Αναλυτικά η επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου:

«Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2024

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είχα την τιμή χθες το βράδυ να παρακολουθήσω τον συγκλονιστικό μονόλογο της Δώρας Χρυσικού, με τίτλο “18/9”, ο οποίος πραγματεύεται τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια παράσταση που αναδεικνύει όχι μόνο τα τραγικά γεγονότα εκείνης της μαύρης ημέρας, αλλά και τις διαχρονικές αξίες της ζωής, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η παράσταση επιβεβαιώνει την ανεκτίμητη αξία της θεατρικής τέχνης ως μέσο προβληματισμού και κοινωνικής αφύπνισης.

Το θέατρο, ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο, ικανό να διεισδύσει στις συνειδήσεις των νέων, να καλλιεργήσει κριτική σκέψη και να προάγει την ευαισθητοποίηση απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα. Η παράσταση αυτή δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση του τραγικού γεγονότος, αλλά αποτελεί τη φωνή της συνείδησής μας για την αξία της ζωής, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία του ρόλου του ενεργού πολίτη.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας προτείνω, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της δημιουργού, να αναλάβετε την πρωτοβουλία να παρουσιαστεί αυτό το έργο σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα. Θεωρώ ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, να συμμετάσχουν σε έναν πολιτιστικό και παιδευτικό διάλογο για τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Οφείλουμε ως κοινωνία να δηλώνουμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο φασισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Η τέχνη αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο διαλόγου με τη νέα γενιά και το έργο “18/9” αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αυτόν τον σκοπό .

Αναμένω με ενδιαφέρον την ανταπόκρισή σας για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Με εκτίμηση

Σωκράτης Φάμελλος

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Το «18/9» είναι ένας μονόλογος αγωνίας και αγώνα

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.

Στοιχεία από αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά περιστατικά μπλέκονται μέσα από τη μυθοπλασία με το κοινωνικό ψυχογράφημα ενός κοριτσιού που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα ακροδεξιό έγκλημα με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή της και να βρεθεί μπροστά σε αδυσώπητα διλήμματα.

Η ηρωίδα στο “18/9” δεν είναι αήττητη, ατρόμητη, γυαλιστερή ηρωίδα. Είναι διάφανη και εύθραυστη. Μπορούμε να δούμε όλες τις πληγές της. Είναι δικός μας άνθρωπος, γειτόνισσα, φίλη, αδελφή που παλεύει με τους φόβους της, τώρα, λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή της στην δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.

Ένας απλός άνθρωπος που γίνεται υποκείμενο της ιστορίας».