Πολίτες της πόλης των Αθηνών θα συγκεντρωθούμε στις 27 Ιουνίου 2022, 7 η ώρα το απόγευμα, μπροστά από την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου για να απαιτήσουμε από την χώρα αυτή, να άρει την απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ του δημοσιογράφου Julian Assange. 

Η κράτηση και η απειλή καταδίκης του σε 175 χρόνια φυλάκισής του στις ΗΠΑ αποτελούν βάναυση προσβολή της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, εννοιών που γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν και βιώθηκαν σ’ αυτή την πόλη ήδη πριν περισσότερα από 2500 χρόνια.

Η έκδοση και η καταδίκη του Julian Assange θα αποτελούσε προσβολή του πολιτισμού, επειδή πολιτισμός σημαίνει απόρριψη της βάρβαρης πρακτικής αιώνων, να τιμωρείται ο κομιστής απεχθών ειδήσεων. Αυτό συμβαίνει με τον Julian Assange και γι’ αυτό χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν με το σύνθημα Hands off Assange – Don’t shoot the Messenger.

Η έκδοση και η καταδίκη του Julian Assange θα αποτελούσε προσβολή και παραβίαση κάθε έννοιας Δικαιοσύνης, όταν όσοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μένουν ατιμώρητοι αλλά διώκονται ανελέητα όσοι αποκαλύπτουν τα εγκλήματα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Julian Assange και γι’ αυτό το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL επιγράφει το σχετικό άρθρο του «Έχεις πιο ευνοϊκή μεταχείριση, εάν διαπράττεις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας , παρά αν τα αποκαλύπτεις». 

Η έκδοση και η καταδίκη του Julian Assange θα αποτελούσε ακραία πράξη εκφοβισμού με στόχο όσους/όσες δημοσιογράφους ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημά τους και επιμένουν να παρουσιάζουν τα  δεδομένα , που χρειάζονται οι πολίτες,  για να μη γίνονται θύματα χειραγώγησης . «Δεδομένα» είναι κάτι που υπάρχει, η ύπαρξή τους δεν εξαρτάται από τις επιθυμίες κανενός, αλλά η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σ’ αυτά περιορίζεται είτε με απόκρυψή τους είτε με την προβολή και διάδοση «εναλλακτικών δεδομένων», όπως χαρακτήρισε τις δικές του κατασκευασμένες , ψεύτικες «ειδήσεις» ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Julian Assange διώκεται,  επειδή χρησιμοποίησε τις ικανότητές του στο ψηφιακό περιβάλλον, για να αντλήσει από επίσημες πηγές τα αναμφισβήτητα δεδομένα, που, ενώ είχαν φοβερές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων , αποκρύβονταν συνειδητά από τους πολίτες, είτε αυτά αφορούσαν εγκλήματα πολέμου είτε παράνομες πράξεις πολιτικών ή/και παραγόντων της οικονομίας (τράπεζες).  

Η έκδοση και η καταδίκη του Julian Assange θα αποτελούσε, ισχυρό πλήγμα στην ελευθερία του τύπου. Αποτελεί αναντικατάστατη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας σήμερα η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, γι’ αυτό οι ενώσεις των δημοσιογράφων  σε όλο τον κόσμο και οι αρχισυντάκτες / αρχισυντάκτριες των πιο σημαντικών εφημερίδων και περιοδικών, όπως είναι για τις ΗΠΑ μεταξύ πολλών άλλων η Washington Post και η New York Times, επισημαίνουν, ότι η δίωξη του Julian Assange αποτελεί απειλή για την ελευθερία του τύπου. «Η υπόθεση του Julian Assange είναι οιωνός τρόμου για την ελευθερία του Τύπου», «Η απόφαση για τον Assange είναι επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», «Του αξίζει η αναγνώριση, όχι η φυλακή» είναι μερικοί από τους τίτλους σχετικών άρθρων.

Πολίτες της πόλης των Αθηνών θα συγκεντρωθούμε στις 27 Ιουνίου 2022, 7 η ώρα το απόγευμα, μπροστά από την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου για ενώσουμε και τη δική μας φωνή με τις φωνές τόσων πολλών ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, που απαιτούν σε μύριες γλώσσες : Αφήστε αμέσως ελεύθερο τον Assange!

Θα το κάνουμε, επειδή δεν δεχόμαστε να παρακολουθούμε άπραγοι/ες την πολύμορφη προσπάθεια εξόντωσης ενός ανθρώπου,  που το μόνο έγκλημά του είναι, ότι τόλμησε να συγκρουστεί με τους ισχυρούς του κόσμου, πράττοντας ως «χρηστός πολίτης», όπως αυτός ορίστηκε στην πιο σημαντική, στη «χρυσή» περίοδο της Ιστορίας της πόλης των Αθηνών. Σ’ αυτή την πόλη γνωρίζουμε ότι η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη δεν χαρίζονται από τους ισχυρούς του κόσμου, κατακτιούνται και διατηρούνται μόνο με την Αρετή, την Τόλμη και την Αλληλεγγύη των Ελεύθερων , Δημοκρατικών και Δίκαιων πολιτών.

Αμέριστη θα είναι η αλληλεγγύη μας με τον Julian Assange έως ότου καταφέρουμε να του πούμε στην Πνύκα: Καλώς ήρθες , φίλε και συναγωνιστή μας, στην Πόλη των Αθηνών!

 

*Ο Γιώργος Τσιάκαλος είναι ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ