάνω και μια ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και εάν έχετε μια εκτίμηση της πορείας τους και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στο Τραπεζικό Σύστημα και επιπλέον γιατί δεν αναλάβατε μέχρι τώρα πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτή η κατάσταση των «κόκκινων δανείων» με τις Τράπεζες, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους, αντί κάθε τόσο να έχουμε αιμοδότηση τους από το Δημόσιο, με τεράστια ποσά τα οποία έχουν φτάσει σχεδόν σε ένα Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για να σωθούν υποτίθεται οι Τράπεζες, οι οποίες δεν σώζονται και έχουμε μπεί σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο;

Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, αφού ασκήσατε αυτήν την πολιτική που εξυπηρετεί ιδιοτελή Τραπεζικά συμφέροντα και  δεν παρέχει καμία ασφάλεια στο Τραπεζικό Σύστημα, να εγγυηθείτε αύριο από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την ασφάλεια του Τραπεζικού Συστήματος και το δημόσιο συμφέρον; Και τέλος, άλλη μία ερώτηση, για την συνάντησης σας με την κυρία Λαγκάρντ στο Παρίσι. Δεν ξέρω, αλλά θα ήταν χρήσιμο νομίζω και για την Επιτροπή, αν μας δίνατε μια εικόνα για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, αν σχετίζεται με την έκθεση αξιολογήσεις του Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, όπου οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών τοποθετούνται περίπου στα 16 δις ευρώ, δηλαδή, 6 δις ευρώ πάνω από το ακραίο σενάριο της έκθεσης της Black Rock. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.