Καναδοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της «θεραπείας μετατροπής» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθιστώντας παράνομο να υποβληθεί κάποιος σε αυτήν την επικίνδυνη πρακτική.

Η «θεραπεία μετατροπής» (Conversion Therapy) είναι μία η ψευδοεπιστημονική πρακτική που παρουσιάζεται συνήθως ως ψυχιατρική θεραπεία -χρησιμοποιώντας ψυχολογικές ή πνευματικές παρεμβάσεις- με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, με βάση την υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα είναι ψυχικές διαταραχές που απαιτούν θεραπεία για να μπορεί το άτομο να ζήσει μια «φυσιολογική» ζωή.

Όπως δημοσιεύει το BBC, οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό πρότειναν το μέτρο, αν και η ψήφισή του προκάλεσε χειροκροτήματα και άλλων βουλευτών.

Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να εγκριθεί από την τη Γερουσία. Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε συναισθηματικές σκηνές στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη, με τους Φιλελεύθερους βουλευτές να σφίγγουν τα χέρια -ακόμη και να αγκαλιάζονται- με τους συντηρητικούς ομολόγούς τους, αναφέρει το CBC News.

«Η θεραπεία μεταστροφής με άφησε συναισθηματικά τραυματισμένο»

Η ηγέτης των Συντηρητικών Έριν Ο’ Τουλ επέτρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του να έχει ελεύθερη ψηφοφορία για το θέμα. Αλλά η ομόφωνη υποστήριξη για το νομοσχέδιο αιφνιδίασε την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων Seamus O’Regan.

Ο υπουργός Τουρισμού Randy Boissonnault, ο οποίος είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του Τριντό για θέματα ΛΟΑΤ, δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να συναινέσει στα βασανιστήρια. Είναι μια υπέροχη μέρα για τους επιζώντες, να ξέρουν ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να περάσει αυτό που πέρασαν».

Αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές είχαν εκφράσει μάλιστα ανησυχία ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να ποινικοποιήσει τις ιδιωτικές συνομιλίες για τη σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου μεταξύ παιδιών και δασκάλων, θρησκευτικών ηγετών ή επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αλλά ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Λαμέτι είπε ότι αυτές οι αντιρρήσεις ήταν αβάσιμες. Π