Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε κάλεσμα βοήθειας σε όλους τους Έλληνες λέγοντας: «Τώρα όμως έχουμε την ανάγκη των μεγάλων δωρητών και ευεργετών της πατρίδος. Καλώ τους Έλληνες εφοπλιστές και όλους τους Έλληνες πολίτες από το υστέρημα τους από την 1/1 του 2019 που θα ανοίξει λογαριασμός για την ενίσχυση του στόλου για την απόκτηση νέων φρεγατών και ναυαρχίδων να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια. Να θυμηθούν το παράδειγμα του Αβέρωφ και όλων των μεγάλων ευεργετών. Πρώτος θα καταθέσω το μισθό μου σε αυτή την προσπάθεια».

Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει και κρατική δαπάνη για την ενίσχυση του στόλου του πολεμικού ναυτικού, καθώς «πολύ σύντομα η ευθύνη περιοχής του Πολεμικού Ναυτικού θα αυξηθεί σημαντικά και μαζί με αυτή θα αυξηθούν και οι υλικές του ανάγκες. Για το λόγο αυτό το 2019 θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του στόλου του Π.Ν» και πρόσθεσε «πως το κράτος θα δώσει ότι περισσότερο μπορέσει.»

Σε ομιλία του κατά τον εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά. «Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για το Πολεμικό Ναυτικό που ήταν είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του ελληνισμού και ειδικά στην σημερινή εποχή που μεγιστοποιείται η σημασία του ελληνικού γεωπολιτικού χώρου» είπε ο κ. Καμμένος επισημαίνοντας στη συνέχεια και τη συνεισφορά της εμπορικής ναυτιλίας «που είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες της γης και είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την ιστορία μας αλλά και την ευημερία, την ασφάλεια και την ύπαρξη μας ως έθνος».

«Ακρογωνιαίος λίθος της διαμόρφωσης της στρατηγικής της Ελλάδας είναι τα πολεμικά της πλοία και το δυναμικό της εμπορικής της ναυτιλίας καθώς αποτελούν το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας» τόνισε ο ΥΕΘΑ.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω συνεργασιών με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώνοντας πως: «Η αναγωγή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και παραγωγό ενέργειας σε συνεργασία με τους παραπάνω εταίρους θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας μας και μας υποχρεώνει να διατηρούμε ισχυρό πολεμικό ναυτικό για την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και την κατοχύρωση της ασφαλείας της περιοχής».