Ο Ραΐσι θα είναι μεταξύ των 15 αρχηγών κρατών στη σύνοδο κορυφής όπου θα συζητηθούν διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Η εκδήλωση θα είναι η πρώτη δια ζώσης εδώ και τρία χρόνια λόγω της πανδημίας και θα ολοκληρώσει την προεδρία του Ουζμπεκιστάν στον οργανισμό, με την Ινδία να την αναλαμβάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου θα διεξαχθεί και η επόμενη σύνοδος κορυφής.
Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, κατά τη φετινή σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της SCO θα υπογράψουν επίσης ένα μνημόνιο υποχρεώσεων πριν από την πλήρη ένταξη του Ιράν στον οργανισμό, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2023. Επιπλέον, θα υπογραφούν μνημόνια που θα παραχωρούν το καθεστώς εταίρου διαλόγου με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η έγκριση των αιτήσεων για το καθεστώς εταίρου θα επεκταθεί στο Μπαχρέιν και τις Μαλδίβες.
Με την ένταξη στον οργανισμό που καλύπτει την Ευρασία, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 28% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), η Τεχεράνη ελπίζει να ξεπεράσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την απομόνωσή της από τη Δύση. Τον Ιούνιο, το Ιράν υπέβαλε επίσης επίσημα την αίτησή του για ένταξη στην ομάδα BRICS, η οποία περιλαμβάνει τρία μέλη του SCO: την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.