Στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι σχετικά με την υπόθεση Novartis «όλες οι προσπάθειες που στήσατε, όχι όλοι σας αλλά ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θα ερευνηθούν μέχρι κεραίας». Προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο «δε θα γίνει για λόγους ρεμβανσισμού αλλά για λόγους δημοκρατίας. Όλα θα γίνουν με το θεσμικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα». Προειδοποίησε ότι όποιος πολιτικός «σκεφτεί να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη, να εφεύρει ψευδομάρτυρες και να στήσει ψευδείς κατηγορίες για πλήξει πολιτικούς αντιπάλους, θα έχει το τέλος που του αξίζει».

Ξεκαθάρισε σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό ότι δεν θα εισαχθεί κάποιος νέος νόμος, αλλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο που εμείς θα την τηρήσουμε, ενώ εσείς δεν μπορέσατε να την τηρήσατε.  Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» τόνισε. Προσέθεσε ότι τα έργα στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν εντός του 2019, υποστηρίζοντας ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουν εκδοθεί τρεις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται.

Παράλληλα επισήμανε ότι «όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, προφανώς θα παραταθεί, γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί». Ευχαρίστησε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, Πέτη Πέρκα, για τα όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Μιλώντας για το ΕΣΠΑ, ο Α. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η απορροφητικότητα δεν είναι αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας πως ο μέσος όρος απορρόφησης είναι στο 24,5%. Σημείωσε ότι «το 42% των έργων που έχουν μπει στο ΕΣΠΑ δεν έχουν καν ξεκινήσει, καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα».

Ο Α. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι θα ελέγχονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις τα επενδυτικά κεφάλαια, με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας κάθε μορφής αδειοδότησης. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «σε όποια φάση ελέγχου του φακέλου που λιμνάζει στο υπουργείο, θα νομοθετηθεί outsourcing όσο περισσότερο γίνεται για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Ένα χαρτί που υπογράφεται από έναν κάποιο ελεγκτικό οίκο έχει μεγαλύτερη αξία από ένα χαρτί από δημόσια υπηρεσία», ενώ τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα προχωρήσει εντός Αυγούστου.

Εν συνεχεία έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας αδειοδοτήσεων, όπου θα μπορεί να γίνει σε μία ιστοσελίδα η διαδικασία της αδειοδότησης. Περιέγραψε ότι το εν λόγω σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις βάσεις προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται πως θα μπορεί να λαμβάνει άδεια για κάποια δραστηριότητα που επιθυμεί. Πρόκειται για σχέδιο που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια αλλά θα τρέξει πιλοτικά σε πέντε πόλεις άμεσα. Πρόκειται επίσης για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για θέματα Κτηματολογίου, αρχαιολογίας, αιγιαλού, και όλων των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίσει στην περιοχή που ενδιαφέρεται να επενδύσει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αντέδρασε επισημαίνοντας στον Α. Γεωργιάδη ότι υπάρχει ήδη ένα ενιαίο σύστημα γεοχωρικών δεδομένων, ανοιχτών δεδομένων καθώς και ηλεκτρονική περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Creta Farms, υποστηρίζοντας ότι ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους της εταιρείας ότι η επιχείρηση θα έκλεινε αυτή την εβδομάδα, και «το Σάββατο ανέλαβα πρωτοβουλία, έφερα στο υπουργείο τους ανθρώπους τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έφερα διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω, αποδείχθηκε ότι έχω κάποια, και αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Και σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, το οποίο εξασφαλίζει ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, για να συνεχίσει η εταιρεία».