
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει καθοριστικές παρεμβάσεις των χωρών της Δύσης για την απόφαση της Τουρκία να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο από αυτούς, πρέπει να μπορούμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα δίκια μας». Σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, ο Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν είχαν υπολογίζει πως το δεύτερο κύμα θα έρθει τον Ιούλιο, ενώ παρά το ότι πολλά κρούσματα εντοπίζονται σε τουρίστες, δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο Α. Γεωργιάδης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε Τζαμί την Αγία Σοφία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την Ελλάδα να μη μπορεί να περιμένει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.
«Η απόφαση του Ερντογάν ήταν αναμενόμενη καθώς τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια πολύ συνεπή γραμμή για στροφή της Τουρκίας προς την Ανατολή. Έκανε μια ξεκάθαρη στροφή από την Τουρκία του Κεμάλ, μιας Τουρκίας που κοίταγε προς τη Δύση, σε μια Τουρκία με στόχο νέο οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν ξέρω τι πραγματικά θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο οι χώρες της Δύσης. Δηλαδή τι να τους ζητήσουμε; Να πάμε να πάρουμε την πόλη; Η Δύση αντιδρά όπως αντιδρούσε πάντα σε αυτό το ζήτημα».
Ερωτηθείς για τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις αντιδράσεις τους. «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης που χρεώνουν στον Μητσοτάκη την απόφαση Ερντογάν, αγγίζει τα όρια του γελοίου. Είναι απόφαση του Ερντογάν. Ο μόνος τρόπος να εμποδίσεις τον Ερντογάν είναι στείλεις τεθωρακισμένη ταξιαρχία στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό φαντάζομαι δεν το προτείνει κανένας στην Ελλάδα, οπότε ας έλθουμε στον πραγματικό κόσμο. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Ερντογάν το έκανε γνωρίζοντας το πώς αυτό θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει και τους επόμενους μήνες. Πρέπει με ψυχραιμία να προετοιμαστούμε, να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση που έχουν κρατήσει οι ΗΠΑ και οι ΕΕ ως προς την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν περίμενε κάτι περισσότερο. «Έχω σπουδάσει ιστορία και γνωρίζω ότι ποτέ οι σύμμαχοι και οι Ευρωπαίοι δεν έστειλαν ουσιαστική βοήθεια για να μας στηρίξουν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, στη μικρασιατική καταστροφή, στην Κύπρο, ούτε πουθενά. Δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο από αυτούς, πρέπει να μπορούμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα δίκια μας. Από τη Δύση θα υπάρξει μια καταδίκη, αλλά θα είναι στα πλαίσια της διπλωματίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία θα καταστραφεί στο τέλος της διαδρομής που την οδηγεί ο Ερντογάν, καθώς πάσχει από το σύνδρομο της μαντάμ – σουσούς και νομίζει ότι είναι ισχυρότερος από όσο πραγματικά είναι».
Σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στη χώρα, ο Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρέπει να λαμβάνουμε όσα περισσότερα προστατευτικά μέτρα μπορούμε για να μην υπάρξει εμφάνιση δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα.
«Ήταν δεδομένο ότι θα έρθει ένα κομμάτι τουριστών με τον ιό. Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει ήταν η έξαρση του ιού σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, καθώς όλοι περιμέναμε ότι θα ερχόταν ξανά τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούλιο. Αυτό προκαλεί επιπλέον δυσκολία για την Ελλάδα επειδή εμείς έχουμε την ανάγκη να μην κλείσουμε τα σύνορα μας γιατί θα υπάρχουν από τη μια τα μηνύματα για τα πανηγύρια και τον ιό και τα άλλα για την ανεργία και τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Εμείς πρέπει να συνδέσουμε αυτά τα δύο, καθώς είναι αντικρουόμενα και αντιφατικά. Άρα θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες με τη συμπεριφορά μας να προσέχουμε να μην διαδοθεί ο ιός».
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων, ο Α. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Το αν χρειαστεί να κλείσουμε τα σύνορα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Αν χρειαστεί όλα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά η πρόθεση μας δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα. Η διάθεση μας είναι να έχουμε ανοικτά σύνορα και να βοηθήσουμε τον τουρισμό».