Μετά την απόφαση του να απέχει από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιορίζει τις διαδηλώσεις, ο Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε πως βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί να έχει φυσική παρουσία στην έκτακτη συνεδρίαση, έχοντας ζητήσει  να κάνει σύνδεση μέσω Skype και να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Tριγμοί στο ΚΙΝΑΛ μετά τη διαφοροποίηση Παπανδρέου – Καστανίδη

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Χ. Καστανίδης δήλωσε πως μετά από προτάσεις βελτίωσης που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο έγινε καλύτερο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως «σε όλο το δικονομικό μας σύστημα υπάρχει πάντοτε τεκμήριο όταν ρυθμίζεται ένα δικαίωμα, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η σιωπή, η παράλειψη θεωρείται πάντοτε ότι είναι υπέρ του δικαιώματος και ποτέ κατά. Δεν θα ακυρώσουμε τον νομικό μας πολιτισμό επειδή το επιθυμεί η κυβέρνηση». Τόνισε δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες εντός του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να ποινικοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις.

«Μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»: Ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο περιορισμού διαδηλώσεων

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Χ. Καστανίδη:

Το ΚΙΝΑΛ έκανε μία συστηματική προσπάθεια να βελτιώσει με προτάσεις τις οποίες κατέθεσε, το νομοσχέδιο το οποίο είχε καταθέσει η κυβέρνηση. Υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις τις οποίες επέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι βελτιώσεις αυτές δεν άλλαζαν τον σκληρό πυρήνα των κατευθύνσεων του νομοσχεδίου που αρχικά είχαν σκιαγραφηθεί από την κυβέρνηση. Πρώτον, στην αρχή ήταν μόνο η Αστυνομία να αποφασίσει τη διάλυση μίας συγκέντρωσης, την απαγόρευση μία συγκέντρωσης.

Μετά την προσπάθεια την οποία κάναμε προσετέθη η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών, αλλά πρόσθεσε ο νομοθέτης, εάν ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών δεν απαντήσει τότε τεκμαίρεται ότι παρέχει τη συμφωνία του για την απαγόρευση της εκδήλωσης. Σε όλο το δικονομικό μας σύστημα υπάρχει πάντοτε τεκμήριο όταν ρυθμίζεται ένα δικαίωμα, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η σιωπή, η παράλειψη θεωρείται πάντοτε ότι είναι υπέρ του δικαιώματος και ποτέ κατά. Δεν θα ακυρώσουμε τον νομικό μας πολιτισμό επειδή το επιθυμεί η κυβέρνηση.

Μου μεταφέρουν ότι σήμερα σε κοινή γραμμή σε όλα τα ΜΜΕ, υπάρχει μια διατύπωση ότι ο Καστανίδης, συμφώνησε πως ό,τι συμφωνήσει η πλειοψηφία, θα το ψηφίσει. Σέβομαι πολύ περισσότερο το κόμμα μου από αυτούς που τα διαδίδουν αυτά, δεν θα αποκαλύψω τι ακριβώς συζητήθηκε για να μην εκθέσω ανθρώπινους παράγοντες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η επιλεκτική μνήμη την οποία έχουν ορισμένοι, είναι ένα ανθρώπινο φαινόμενο. Λησμονούνε όταν ήρθε η εισήγηση για να ψηφίσει θετικά επί της αρχής το ΚΙΝΑΛ τι απάντησα. Αφού διαφώνησα ριζικά στο τέλος της συνεδρίασης είπα: ‘Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όπως αντιλαμβάνεστε εμμένω στις απόψεις μου’. Ήταν σαφής η διατύπωση ότι εμμένω στις απόψεις μου. Τώρα λένε ότι στην πρώτη συνεδρίαση εγώ είπα ότι ό,τι αποφασιστεί εγώ θα το ψηφίσω, αλλά η πρώτη συνεδρίαση δεν είχε θέμα αν θα πούμε ναι επί της αρχής. Η πρώτη συνεδρίαση είχε θέμα αν θα πάμε όπως ήταν το νομοσχέδιο να το ψηφίσουμε και το οποίο το εισηγούνταν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Τότε η αντίδραση ενός μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οδήγησε σε έναν συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός ήταν ότι θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα και θα επανεκτιμήσουμε τη θέση μας.

Εκεί είπα ότι εφόσον γίνεται αυτός ο συμβιβασμός δεσμεύομαι από το τραπέζι και θα πάμε στην επανεκτίμηση μετά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή έγιναν οριακού χαρακτήρα βελτιώσεις και όταν υπήρξε η εισήγηση να ψηφιστεί με προτάσεις που έκανε ο υπουργός, ήταν αρνητική και είπα ότι εμμένω στις απόψεις μου. Κάποιοι τη λεπτομέρεια αυτοί μάλλον τη ξεχνούν. Απολύτως δικαιολογημένα έπειτα από τέτοιο θέμα να θέλει η Πρόεδρος του κινήματος να συζητήσουμε.

Επί ατομικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων ελευθεριών, δεν χωρεί παρά μόνον η αρχή της συνειδήσεως

Δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη εμού και του κ. Παπανδρέου για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Δεν υπάρχουν συνωμοτικές θεωρίες. Ας τελειώνουμε με αυτά. Κάθε φορά που υπάρχει μια διαφορετική γνώμη δεν μπορεί να ποινικοποιείται.