Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μαχμούντ Ουάντι, 32 ετών, χειριστής drone, γνωστός για την αεροφωτογραφική καταγραφή του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σκοτώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε έναν στοχευμένο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό ενώ εκτελούσε δημοσιογραφική αποστολή στην κεντρική περιοχή του Χαν Γιούνις.
View this post on Instagram
Ο δημοσιογράφος Μοχάμαντ Αμπντέλ Φατάχ Άσλιχ – αδελφός του δημοσιογράφου Χασάν Άσλιχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Νάσερ τον Μάιο – τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση.
Σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό Χαν Γιούνις και ένας τρίτος πυροβολήθηκε θανάσιμα στη γειτονιά Ζαιτούν, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.
Η επίθεση συνέβη κοντά στον κυκλικό κόμβο Μπάνι Σουχάιλα, αμέσως μετά την εκτόξευση του drone του για να καταγράψει πλάνα από τους καταυλισμούς και τα κατεστραμμένα σπίτια σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί «ασφαλής» σύμφωνα με την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2025.
What was photojournalist Mahmoud Essam Wadi doing to “deserve” being killed by Israel?
He was documenting the destruction and the tents of displaced families that now fill every corner and street of the Gaza Strip. pic.twitter.com/MbxKVEuTgM
— Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) December 2, 2025
Ο θάνατός του, ο οποίος επιβεβαιώθηκε από τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Νάσερ, είναι ο τελευταίος σε μια θλιβερή αλυσίδα περισσότερων από 20 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από την στιγμή που η ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καταγράφουν τη σύγκρουση.
Μάρτυρες και συνάδελφοί του ανέφεραν ότι ο Ουάντι, ο οποίος εργαζόταν ανεξάρτητα για τοπικά μέσα ενημέρωσης, χτυπήθηκε απευθείας από το ισραηλινό drone ενώ βρισκόταν σε μια σχετικά ανοιχτή περιοχή, μακριά από την «κίτρινη γραμμή», τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί για να χωρίσει τις περιοχές που ελέγχονται από το Ισραήλ από εκείνες που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους στη νότια Γάζα.
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές χαρακτήρισαν το περιστατικό ως στοχευμένη επίθεση, δηλώνοντας ότι ο Ουάντι υπέστη θανάσιμους τραυματισμούς από τα θραύσματα και την έκρηξη.
Το σώμα του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νάσερ, όπου το υποδέχθηκαν με βαθιά θλίψη συγγενείς, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και κάτοικοι.
Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο κατέγραψαν συνάδελφοί του αμέσως μετά την επίθεση, δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, με μια ξαφνική έκρηξη κοντά στην θέση του Ουάντι και καπνό να ανυψώνεται από το σημείο.
«Κατέγραφε την αλήθεια, δεν πολεμούσε», είπε ένας κοντινός του φίλος σε μια συναισθηματική αναφορά μπροστά στην κάμερα, αναφέροντας τα τελευταία λόγια του Ουάντι, «Ζω αυτή τη ζωή για χάρη του παιδιού μου».
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση για την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, ομάδες παρακολούθησης της Γάζας και η Παλαιστινιακή Ένωση Δημοσιογράφων καταδίκασαν τη δολοφονία ως σαφή παραβίαση, σημειώνοντας ότι συνέβη σε μια περιοχή με πληθυσμό πολιτών, χωρίς αναφορά σε δραστηριότητα μαχητών κοντά.
Πριν ο πόλεμος ανατρέψει τη ζωή του, ο Μαχμούντ Ουάντι ήταν γνωστός φωτογράφος γάμων στο στούντιο Alquds, διάσημος για τις εκπληκτικές αεροφωτογραφίες του που αποτύπωναν τη χαρά και τον εορτασμό στη Γάζα.
Τον Απρίλιο του 2025, οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το στούντιό του, αναγκάζοντάς τον να στραφεί στη δημοσιογραφία του μετώπου. Αψηφώντας τις δυσκολίες, ο Ουάντι επαναχρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να καταγράψει το «όσα δεν καταγράφονται»: τεράστιες πόλεις σκηνών, γειτονιές γεμάτες ερείπια, δρόμους γεμάτους κρατήρες και τη σιωπηλή αντοχή των εκτοπισμένων οικογενειών.
«Περισσότερο από φωτογράφος, ήταν ανθρωπιστής», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Ομπέιντ, φίλος του που συνεργάστηκε μαζί του. «Ήταν γνωστός ανάμεσα στους φτωχούς και αφιέρωνε τον χρόνο του για να τους εξυπηρετήσει», είπε.
Οι αναρτήσεις του στα κοινωνικά μέσα, συχνά με το hashtag #GazaUnderFire, συγκέντρωναν χιλιάδες προβολές, προσφέροντας στον κόσμο ωμές εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης, από παιδιά που παίζουν στα ερείπια μέχρι μεγάλες ουρές για βασική βοήθεια.
Η δολοφονία του Ουάντι έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός. Οι αρχές της Γάζας έχουν καταγράψει περισσότερες από 590 παραβιάσεις από την ημερομηνία της συμφωνίας του Οκτωβρίου 10, 2025, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών με πυροβολικό, επιθέσεων με άρματα μάχης και αεροπορικών επιθέσεων που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 357 Παλαιστίνιους, ενώ από την αρχή της γενοκτονίας έχουν δολοφονηθεί 257 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Middle East Eye.
«Η σκηνή πέταξε όταν ο γιος μου χτυπήθηκε. Δεν περιμέναμε αυτόν τον θάνατο σε μια τέτοια μέρα», είπε ο πατέρας του Ουάντι. «Ήταν σε μια ασφαλή περιοχή. Δεν υπάρχει ανακωχή για τον ισραηλινό στρατό. Η ιστορία τους είναι γεμάτη προδοσία, απάτη και δολιότητα».
Οι παλαιστινιακές αρχές και τα δημοσιογραφικά συνδικάτα ζήτησαν άμεση διεθνή έρευνα, με την Παλαιστινιακή Ένωση Δημοσιογράφων να χαρακτηρίζει τη δολοφονία «εκτέλεση της ελεύθερης δημοσιογραφίας».
Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καταδίκασε έντονα την συστηματική στόχευση, δολοφονία και εκτέλεση των Παλαιστινίων δημοσιογράφων από την ισραηλινή κατοχή.
Το Γραφείο κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Συνομοσπονδία Αραβικών Δημοσιογράφων και όλα τα δημοσιογραφικά ιδρύματα παγκοσμίως «να καταδικάσουν αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων δημοσιογράφων και επαγγελματιών των ΜΜΕ στη Γάζα».
«Καταδικάζουμε την ισραηλινή κατοχή, την αμερικανική διοίκηση και όλα τα κράτη που είναι συνένοχα στο έγκλημα της γενοκτονίας, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, πλήρως υπεύθυνα για αυτά τα φρικτά εγκλήματα», ανέφεραν.
Το Γραφείο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και όλα τα οργανισμούς μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως «να ασκήσουν πίεση για να σταματήσει η γενοκτονία, να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στη Γάζα, και να τελειώσει η δολοφονία και εκτέλεση τους».
Ενώ οι δημοσιογράφοι της Γάζας συνεχίζουν το έργο τους εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων, ο θάνατος του Ουάντι στέκει ως μια αυστηρή υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους της καταγραφής της αλήθειας. Το τελευταίο του αεροφωτογραφικό υλικό, που ανακτήθηκε από συναδέλφους του, καταγράφει τους εκτεταμένους καταυλισμούς σκηνών κοντά στον Μπάνι Σουχάιλα, αποδεικνύοντας τις ιστορίες που πέθανε προσπαθώντας να πει.
«Περισσότερα θλιβερά νέα από τη Γάζα, την σκηνή του εγκλήματος που δεν κλείνει ποτέ. Καμία ανακωχή, δήλωμένη ή φανταστική, δεν μπορεί να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους από τη βία του Ισραήλ. Αντίο Μαχμούντ Ουάντι. Αλληλεγγύη στην οικογένειά του, ή ό,τι απέμεινε από αυτήν. Από 225 έως 250 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε μόλις 750 μέρες», έγραψε η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζι στο X.