συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

Σχολιάζοντας την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, υπέρ της έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Τυπικά υπάρχει μία δυνατότητα να πάει στο Supreme Court που είναι το ανώτατο, ανώτατο δικαστήριο. Σπάνια το Supreme Court ανατρέπει αποφάσεις του High Court. Υπάρχει και η πιθανότητα να φτάσει ακόμα και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, στο Συμβούλιο της  Ευρώπης. Η δική μου εκτίμηση, όπως και η εκτίμηση των δικών του ανθρώπων απ’ το Λονδίνο είναι ότι πλέον πρέπει να στρέψουμε τα βέλη της καμπάνιας μας για τη σωτηρία αυτού του ανθρώπου, του συνοδοιπόρου μας, του Τζούλιαν, σε Αμερικανικό έδαφος. Να αρχίσουμε να πιέζουμε πλέον με όποια μέσα διαθέτουμε, την κυβέρνηση Μπάιντεν, να σταματήσει τις διώξεις του. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος, όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία ήδη συζητήσαμε, τα οποία είναι όλα σενάρια που οδηγούν στο θάνατό του, να ακυρωθούν»

Πρόσθεσε ότι «πιθανότητες δε μπορώ να σου ποσοτικοποιήσω, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Εξαρτάται από το κατά πόσον η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του κ.Μπάιντεν, θα νιώσει πίεση, μέσα από το δημοκρατικό κόμμα. Έχουμε μια κάποια ελπίδα, γιατί φαίνεται ότι ο Τζον Μπάιντεν στηρίζει αρκετές από τις ελπίδες του, για κάποιο βαθμό ενότητας του δημοκρατικού κόμματος μέσα στο Κογκρέσο, στο πρόσωπο του Μπέρνι Σάντερς. Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ένας άνθρωπος που είναι κοντά σ’ εμάς».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ακόμα και θετική να ήταν η απόφαση του δικαστηρίου, η Βρετανική κυβέρνηση θα είχε κάθε δικαιολογία νομική να τον εκδώσει στην πατρίδα του, στον ΟΗΕ. Που θα ήταν μια χαρά αν θα μπορούσε να φτάσει στην Αυστραλία σώος και αβλαβής». Εξήγησε στη συνέχεια πως «αν τον βάλουν σε ένα αεροπλάνο για την Αυστραλία, που σταματάει σε μια χώρα σαν τη Σιγκαπούρη, εγώ δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, ότι με το που θα βγαίνανε οι επιβάτες στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, ότι εκεί θα τον βουτάγανε οι αστυνομικοί της Σιγκαπούρης, οι οποίοι με ένα ένταλμα σύλληψης από την Ουάσιγκτον ή τη Βιρτζίνια, θα κάνανε τη βρόμικη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής».

«Βαθύ μίσος της Μητσοτάκης Α.Ε. απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να βρει κάτι θετικό σε κάποια απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε κατηγορηματικά πως «τίποτε δεν κάνει καλά η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση λειτουργεί με ευχολόγιο σε αυτόματο πιλότο. Ήλπιζε ότι το εμβόλιο από μόνο του θα λύσει τα πράγματα. Επίτηδες και με πρόγραμμα αφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μοίρα του, να καταρρεύσει. Είναι γραμμάτια τα οποία εξοφλά στην ολιγαρχία και στους κλινικάρχες, αλλά και ειδικότερα αυτό το βαθύ μίσος που έχει η Μητσοτάκης Α.Ε. απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στόχος τους ήταν από την αρχή να το ροκανίσουν εκ των έσω. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι μόνιμοι νοσηλευτές και γιατροί απ’ ό,τι υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας. Ο κύριος Μητσοτάκης βάζει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα στους ανεμβολίαστους και λέει ότι θα το δώσει για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι σε μία περίεργη «προφητεία», μέσα στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε αναφερθεί σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους. «Ναι είναι σύμπτωση που το διάλεξε και το ποσό ακριβώς, που το ανέφερα στις 28 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τον οποίο έκανα αυτό το πείραμα στη βουλή, είναι μπας και τους μεταπείσω. Γιατί το έβλεπα να έρχεται. Γιατί το νεοφιλελεύθερο μυαλό – βέβαια αυτό είναι μία αντινομία, αλλά τέλος πάντων – το νεοφιλελεύθερο μυαλό σκέφτεται πολύ απλά. Οτιδήποτε κοστίζει δημιουργεί ένα αντικίνητρο. Και συνεπώς αφού θα έχει το κόστος του να μην είναι εμβολιασμένος, θα πάει να εμβολιαστεί. Προσπάθησα να τους εξηγήσω, ότι αυτό το πράγμα δε δουλεύει». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «θα υπάρξει μια μικρή αύξηση – τους είπα – στο ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως τους υπόλοιπους θα τους τσιμεντώσεις. Θα κάνεις τον φόβο τους ακόμα μεγαλύτερο. Θα ενισχύσεις και θα επιταχύνεις και θα μεγεθύνεις την αγωνία τους και τη δυσπιστία τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που τους τιμωρεί με χρηματικό πρόστιμο επειδή φοβούνται. Μην το κάνετε – τους λέω – αυτό το πράγμα. Ε, και πήγε και το ‘κανε!»

«Εξευτελισμός του Κοινοβουλίου η Εξεταστική για Λίστα Πέτσα χωρίς ολιγάρχες»

Το ΜέΡΑ25 έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη «Λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, μόλις λίγες μέρες αφότου συστάθηκε και κατόπιν των διαδοχικών αρνήσεων της πλειοψηφίας της ΝΔ να δεχθεί προτάσεις της αντιπολίτευσης για κλήσεις μαρτύρων. Μεταξύ των οποίων, ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ολιγάρχες που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, όπως ζήτησε το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη.

Ωστόσο, η Εξεταστική βγάζει στοιχεία, γύρω από το γεγονός ότι όντως, η διαφημιστική εταιρεία Ιnitiative ενήργησε κατόπιν εντολών του Μεγάρου Μαξίμου, όσον αφορά την κατανομή των ποσών για την καμπάνια. Mιλώντας για την αποχώρηση του ΜέΡΑ25, ο γραμματέας του κόμματος σχολίασε πως «εμείς έχουμε μια αλλεργία απέναντι στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, γιατί ο πολίτης και νομίζω ότι οι περισσότεροι ακροατές θα συμφωνήσουν με αυτό, όταν ακούν ότι τα κόμματα της Βουλής φτιάξανε μια Εξεταστική Επιτροπή για να ρίξουν φως πάνω σε ένα σκάνδαλο, αμέσως κατεβάζουν τα ρολά σκεπτόμενοι πως έρχεται άλλη μια συγκάλυψη. Παρόλα αυτά, βάλαμε στην άκρη αυτή μας την αλλεργία και την απέχθεια στην Εξεταστικές Επιτροπές και είπαμε ότι θα συμμετάσχουμε. Η Εξεταστική Επιτροπή τι κάνει; Καλεί μάρτυρες και τους εξετάζει. Λοιπόν, και εμείς συμμετείχαμε και ζητήσαμε συγκεκριμένους μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν στην Επιτροπή.  Η Νέα Δημοκρατία επέμενε οι μάρτυρες που θα κληθούν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Δηλαδή με άλλα λόγια, δημοσιογράφοι»

«Εμείς ζητήσαμε να έρθουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών» πρόσθεσε. «Να  έρθουν αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Οι ολιγάρχες. Αυτό απερρίφθη. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ζήτησε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θύμωσε; Θύμωσε γιατί δεν κλήθηκαν πολιτικοί. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να ανακρίνω πολιτικούς. Τους ολιγάρχες αναμένω να κρίνουμε. Μία εξεταστική επιτροπή για τα ζητήματα των ΜΜΕ και των κάλπικων δημοσκοπήσεων, η οποία κάνει όλη αυτήν την διαδικασία, καλεί μάρτυρες, βγάζει πορίσματα κλπ, αλλά δεν καλεί τους πραγματικούς εγκληματίες που είναι οι ολιγάρχες των καναλιών, αυτή η επιτροπή με την ύπαρξή της και μόνο διασύρει το Κοινοβούλιο. Δημιουργεί μια επίφαση διερεύνησης του ζητήματος που τελικά ενισχύει ακόμα περισσότερο την απέχθεια που έχουμε όχι εμείς στο ΜΕΡΑ25 αλλά οι πολίτες απέναντι στην ιδέα κάποιας Εξεταστικής Επιτροπής».

Στο σχόλιο ότι βγαίνουν στοιχεία από την Εξεταστική, απάντησε πως «δεν πιστεύω ότι βγαίνουν στοιχεία. Εγώ θεωρώ ότι είναι απολύτως άχρηστα αυτά. Δεν μάθαμε τίποτα που δεν ξέραμε. Απολύτως τίποτα. Δεν ξέραμε ότι η λίστα Πέτσα διεφθαρμένη;». Ενώ απαντώντας στο ότι είναι διαφορετικό να υπάρχει και ένα χαρτί που τεκμηριώνει τη σωρεία καταγγελιών, επέμεινε λέγοντας ότι «εγώ θεωρώ ότι η καταγγελία της λίστας Πέτσα έγινε με τον καλύτερο τρόπο, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την ώρα που υπήρξε αυτή η λίστα μέχρι και σήμερα. Η δημιουργία  μέχρι και σήμερα μιας εξεταστικής επιτροπής, που εξ ορισμού δεν καλεί ως μάρτυρες τους πραγματικούς εγκληματίες, είναι σαν να κάνεις μία δίκη χωρίς να δικάζεις τον ένοχο.  Αυτή η διαδικασία από μόνη της νομιμοποιεί, στον βαθμό που στο τέλος θα υπάρξει το πόρισμα της πλειοψηφίας και το πόρισμα της μειοψηφίας. Και το Ελληνικό Κοινοβούλιο… ουσιαστικά εξευτελίζει τον εαυτό του λέγοντας στον ελληνικό λαό ότι «εμείς κάναμε και Εξεταστική Επιτροπή. Βεβαίως. Περάσαμε όλη αυτή την διαδικασία». Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτόν τον εξευτελισμό του κοινοβουλευτισμού».

«Η δύναμη της προπαγάνδας της Τρόικας θέλει να πείσει διεθνώς ότι η Ελλάδα πετάει»

Σχολιάζοντας τις ολοένα και πιο αυξημένες διεθνείς αντιδράσεις γύρω από την κατάσταση της δημοσιογραφίας και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, έβαλε στην εξίσωση την ωραιοποιημένη εικόνα που θέλει, όπως υποστήριξε, να προπαγανδίσει η τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ένας παράγοντας που περιορίζει τις διεθνείς φωνές. «Φοβάμαι ότι ναι υπάρχουν κάποιοι εκτός Ελλάδας οι οποίοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν, να ψυλλιάζονται  τι συμβαίνει εδώ. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει από τη μία μεριά η δύναμη της προπαγάνδας της Τρόικας. Η Τρόικα θέλει με όλη της τη δύναμη να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα πλέον πετάει. Πετάει επειδή έκανε όλα αυτά που της είπε η Τρόικα να κάνει. Ιδίως με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και από την άλλη μεριά υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βρίσκεται σε μεταδημοκρατική εποχή».

Εξηγώντας τη «μεταδημοκρατική εποχή» υποστήριξε πως «έχουμε στην Ιταλία πρωθυπουργό  τον κύριο Ντράγκι. Ο οποίος είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Είναι ο πιο δημοφιλής πρωθυπουργός που έχει περάσει στην ιστορία της Ιταλίας τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά αν έβαζε εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός αύριο δεν θα έβγαινε.  Έχεις έναν Μακρόν ο οποίος μόνο από σπόντα θα γίνει πρόεδρος επειδή διαιρούνται μεταξύ τους οι ακροδεξιοί. Έχεις μία Γερμανία στην οποία έχεις μία κυβέρνηση όπου τα τρία κόμματα έχουν ακυρώσει το ένα το άλλο και είναι ουσιαστικά σε αυτόματο πιλότο βαθιάς λιτότητας για τους πολλούς και εγκληματικής καταστροφής για τον πλανήτη. Μέσα λοιπόν σε όλον αυτόν τον αχταρμά, πράγματι έχουν αρχίσει να ψυλλιάζονται ότι ο ουρμπανισμός έχει επεκταθεί και στην Ελλάδα. Αλλά δεν θα το κάνουνε και θέμα».

«Η πλήρης κατάρρευση της άμυνας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σ’ αυτήν την μεταμοντέρνα μορφή ολιγαρχίας, οφείλεται στην χρεωκοπία και στο γεγονός ότι το 2015 μετά το δημοψήφισμα, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που μέχρι τότε αντιστεκόταν, πείστηκε ότι ήταν αυταπάτη η προσπάθεια για απελευθέρωση. Αυτή είναι η ουσία» πρόσθεσε. «Όσον αφορά τις Βρυξέλες και τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, κοίταξε, δεν είναι ανόητοι. Ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπαίει. Ξέρουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε συστηματική και μόνιμη αποσύνθεση και κατακερματισμό. Βλέπουν ότι κάθε φορά που υπάρχει μία κρίση, είτε είναι η κρίση της πανδημίας είτε είναι μια έκφανση της μόνιμης κρίσης της Ευρωζώνης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει όλο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με την Κίνα και σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βλέπουνε αυτά.  Αλλά έχουν καταφέρει χρησιμοποιώντας έξυπνα, παίζοντας το χαρτί του ρατσιστικού ακροδεξιού λαϊκισμού, Λεπέν, Ορμπάν, Σαλβίνι στην Ιταλία, AfD στη Γερμανία, έχοντας παίξει αυτό το χαρτί, έχουν κρατήσει όλο και περισσότερη εξουσία, σε μία όλο και λιγότερο συμπαγή και συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το μοντέλο της λιτότητας είναι μοντέλο σοσιαλδημοκρατικό»

Τέλος, μιλώντας για την οικονομία και το τι μέλλει γενέσθαι με τη λιτότητα, αλλά και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί με μία κυβέρνηση με επικεφαλής του Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος. «Καταρχάς δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι λιτότητα στην Ευρώπη ήρθε από το SPD από τους Σοσιαλδημοκράτες του κόμματος του Σολτς. Δεν ήρθε από τους Χριστιανοδημοκράτες. Όταν η Deutsche Bank, Finance Bank, Société Générale κατέρρευσαν μαζί με τις υπόλοιπες δυτικές τράπεζες, αρχής δεδομένης με τη Wall street, θέλω να θυμίσωότι τη λιτότητα την έφερε η κυβέρνηση Σρέντερ » τόνισε.

Ανέφερε μάλιστα πως «το μοντέλο της λιτότητας είναι μοντέλο σοσιαλδημοκρατικό. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Το δεύτερο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελείται πρώτον από τον κύριο Σολτς, ο οποίος ήταν  ως καγκελάριος, που ήταν υπουργός οικονομικών μέχρι πρόσφατα, δεν είναι άκαπνος. Δεν ήρθε από την αντιπολίτευση. Από το Υπουργείο Οικονομικών που το είχε παραλάβει απ’ τον κύριο Σόιμπλε ήρθε.

Κατέληξε αναφερόμενος στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστινα Λίντνερ, αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων, FDP, χαρακτηρίζοντάς τον «ιδεολογικό αδερφό» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με άλλα λόγια επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών ένας άνθρωπος που είναι η μετεμψύχωση, η μετενσάρκωση του Σόιμπλε, χωρίς να έχει και την εξυπνάδα του Σόιμπλε. Τα πράγματα με άλλα λόγια είναι πάρα πολύ χειρότερα σήμερα από ό,τι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις»