Γράφει ο Βασίλης Βήττας

Με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου «από επιπλοκές κορονοϊού» που «εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη», το «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα», δημοσίευσε κείμενο – καταγγελία σχετικά με την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση, σε συνέχεια, βέβαια, προηγούμενων κειμένων στα οποία έχει σταθεί«στην καταστρατήγηση όλων των κανόνων για την πανδημία» με τον σχολιασμό  ότι «ο φερετζές του καλού εργοδότη έπεσε!».

«Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς (ο δεύτερος στον Πειραιά), παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει στο κείμενο του ο Σωματείο.

Και συνεχίζει: «Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγγέλλονται στο TPP, έχουν σημειωθεί περιστατικά απλήρωτων υπερωριών οι οποίες καταβάλλονται τελικά ως ρεπό, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλονται και εργασιακές αυθαιρεσίες σε εταιρείες που συνεργάζονται με την εν λόγω επιχείρηση στον τομέα των μεταφορών προϊόντων.

Όσον αφορά το δεύτερο, υπάρχουν πληροφορίες για υπέρβαση ωραρίου κατά παράβαση της σύμβασης, υπέρβαση η οποία καθορίζεται από την μεσάζοντα εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεταφορικά μέσα για λογαριασμό του σουπερμάρκετ, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση των εργαζομένων γίνεται με την εταιρεία που εργάζονται και όχι με τη μεσάζοντα. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εν λόγω υπερωρίες δεν καταβάλλονται προς τον εργαζόμενο.

Μάλιστα, στα ακραία καιρικά φαινόμενα στα μέσα Φεβρουαρίου και ειδικά στις 15 και 16 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι με τα βανάκια εργάστηκαν κανονικά σε πολλά καταστήματα, παρά την εξάπλωση του χιονιά.

Ωράριο από 8:00 μέχρι 18:00

ΔΑΣ Σκλαβενίτη: «Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή και την υγεία μας»

«Μετράμε ήδη 2 νεκρούς στην επιχείρηση, εκατοντάδες κρούσματα και νοσούντες παρά το κλίμα ησυχίας που προσπαθεί να περάσει η εργοδοσία. Γι’ αυτό άλλωστε και κανείς δε μιλά! Ούτε το επιχειρησιακό σωματείο που εμφανίζεται μόνο μέσω ανακοινώσεων της Διοίκησης στη χάση και στη φέξη ούτε φυσικά η επιχείρηση. Κρύβονται όλοι πίσω από τα πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζονται τάχα κατά γράμμα» αναφέρει σε κείμενο της στα τέλη Μαρτίου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτη» (ΔΑΣ), δίνοντας με τη σειρά της στη δημοσιότητα το εργοδοτικό και εργασιακό κλίμα που επικρατεί.

Μάλιστα καταγγέλουν ότι «η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται να κλείσει οποιοδήποτε κατάστημα που προκύπτει κρούσμα ή συρροή κρουσμάτων. Δεν ενημερώνει κανέναν, ούτε καταναλωτές ούτε προμηθευτές, προφανώς γιατί η υγειά μας περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη και στο image της επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τη διενέργεια των τεστ και για αρκετές μέρες. Η μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες δυναμώνει τη διασπορά του ιού. Με πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες τους χωρίς να προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία για την υγειά μας. Με τις ιχνηλατήσεις να τις κάνουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων».

ΔΑΣ Σκλαβενίτη: «Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή και την υγεία μας»

Καταγγελία για απόλυση υπαλλήλου ως «πιθανό κρούσμα»

Στις 3 Απριλίου 2021, στη δημοσιότητα ήρθε καταγγελία από το pamehellas.gr, σχετικά με απόλυση εργαζομένου από το κατάστημα Σκλαβενίτη στη Λάρυμνα, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία.

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εμπο/λων – Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας δίνει το εργοδοτικό αποτύπωμα που επικρατεί στο κατάστημα:

«Ο συγκεκριμένος εργοδότης που δεν παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και του κοινού, δεν κάνει τακτικές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, δεν τηρεί καμία διαδικασία για τον έλεγχο του συνωστισμού στα καταστήματα, που έβαλε προστατευτικά τζάμια στα ταμία, ένα χρόνο μετά την πανδημία και μετά από δύο παρεμβάσεις του συνδικάτου μας, αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα τα selftest, προσπάθησε να φάει την κανονική άδεια των συναδέλφων που νόσησαν ή έπρεπε να μπουν σε καραντίνα. Επίσης, σχεδόν σε όλα τα καταστήματά του έχει κρούσμα, δεν δίνει ταμειακό επίδομα αλλά την ίδια ώρα ζητάει από το προσωπικό να του καλύπτουν τις ταμειακές διαφορές ή τις διαφορές από την απογραφή, κρατάει τους εργαζόμενους παραπάνω μισή, 1 ή ακόμα και 2 ώρες παράνομα, απλήρωτα, μαύρα, για να συμμαζέψουν το μαγαζί».

Σχετικά με υπάλληλο που μπήκε σε καραντίνα ως «πιθανό κρούσμα», το Σωματείο σχολιάζει ότι «αυτός ο εργοδότης δεν άντεξε το «κακό» πρόσωπο της συναδέλφου, που μπήκε υποχρεωτικά σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα. Συγκεκριμένα όταν ολοκληρώθηκαν οι μέρες τις καραντίνας και ήταν να επιστρέψει, της έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει το λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Ταυτόχρονα την ενημέρωσε πως θέλει να κάνουν μια κουβεντούλα όταν θα επιστρέψει. Όταν επέστρεψε πάλι χωρίς καμία δικαιολογία ή λειτουργική ανάγκη την άλλαξε από το προκαθορισμένο πόστο εργασίας Και μετά από μια εβδομάδα μέσα σε τρομοκρατικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η περιβόητη κουβεντούλα, η οποία ήταν λιτή και περιορισμένη στην έκφραση “έλα πήγαινε σπίτι σου, απολύεσαι”».

Το παράδειγμα της Ηλιούπολης

Στις 2 Μαρτίου 2021, η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης καταγγέλλει τα ελλειπή μέτρα της εργοδοσίας σχετικά με κρούσμα κορονοϊού στο κατάστημα του Σκλαβενίτη στην οδό Μαρίνου Αντύπα της Ηλιούπολης. Περίπου ένα μήνα μετά, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείων και Φορέων της πόλης και μαζί τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο σούπερ μάρκετ στην Μαρίνου Αντύπα.

Όπως αναφέρουν, αφορμή για την διαμαρτυρία στάθηκαν τα επτά (7) νέα κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους του καταστήματος και η προκλητικά επικίνδυνη στάση της επιχείρησης, που συνεχίζει να κρατά στο σκοτάδι της ενημέρωσης τους εργαζομένους στο κατάστημα και τους καταναλωτές, η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εναπομένοντες υπάλληλους, η συνεχής μετακίνηση εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς μέτρα πρόληψης.

«Το γεγονός έρχεται μετά από τον κυνικά ανεύθυνο τρόπο διαχείρισης -ενός ακόμη κρούσματος στο κατάστημα πριν ένα μήνα- και τα ερωτηματικά για την στάση της εργοδοσίας παραμένουν και επανέρχονται με εξοργιστικό τρόπο αφού ήδη επτά (7) εργαζόμενοι νοσούν και πολλαπλάσιοι είναι σε Καραντίνα. Με την ευχή οι εργαζόμενοι να βγούνε υγιείς και δυνατοί από αυτή την περιπέτεια».

Λίγους μήνες νωρίτερα δημοσιεύθηκε από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η πρόθεση της εταιρείας να δουλέψουν οι εργαζόμενοι Κυριακή με «κλειστά ρολά».