«Από σήμερα η Κολομβία αλλάζει. Είναι άλλη. Δεν είναι αλλαγή για να πάρουμε εκδίκηση ή να δημιουργήσουμε περισσότερο μίσος», υποστήριξε ο Πέτρο στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του από περισσότερους από 11 εκατομμύρια πολίτες.

Την ορκωμοσία του παρακολούθησαν περίπου 100.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού Βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, τουλάχιστον εννέα προέδρων της Λατινικής Αμερικής και άλλων Κολομβιανών που προσκλήθηκαν από τον Πέτρο.

«Δεν θέλω δύο χώρες, όπως δεν θέλω δύο κοινωνίες. Θέλω μια ισχυρή, δίκαιη και ενωμένη Κολομβία», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του. «Οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες που έχουμε ως έθνος απαιτούν μια περίοδο ενότητας και συναίνεσης στα βασικά».

«Καλούμε όλους όσοι είναι οπλισμένοι να αφήσουν τα όπλα τους στη θολούρα του παρελθόντος. Να δεχτούν νομικά οφέλη με αντάλλαγμα την ειρήνη, με αντάλλαγμα την οριστική μη επανάληψη της βίας», είπε ο Πέτρο στο ζητωκραυγάζον πλήθος που συγκεντρώθηκε κάτω από έναν λαμπερό ήλιο των Άνδεων, καλόντας σε ειρήνη με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και του FARC.