«Αυτή είναι μια ημέρα για την παγκόσμια κοινότητα που πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι η επίθεση «σημάδεψε ψυχές».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε, ακόμα, ότι τον τελευταίο χρόνο συναντήθηκε με τις οικογένειες ορισμένων από αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται στην Γάζα, για να μάθει περισσότερα για τις ζωές, τις ελπίδες και τα όνειρά τους «και μοιράστηκε την αγωνία και τον πόνο τους».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υπομένουν καθημερινά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Χαμάς και άλλοι μαχητές πρέπει να επιτρέψουν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτεται τους ομήρους και να τους παρέχει την απαραίτητη φροντίδα. Μάλιστα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλα τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, μαζί με τους οικείους τους.

Απευθυνόμενος στην σφαγή του παλαιστινιακού λαού που ακολούθησε την 7η Οκτώβρη από το κράτος του Ισραήλ, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι η «τρομοκρατία που εξαπολύθηκε εκείνη την ημέρα» οδήγησε σε «ένα κύμα συγκλονιστικής βίας και αιματοχυσίας». «Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να συντρίβει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στο λαό του Λιβάνου», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει μιλήσει γι’ αυτό συχνά και ξεκάθαρα».

Υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να εργαστεί για «την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τον τερματισμό των δεινών σε όλη την περιοχή και τη σφυρηλάτηση μιας διαρκούς ειρήνης σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης».

Τέλος, πρόσθεσε: «Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να μη σταματήσει ποτέ να εργάζεται για μια μόνιμη λύση», όπου όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούν να ζήσουν μαζί «με ειρήνη και αξιοπρέπεια και με σεβασμό η μία για την άλλη».