της Ντίνας Καράτζιου
Νομικοί που έχουν ασχοληθεί με θέματα παραχωρήσεων δημόσιας περιουσίας σε επενδυτικά σχήματα, εξηγούν στο ΤPP, ότι μέχρι το θέμα να έρθει -εάν έρθει- προς επικύρωση στη Βουλή, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Η επίμαχη σύμβαση, η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, και μέχρι σήμερα δεν την έχουν καν στα χερια τους το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η Περιφέρεια, αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος εξετάζει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά την υπογραφή της.
Στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης, που διενεργείται αυτό το διάστημα, η οποία ξεκίνησε μετά τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών η Ευρωβουλευτής Σ. Σακοράφα και το στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Ν.Γαλανός, είναι το τίμημα εκχώρησης του Ελληνικού, γι' αυτό και έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα δύο πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα αποτιμήσουν την πραγματική του αξία.
Θυμίζουμε, ότι πρόσφατη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ανεβάζει τη σημερινή (υποβαθμισμένη) αξία του Ελληνικού σχεδόν στα 3 δις ευρώ, έναντι των 900 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλλει το επενδυτικό σχήμα συμφερόντων Λάτση. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι το τίμημα θα καταβληθεί βάσει της συμφωνίας σε δόσεις και σε βάθος δεκαετίας, η Lamda Development, αγοράζει το Ελληνικό στο 1/5 της αξίας του.
Βεβαίως, εκτός του νομικού δεδικασμένου το ζήτημα της ακύρωσης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, είναι πέραν όλων των άλλων πολιτικό ζήτημα, κι εδώ τα πράγματα αρχίζουν και σκουραίνουν λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, έχει εναντιωθεί όχι μόνο στη επένδυση και στη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Ελληνικό, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι αμφισβήτησε από την αρχή τη θέσπιση και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας, ότι εκποιεί έναντι πινακίου φακής τη δημόσια κτήση για να τροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα του χρέους.
Στις υπεσχημένες όμως «μεταρρυθμίσεις» της λίστας Βαρουφάκη που στάλθηκαν στην Ευρώπη αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δε θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο».
Είναι ξεκάθαρο, ότι η προαναφερθείσα δέσμευση προσκρούει στην πολιτική που προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Κι είναι πολύ πιθανό, ότι τυχόν ακύρωση ή ακόμη και επανεξέταση της «επένδυσης», θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη και μ΄αυτά τα δεδoμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤPP, o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότητης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, είναι αμετακίνητος στη θέση του, ότι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού δε θα γίνει, όπως επίσης και η αν.υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη. Αμφότεροι έκαναν και σχετικές δηλώσεις προ τετραημέρου. Ωστόσο, όμως, ήδη άρχισαν να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα: Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «Δε θα διώξουμε τον επενδυτή αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους».
Ταυτοχρόνως, το επενδυτικό σχήμα συμφερόντων Λάτση, έχει ήδη δείξει, ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, υποχωρώντας στις προθέσεις της κυβέρνησης, για επανεξέταση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύμβασης που ακολούθησε. Ήδη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ “περί σκανδαλώδους εξαγοράς με στόχο την ακύρωσή της”, η Lamda Development εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περίπου νουθετούσε την κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δημοκρατικό πνεύμα από το οποίο διαπνέεται… (σ.σ. Βλέπε ρεπορτάζ στο TPP «Οταν ο Όμιλος Λάτση θυμήθηκε τη Δημοκρατία»).
Στο παρασκήνιο λέγεται, ότι το προσεχές διάστημα οι πιέσεις του Ομίλου θα ενταθούν, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά από το περιεχόμενο της σύμβασης, «το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρόλο εγγυητή καθώς και υψηλή αποζημίωση στον επενδυτή… αν κάτι «πάει στραβά, καθώς προβλέπονται σοβαρές ρήτρες σε περίπτωση μη αξιοποίησης της έκτασης με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου».
Στη συνάντηση που είχαν προχθές τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο τα οποία μάχονται σθεναρά για τη ματαίωση της επένδυσης στο Ελληνικό, με τον αν. υπουργό ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη, δεν πήραν όπως είπαν στο ΤPP κάποια ξεκάθαρη απάντηση. «Ο κ. Τσιρώνης έχει πολλές ενστάσεις για τους όρους και τις δυνατότητες της δόμησης, και δεσμεύτηκε να πάρει στα χέρια του τη σύμβαση και να ξαναμιλήσουμε».
Οι πολίτες όμως ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα, όπως εξηγεί στο ΤPP o Πάνος Τότσικας, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος και μέλος της Επιτροπής. «Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης με βάση την πολιτικά κατευθυνόμενη αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση τις αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα».
Εν αναμονή της πολιτικής λύσης που προσδοκά η Επιτροπή Αγώνα, έχει ήδη διατυπώσει τα αιτήματά της, την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές ενέργειες για την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως αυτή δρομολογήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως επίσης και για την κατάργηση του μνημονιακού Νόμου 4062/2012 για τη λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και την αντικατάστασή του με ένα νόμο που θα κατοχυρώνει την ταυτότητα και τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που συνδιαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πόλης.
Ζητά επίσης πρωτοβουλίες για τη τη διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., της μνημονιακής εταιρείας που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του, και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων. Ζητά επίσης, «την απόσυρση των άρθρων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που προωθούν μία πόλη όπου έχουν προτεραιότητα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα την κατάργηση του Άρθρου 11 που επιβάλλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά».
Την τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, η επιτροπή τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αγνοούνται μια σειρά παρανομίες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και μία σύμβαση παραχώρησης που -παραμένοντας μέχρι σήμερα αδημοσίευτη- δίνει ‘γη και ύδωρ’ στη Lamda Development. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων, στρέφεται καταφανώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Πώς προέκυψε όμως αυτή η απόφαση; Ολα ξεκίνησαν όταν το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπλόκαρε την υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, καθώς έθετε σοβαρά ζητήματα παραβίασης της νομιμότητας στη διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού. Ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και νομικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δημήτρης Καρδαράς, εξηγεί στο TPP, ότι «η απόφαση αυτή ήταν απόλυτα εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη και αναδείκνυε τις παρανομίες, ελλείψεις και παραλείψεις που υπήρχαν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Οπως και το δικαίωμα λειτουργίας καζίνο που δεν υπήρχε στην αρχική διακήρυξη, όπως δεν υπήρχαν κι άλλα θέματα που τροποποιούν ουσιωδώς το συμβατικό αντικείμενο σε σχέση με τη διακήρυξη του διαγωνισμού.Οι μεταγενέστερες αλλαγές του συμβατικού αντικειμένου είναι παράνομες, διότι αν ήταν γνωστές οι αλλαγές από την αρχή,θα είχαν μετά βεβαιότητας συμμετάσχει στο διαγωνισμό περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και οικονομικοί φορείς εκτός του Ομίλου Λάτση που προεπιλέχθηκε».
Αμέσως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης του Ζ Κλιμακίου η οποία γίνεται δεκτή, με την απόφαση αυτή τη φορά του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μια απόφαση που έλυσε τα χέρια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, να προχωρήσει απρόσκοπτα τη διαδικασία της πώλησης. Όπερ και εγένετο. Η ανακλητική απόφαση εκδόθηκε αρχές Νοεμβρίου και στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και του επιχειρηματικού ομίλου συμφερόντων Λάτση. Μάλιστα, η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Κι