Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον πόλεμο κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τις πιέσεις που ασκήθηκαν διεθνώς από τις ΗΠΑ, τις κλειστές πόρτες και τον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωσή του, έδωσε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Πότε Βούδας, Πότε Κούδας», ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για «τα σκοτεινά πέτρινα χρόνια» της, περιόδου 2014 – 2019, που «προοδευτικοί άνθρωποι παγκόσμια» ήθελαν να εγκαταλειφθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στη μοίρα του.
«Όπου χτύπαγα πόρτες, κι εγώ και ο Μπράιαν Ήνο, και ο Ρότζερ Γουώτερς, η Άγκελα Ρίχτερ… φίλοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα υπεράσπισης του Τζούλιαν, όπου χτυπούσαμε πόρτες τρώγαμε πόρτα, κι από πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους παγκόσμια. Πολλοί καλοί μου φίλοι, και της Αριστεράς, και της προόδου και της Οικολογίας, οι οποίοι μάλιστα με κορόιδευαν μια εποχή. «Τι είναι αυτά; γιατί έχεις αφεθεί στο αφήγημα του Τζούλιαν ότι είναι προοδευτικός άνθρωπος; δεν βλέπεις ότι είναι σεξιστής, είναι βιαστής;». Αυτά ήταν τα πολύ δύσκολα χρόνια τότε. Πραγματικά μου έπεφτε το σαγόνι, άνοιγε το στόμα μου κι έμοιαζα με χάνο όταν τα άκουγα αυτά.
Να σου δώσω ένα ρεπορτάζ. Ξέρεις ότι με το Μπέρνυ Σόντερς ξεκινήσαμε την προοδευτική διεθνή το 2018. Αφού το ξεκινήσαμε αυτό, στο Βερμόντ, ήταν αν δεν κάνω λάθος Νοέμβρης Δεκέμβρης του 2018, η ομάδα του γερουσιαστή – όχι ο ίδιος, η ομάδα του, οι minders, οι άνθρωποι που συμβουλεύουν, καθορίζουν την εικόνα του – και ο πιο ψηλά ιστάμενος φίλος και σύντροφος (στην ομάδα αυτή) ζήτησε να δει τον δικό μου πιο στενό συνεργάτη, για να του πει «Σταματήστε να μιλάτε με το Τζούλιαν».
Δεν ήταν δίκη του η άποψη. Όλη η ομάδα δίπλα του του είχε απαγορεύσει να μιλάει για το Τζούλιαν. Μη ξεχνάς ότι κι ένας πολύ καλός μου φίλος κι ένας άνθρωπος που τον έχω πάρα πολύ ψηλά, ο Τζέρεμυ Κόρμπυν, όσο ήταν αρχηγός του Εργατικού Κόμματος δεν είχε πει τίποτε, και παρά το γεγονός, γιατί τον ξέρω, είμαστε φίλοι χρόνια, παρά το γεγονός ότι τον παρακαλούσα, τον εκλιπαρούσα, χρόνια τώρα. Μου έλεγε Γιάννη δε μπορώ , δεν με αφήνουν, θα έχω τεράστιο πρόβλημα.. […] Ακόμη και μέσα στο Ντιεμ, που ο Ασανζ είναι ιδρυτικό μέλος, από τους πρώτους που υπέγραψαν, ακόμη κι εκεί είχαμε αυτά τα ‘αφήστε τον, μας κάνει κακό’. Όμως το DiEM παρέμεινε δίπλα στο Τζούλιαν».
Ακολούθως, ο Γραμματέας του Μέρα25 αναφέρθηκε στις πολύ γερές πλάτες που έχει η τιμωρητική, εκδικητική στάση των ΗΠΑ.
«Η δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να τρομοκρατούν κόσμο είναι κορυφαία. Και δεν πρέπει να την υποτιμάμε ποτέ. Γιατί και η δύναμη τους είναι κι αυτή τρομακτική». Όσον αφορά την Ελλάδα… «Το είπα και στη διαδικτυακή κουβέντα που κάναμε, χαίρομαι που πολλοί που μας ρίχναν πόρτα είναι σήμερα στις επάλξεις. Περασμένα ξεχασμένα, τα ξεχνάμε και τους υποδεχόμαστε. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε και ανόητοι, πρέπει να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα. Ιδίως εδώ στην Ελλάδα. Όταν είχαμε μια κυβέρνηση υποτίθεται της Αριστεράς πρέπει να σου πω ότι είχα κάνει εγώ μια κρούση, μου το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Τζούλιαν, για υποστήριξη. Η πόρτα που έφαγα ήταν πάρα πολύ ισχυρή».
Σχολιάζοντας την απόφαση και την έφεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο προδιαγεγραμμένο σχέδιο εξόντωσης του ιδρυτή των Wikileaks.
«Έχω μια πολύ απλή και λιτή στάση, κι αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση: προσπαθούν να τον ξεκάνουν. Είναι πάρα πολύ απλό. Μη μπερδευόμαστε με περίπλοκες θεωρίες. Προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Προς παραδειγματισμό. Ήδη έχει δουλέψει. Ξέρω δημοσιογράφους που μου λένε ότι σήμερα δεν θα τολμούσαν να δημοσιεύσουν πράγματα αντίστοιχα με αυτά που δημοσίευσε το wikileaks τότε, που δημοσίευσαν η Ουάσιγκτον Ποστ ή οι Νιού Γιόρκ Τάιμς ή η Γκάρντιαν, η Ελ Παϊς, η Λε Μοντ, για όσα έγιναν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, για τα ντρόουνς… δεν θα τα δημοσίευαν σήμερα.
Ήμουν απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική, να τον στείλουν στις ΗΠΑ. Αυτό που έγινε, μη πούμε για το σκεπτικό που είναι κατάπτυστο, δεν αντέχει κριτικής, παρ’ όλο αυτό το σκεπτικό όμως, δεν το περίμενα. Ήμουν απολύτως πεπεισμένος, και χαίρομαι πάρα πολύ που έκανα λάθος, ότι [η δικαστής] θα αποφασίσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνει η έκδοση του Τζούλιαν στις ΗΠΑ, περίμενα ότι θα διατάξει την έκδοση, όλοι αυτό περιμέναμε. Και μετά θα πηγαίναμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου εκεί θα παιχτεί το πραγματικό παιγνίδι. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλά, είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Γιατί, άλλο να ζητάμε από το Ανώτατο Δκαστήριο να αντιστρέψει την απόφαση του κατώτερου, κι άλλο να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την αντιστροφή της απόφασης του κατώτερου. Οπότε θεωρώ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις νέα στοιχεία. Εμείς δε θελουμε έφεση. Έφεση κάνουν οι ΗΠΑ που θα χτυπήσουν την απόφαση στο πλαίσιο ότι δεν υπάρχει θέμα αυτοκτονίας. Δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν σε τίποτε άλλο. Έχουν υπάρξει αρκετές υποθέσεις που κατώτερα δικαστήρια αποφάσισαν υπέρ της έκδοσης, ακόμη και για φόνους, και το Ανώτατο Δικαστήριο, παρ’ όλα αυτά ανέτρεψε την απόφαση [υπέρ της έκδοσης] στη βάση της απανθρωπιάς των σούπερ Μαξ φυλακών των ΗΠΑ, ξεκινάμε με ένα αβαντάζ. Αν και, στη συγκεκριμένη περίπτωση ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Το ανώτατο δικαστήριο αυτό, το High Court, έχει δικαστές ισόβιους. Δεν χρειάζονται να αποδείξουν τίποτε έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο. Ξέρω έναν από αυτούς, και μπορώ να πω ότι είναι πολλοί θυμωμένοι, η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών – δεν ξέρουμε ποιος θα κληρωθεί στην υπόθεση Ασάνζ- αλλά πολύ μεγάλο κομμάτι του high court είναι πολύ θυμωμένοι με Αμερικανούς, όχι με την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για πολλά. Για τον τρόπο με τον οποίο τα αμερικανικά δικαστήρια δεν εκδίδουν από τις ΗΠΑ προς Βρετανία εγκληματίες. Γιατί οι Αμερικανικές αρχές υποτιμούν τις αποφάσεις των Βρετανικών δικαστηρίων, για την εποχή μετά τους δίδυμους πύργους που οι Αμερικανικές αρχές έλεγαν ψέμματα για ανθρώπους [βρετανούς υπηκόους] που είχαν εξαφανιστεί στο Γκουαντάναμο και στα μπλακ σάιτς της CIA. Υπάρχουν δικαστές που δεν θα τους στοίχιζε ψυχολογικά να στραφούν εναντίον των Αμερικανικών αρχών».
Μιλώντας για την γνωριμία του και τη φιλία του με τον Ασάνζ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ό,τι προσωπικά γνωρίστηκαν στην Πρεσβεία του Ισημερινού, το 2015. «Όταν το 2015 παραιτήθηκα, δεν υπέγραψα το μνημόνιο και βγήκα και είπα όσα είχαν γίνει στο Γιούρογκρουπ, βγήκα και είπα ότι ο Σόιμπλε μου είπε ξεκάθαρα πως οι εκλογές δεν πρέπει να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική μιας χώρας, και του είπα ότι αυτά είναι εξαιρετικά νέα για το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, γιατί κι αυτοί πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν πρέπει να αλλάζουν την πολιτική, αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν whistleblowing [ελλ. Μαρτυρία δημοσίου συμφέροντος]. … Τότε, με την παραίτησή μου, πήρα μήνυμα μέσω της Στέλλας, που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι η σύντροφός του. Μου μήνυσε οιτι ο Τζούλιαν θέλει να σε γνωρίσει. Πήρα λοιπόν ένα αεροπλάνο, πήγα στο Λονδίνο και τον γνώρισα στην πρεσβεία. Κι εκεί μιλήσαμε σαν δυο whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) μεταξύ μας.». Η επαφή τους δεν διεκόπη κατά την φυλάκισή του, και όποτε του δίνονταν η ευκαιρία, ο Τζούλιαν Ασανζ τον καλούσε, τηλεφωνικά, από τον γνωστό δημόσιο κερματοδέκτη των φυλακών, αυτόν από τον οποίο , καθ΄όλο το διάστημα μεταξύ των δύο φάσεων της δίκης, του επέτρεψαν μόλις δύο φορές να μιλήσει με τους συνηγόρους του. «Κάποιες φορές, με έκανε να χάσω και τα ελάχιστα μαλλιά που έχω, γιατί χτυπούσε το τηλέφωνο και ήταν ο Τζούλιαν από τη φυλακή. Με έχει παρει 4-5 φορές από τον κερματοδέκτη μέσα από τη φυλακή. Και μιλούσαμε ώσπου του το κλείνανε. Τελευταία φορά που μιλήσαμε, είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον τραμπισμό, την οικονομική κρίση, την πανδημία και μου λέει, τελικά, όλα αυτά μόνο τον Τραμπ πριμοδοτούν… Και εδώ, στο Μπελμαρς [φυλακή κράτησης του Ασανζ στη Βρετανία], η συντριπτική πλειοψηφία των φρουρών είναι οπαδοί του Τραμπ. Όχι του Τζόνσον όχι του Φαραζ, του Τραμπ.. Κι εκείνη τη στιγμή του το έκλεισαν».
Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει για τον ίδιο τον Ασάνζ η λαϊκή υποστήριξη και αποκάλυψε ότι γνωρίζει πως στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ρεύμα υποστήριξής του. «Δε μπορείτε να φανταστείτε ποσό καλό του κάνει. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν δεν το πει. Και, μου το έχει πει, του έχει κάνει πολύ καλό η συμπαράσταση των Ελλήνων, ξέρει ότι έχει μεγάλο μέρος του κοινού, του προοδευτικού, μαζί του».