Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Πριν δοθεί ο λόγος στους άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο Μαδούρο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνάθροισης και διαβεβαίωσε πως η Βενεζουέλα θα παραμείνει ελεύθερη από τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, τον σιωνισμό και την ολιγαρχία. Η διεθνής συνάντηση, η οποία συγκέντρωσε στο Καράκας περίπου 300 αντιπροσώπους από κινήματα 60 χωρών από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, διοργανώθηκε από την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής–Συνθήκη για το Εμπόριο των Λαών (ALBA-TCP) και το Ινστιτούτο «Simon Bolivar» για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Λαών (ISB).

Ο Έβο Μοράλες, ο οποιός παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ως ο «Ινδιάνος ηγέτης του Νότου», ξεκίνησε την ομιλία του, αναφέροντας πως «ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσάβες είναι μαζί μας στη σημερινή συνάντηση». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους πραξικοπηματικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν θέλουν καμία σοσιαλιστική, αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση στην ήπειρο» σχολίασε ο ιθαγενής ηγέτης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανατροπή της κυβέρνησής του το 2019, όταν η Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας, υποστηριζόμενη από τον στρατό, την αστυνομία, τη δικαστική εξουσία, παραστρατιωτικές ομάδες και φυσικά την Ουάσινγκτον. Το πραξικόπημα της ακροδεξιάς είχε διακηρύξει πως η Βολιβία ανήκει στους λευκούς χριστιανούς και ότι οι ιθαγενείς θα γυρίζουν στα βουνά.

«Το πραξικόπημα στη Βολιβία οφείλεται σε τρία πράγματα: δυστυχώς, δεν αποδέχονται τους Ινδιάνους, τους ιθαγενείς που μπορούν να ηγηθούν μιας βαθιάς επανάστασης. Δεύτερον, δεν αποδέχονται ότι υπάρχει ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο από το νεοφιλελεύθερο, αλλά βασικά ήθελαν να βάλουν χέρι στο λίθιο της χώρας» είπε ο Έβο.  Ο Μοράλες σημειώνει πως οι χώρες της ALBA αγωνίζονται για την παγκόσμια ασφάλεια και όχι μιας μόνο χώρας, εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να υποτάξουν τη Λατινική Αμερική, φέρνοντας για παράδειγμα την ήττα των πραξικοπηματιών και την επιστροφή του μασισμού στη Βολιβία. «Σε 14 χρόνια δείξαμε ότι η Βολιβία έχει πολύ μέλλον, πολλές ελπίδες. Πόσες φορές φωνάζουμε ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός. Έχουμε βιώσει ότι μια άλλη Βολιβία είναι δυνατή» προσέθεσε.

Επιπλέον, προειδοποιεί για μια νέα προσπάθεια να «θέσουν εκτός νόμου» το κόμμα του. «Στο πραξικόπημα, οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να θέσουν εκτός νόμου το MAS. Κάποιοι εσωτερικοί εχθροί εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν εκτός νόμου το MAS, αλλά δεν θα μπορέσουν. Το κίνημα των ιθαγενών αγροτών, οι άλλοι τομείς, θα το υπερασπιστούμε, γιατί η απαγόρευση του MAS-IPSP θα ήταν σαν επαναποικισμός. Δεν νομίζω ότι τολμούν», είπε. Επιπλέον, προειδοποίησε  ότι χρησιμοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, που οι ίδιοι προκάλεσαν, για να επιβάλουν μείωση του πληθυσμού, δηλαδή των φτωχών». 

«Θέλω να δω κι άλλες χώρες να απελευθερώνονται από τον ιμπεριαλισμό. Θέλουν να μας χωρίζουν για να πάρουν τις πηγές μας. Όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο» κατέληξε, με την προσδοκία να υπάρξουν «περισσότερες χώρες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα».

Ο πρώην προέδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που είχε επίσης ανατραπεί από πραξικόπημα, που υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένους τομείς της Ουάσινγκτον, πήρε τον λόγο μετά. Θύμισε ότι και στην περίπτωση της χώρας του, η αριστερά επέστρεψε και μάλιστα υπό την ηγεσία μιας γυναίκας, της Σιομάρα Κάστρο. Ο Μαδούρο θα προσθέσει αργότερα τα ονόματα και άλλων γυναικών ηγέτιδων της ηπείρου, χαριτολογώντας προς τον Σελάγια ότι ανέφερε μόνο την συμπατριώτισσά του. Ο Σελάγια ανέφερε ότι νιώθει ευγνώμων που έζησε να δει μια δημοκρατική, σοσιαλιστική, αντιιμπεριαλιστική επανάσταση στη Βενεζουέλα και τη δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση στη Βολιβία, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην επανάσταση πολιτών του Ραφαέλ Κορέα στη Χιλή.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, πρόεδρος της Νικαράγουα και επικεφαλής στο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας, έστειλε επιστολή, η οποία αναγνώστηκε από τον πρέσβη της χώρας, όπου ανέφερε πως θα είναι πάντοτε η επανάσταση των Σαντινίστας θα είναι πάντα αδερφοποιημένη με τη μπολιβαριανή επανάσταση. Μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο Μαδούρο ευχαρίστησε τη Νικαράγουα, την οποία χαρακτήρισε το πιο όμορφο λουλούδι στον κήπο της Λατικής Αμερικής. «Είμαστε όλοι sandinistas, josemartinistas, bolivaristas, palestinistas» διακήρυξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

O Ζοάο Πέδρο Στεντίλ, ηγέτης του Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας, κάλεσε να εκμεταλλευτούμε αυτό το φόρουμ «για να κάνουμε ένα είδος αυτοκριτικής», διότι και σε αυτή την πλευρά «έχουμε προβλήματα». Δεν καταφέραμε, παρατήρησε, να αντιμετωπίσουμε πιο δυναμικά την κρίση του καπιταλισμού επειδή «μας λείπει η λαϊκή κινητοποίηση».

Η λαϊκή παιδαγωγός και βουλεύτρια της Κούβας, Λανίσκα Λούγκο, η οποία εκπροσώπησε το ALBA Movimientos, υπενθύμισε την επαναστατική σκέψη του Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο, στον αγώνα τους να συνεχίσουν την οικοδόμηση του έργου ALBA-TCP και τόνισε πως «αυτή η συνάντηση ήταν μια έμπνευση και δέσμευση για την μπολιβαριανή επανάσταση, συνειδητοποίηση το μέγεθος των εργασιών που βρίσκονται μπροστά μας». Απευθυνόμενη στον Μαδούρο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο πλαίσιο της ALBAT-TCP, καταγγέλθηκε ο αποκλεισμός της Κούβας, η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, ενώ εκφράστηκε η αλληλεγγύη με την Αϊτή και την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

«Συζητήσαμε επίσης το σενάριο της ολοκλήρωσης και ήταν πολύ καλό να αναγνωρίσουμε τη συσσωρευμένη πορεία που έχουμε υφανθεί στην ALBA, σήμερα έχουμε περίπου είκοσι διαδικασίες πολιτικού σχηματισμού» κατέληξε η Λανίσκα σχετικά με το πολιτικό σχέδιο της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ηπείρου. Τη στιγμή που γράφουμε, οι ηγέτες της ALBA-TCP έχουν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας για την 23η Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητήσουν την οικοδόμηση της νέας πολυπολικής, πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.