Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο Νιινίστο και η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, δήλωσαν την Πέμπτη ότι και οι δύο τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα βασίζεται σε μια ισχυρή εντολή. «Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, είπε ότι και οι δύο είναι σε στενή επαφή με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ τις ευχαριστεί για την υποστήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.

Την ίδια στιγμή, πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο»ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ανησυχίες, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων. Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση».

Με τη σειρά της, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται στην άμυνα και θα παραμείνει πάντα έτσι. Είναι όμως και μια συμμαχία ανοιχτών θυρών και γι’ αυτό καλωσορίζουμε τη Φινλανδία και Σουηδία, εάν τα κοινοβούλιά τους και οι κοινωνίες τους αποφασίσουν κάτι τέτοιο». Για την Μπέρμποκ ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν αυτός που «ώθησε» τις δύο αυτές χώρες να στραφούν στο ΝΑΤΟ.