Παράλληλα διεκδικεί μια εντελώς αντίθετη από την κυρίαρχη στην Ε.Ε. αντιμετώπιση του προσφυγικού, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών, την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, να μην γίνεται καμία απέλαση και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ενάντια σε μια «Ευρώπη Φρούριο» το συντονιστικό ενάντια στο φράχτη προτάσσει την αλληλεγγύη που «γκρεμίζει φράχτες και ανοίγει σύνορα»
Οι δράσεις που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες είναι οι εξής: ενημερωτική παρέμβαση στις 27 Οκτωβρίου στην μαθητική παρέλαση, στις 29 Οκτωβρίου πορεία στην Θεσσαλονίκη και στις 31 Οκτωβρίου πανελλαδική πορεία στον φράχτη του Έβρου.
Όπως ανέφερε η Ζαχαρούλα Βεζίρη, μέλος του συντονιστικού, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη έρθει σε επαφή με αλληλέγγυους από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Αυστρία και έτσι στις 31 Οκτώβρη θα υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις και συμμετοχή συλλογικοτήτων από τις χώρες αυτές.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο φράχτης δημιουργήθηκε το 2012 επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου και με Υπουργό δικαιοσύνης τον Χρ. Παπουτσή και εγκαινιάστηκε πανηγυρικά ως μια από τις αποτελεσματικότερες κινήσεις περίφραξης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Ο φράχτης αποτελεί σύμβολο αποκλεισμού και δαιμονοποίησης των προσφύγων συντελεί σε μια πολιτική οχύρωσης των χωρών και βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και με το υποκριτικό πνεύμα φιλανθρωπίας που διακηρύσσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο φράχτης δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει, όπως χαρακτηριστικά είπε η Νίκη Δημητριάδου, να σταματήσει την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα έχει όμως ως αποτέλεσμα ένα βαρύ τίμημα αίματος για τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη δεδομένου ότι εκατοντάδες πνίγονται στην Μεσόγειο έχοντας ήδη πληρώσει σε διακινητές χιλιάδες ευρώ. Από το 2013 όταν άλλαξαν οι προσφυγικές ροές λόγω του φράχτη και αναγκάστηκαν να διέρχονται με τις σάπιες βάρκες των διακινητών μέσω της θάλασσας μέχρι και τον Μάιο του 2014 υπάρχουν 230 καταγεγραμμένοι πνιγμοί οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά. Ο φράχτης μπορεί να μην καταφέρνει να ανακόψει την πορεία των προσφύγων προς την Ευρώπη καταδικάζει όμως πολλούς από αυτούς σε πνιγμό, σε θανάτους που δεν είναι φυσικά αποτέλεσμα της τύχης.
Η Νίκη Δημητριάδου έκανε λόγο επίσηςγια έγκλημα που διατηρείται από την σημερινή κυβέρνηση καθώς ο φράχτης συνεχίζει να είναι υψωμένος.
«Ο φράχτης είναι μια ψηφίδα σε ένα ψηφιδωτό της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του φόρου αίματος των προσφύγων που διώχνονται βίαια από τον πόλεμο και την φτώχεια στις χώρες προέλευσής τους» τόνισε από την πλευρά του ο Αλέκος Καρντασιάδης, δικηγόρος της ομάδας νομικών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που συμμετέχουν στο συντονιστικό προσθέτοντας «Είναι σίγουρο πως αν οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν έναν ασφαλή τρόπο διέλευσης θα επιλέξουν τον πιο επικίνδυνο και κοστοβόρο. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι ηγέτες που συντελούν με την πολιτική τους σε ένα εμπόριο θανάτου και αίματος»
Οι ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης που έχουν υπογράψει οφείλουν να παρέχουν άσυλο σε κάθε άτομο που έχει φόβο δίωξης. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν ούτε να απελαύνουν ούτε να επαναπροωθούν σε σύνορα που απειλούνται οι πρόσφυγες, σημείωσε ακόμη ο Α. Καρντασιάδης επισημαίνοντας πως ο φράχτης παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης, εμποδίζει δηλαδή τους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο.
Τέλος ο δικηγόρος στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αναθέσει στην Τουρκία την διαχείριση των προσφυγικών ροών, δηλαδή έναν ρόλο χωροφύλακα σε μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνοντας της πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.
Παρέμβαση στην συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε και ο Μ. Αναγνώστουεκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ ανακοινώνοντας την συμμετοχή τους στην δράση στον Έβρο αλλά και την διάθεση χώρων του εργοστασίου για αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. “Το σύνθημά μας είναι προσφυγιά εργατιά μια φωνή και μια γροθιά, δεν θα δεχτούμε τους διαχωρισμούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τα κράτη στους εργαζόμενους ούτε και φυσικά να ξεχάσουμε τα όσα έχουν βιώσει οι παππούδες μας όντας πρόσφυγες στο παρελθόν”, τόνισε.
Σταυρούλα Πουλημένη