Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή «Εντός» με τον Κώστα Εφήμερο και την τηλεόραση του The Press Project, τόσο για τα μεγάλα προβλήματα στην χορήγηση ασύλου και τις πολύ κάτω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα της Ευρώπης. Μιλά ακόμα για την ακροδεξιά στα νησιά, τη συγγνώμη στον Δένδια, την παραίτηση Βουδούρη και πολλά ακόμη.
«Δεν ισχυριζόμαστε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι η καλύτερη που μπορεί να υπάρξει. Είναι η καλύτερη που καταφέραμε να φέρουμε» δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τα αντιμεταναστευτικά κύματα που σαρώνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο γεγονός πως, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει περισσότερα χρήματα από ότι η χώρα μας, όπως και στο γεγονός πως βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση του μοντέλου εφαρμογής σε μία Ευρωπαϊκή χώρα.
Ακόμη, παραδέχτηκε, τόσο πως οι άνθρωποι που φτάνουν πλέον στη χώρα έχουν πολύ χειρότερη ψυχολογία απ' ότι μέχρι τώρα, δεδομένων των κλειστών συνόρων, ενώ στηλίτευσε τις ακροδεξιές και λαϊκίστικες απόψεις που ερίζουν στις τοπικές κοινωνίες.
«Μόνο η συμφωνία μπορεί να κρατήσει τον τόπο. Έχουμε δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες» τόνισε. Παράλληλα, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα κίνημα που να μην έχει απλώς καταγγελτικό χαρακτήρα για τη συμφωνία, αλλά να απαιτεί να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση ουσιαστικά. «Αυτό θα είναι ένα προοδευτικό κίνημα» υποστήριξε.
Δεν έχει νόημα αν θα ήθελα να είναι νύχτα ή ημέρα
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε πως αυτό που πέτυχε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ήταν μεν να περνούν λίγοι από τη χώρα μας, αλλά σε πολύ καλές συνθήκες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Γιατί γνωρίζω πως δεν μπορούμε ως χώρα να δεχτούμε όλους όσους περνούν στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, για το αίτημα των ανοικτών συνόρων, ο Γ. Μουζάλας συμπλήρωσε πως «καμία αντίρρηση στο open border, θα πρέπει όμως να ανοίξουν και τα άλλα σύνορα».
«Από τη χώρα μας πέρασαν 900.000 πρόσφυγες. Μετά το παράνομο κλέισιμο των συνόρων στην Ειδομένη και άλλες χώρες, με κυρίαρχες της χώρες του Βίζεγκραντ, στη χώρα μας εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι. Από 5 με 8 χιλιάδες την ημέρα, μετά τη συμφωνία είχαμε αρχικά 2.000 και σύντομα 100» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως «χωρίς τη συμφωνία θα είχαμε 180.000 με κλειστά σύνορα.
Παράλληλα, κατείγγειλε πως δεν λειτουργεί το τρίτο μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Έχει σαμποταριστεί η μετεγκατάσταση» τόνισε.
Για τις δυσκολίες της χορήγησης ασύλου
Όπως υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας, οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου λειτουργούν μόλις τρία χρόνια, και εκεί αποδίδει τις δυσκολίες που προκύπτουν. Μάλιστα, όπως εξήγησε, «με δική μου πρωτοβουλία αλλάξανε οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου. Βάλαμε δύο δικαστές και από ένα μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της UNHR, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. ενώ με το προηγούμενο καθεστώς απαρτίζονταν από δύο νομικούς και έναν δημόσιο υπάλληλο», ενώ αποκάλυψε πως στη θέση του υπαλλήλου έχει βρεθεί μέχρι και φυσικοθεραπευτής.
Αποφεύγοντας τον καταγγελτικό λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού όπως είπε επιχειρεί μέσα από την διπλωματία, ο Γ. Μουζάλας απέδωσε τα πολλά προβλήματα στη χορήγηση ασύλου στο γεγονός πως η Ευρώπη έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το ζήτημα έναντι της χώρας μας, χωρίς μέχρι τώρα να τις έχει ικανοποιήσει.
Για την αλλαγή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών
«Οι Σύριοι που περνούν από τη ροή της Λιβύης είναι ελάχιστοι. Το 80% είναι από την Αφρική, Τυνησία, Μαρόκο κλπ. Άλλο οι ροές στην Ιταλία, άλλο στην Ελλάδα» υποστήριξε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή του ρεύματος μετά το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων μέσω της συμφωνίας, ενώ επέμεινε πως «οι δύο ροές δεν θα παντρεφτούν ποτέ ιστορικά», επιχειρώντας να απαντήσει στους αυξημένους θανάτους συγκριτικά με το 2015.
Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, «αυτό που συνέβη με όσους περνούσαν από το Αιγαίο, είναι πως αυξήθηκε η παράνομη μέσω Βουλγαρίας, Αρκτικού Κύκλου και ακριβών μετακινήσεων με αεροπλάνα».
Για την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα»
«Οι πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία είναι σε συνθήκες που συνάδουν με τη Συνθήκη της Γενεύης. Είναι χώρες πιο συγγενικές τους. Μπορούν πιο έυκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στην εργασία» υποστήριξε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις να αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα την Τουρκία.
Για την «ασφαλή χώρα», είπε πως ο ορισμός μιας χώρας ως τέτοια, αντιβαίνει την Συνθήκη της Γενεύης για το άσυλο. Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, η Συνθήκη λέει πως κάθε αίτηση εξετάζεται ad hoc, οι Επιτροπές θα πρέπει να κρίνουν εάν μια χώρα είναι ασφαλής ή όχι, αποκλειστικάγια την εκάστοτε αίτηση.
«Το να πει κανείς πως η Τουρκία είναι γενικά ασφαλείς, καταλύει το άσυλο όσο και να πει κανείς πως είναι γενικά μη ασφαλής. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία τηρόντας κατά γράμμα τη Συνθήκη της Γενεύης. Έχει λόγους για τους οποίους δικαιούσαι άσυλο και που μπορείς να πας» εξήγησε.
Για τη συγγνώμη στον Δένδια
«Αυτό που είπα εγώ, είναι πως ζητώ συγγνώμη επειδή μία φορά διαδήλωνα έξω από την Αμυγδαλέζα επειδή δεν υπήρχε φαγητό για τους ανθρώπους. Ωστόσο, τώρα έμαθα πως εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα, επειδή είχαν μπλοκαριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο» επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ο Γ. Μουζάλας.
«Δεν ζήτησα συγγνώμη για τη στάση μου απέναντι στην πολιτική της Δεξιάς, αν θέλετε με την ειλικρίνεια ενός ανθρώπου που δεν έχει πολιτικό λόγο. Δεν ξέρω να διαχειρίζομαι την εικόνα μου. Δεν ισχυρίζομαι πως αυτό που είπα έπρεπε να ειπωθεί, εξηγώ αυτό που είπα τότε» συμπλήρωσε.
Ακόμη, υποστήριξε πως πλέον η Αμυγδαλέζα έχει αλλάξει, αφού «εκεί πάνε όσοι επιλέγουν το πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής στη χώρα τους, κυρίως οικογένειες», αποδεχόμενος όμως πως υπάρχουν πολλά κέντρα που έχουν σημαντικά προβλήματα.
Παράλληλα, σχετικά με την παραίτηση Βουδούρη, ο υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει πως όσα υποστηρίζει ο πρώην γ.γ. Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι «κατασκευές», εξηγόντας πως «εγώ είμαι ένας υπουργός, δεν διαχειρίζομαι ούτε μια δραχμή, δεν έχω δικαίωμα υπογραφής, ούτε προκήρυξης διαγωνισμού ή ανάθεσης έργου. Του ζητήθηκε η παραίτηση, κάποια στιγμή παραιτήθηκε, η ιστορία τελείωσε».