Το background της υπόθεσης εδώ
Γράφει ο Θ.Κ.
«Με νέα απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών της 11/3/2014, διατηρείται η από 13/2/2014 προσωρινή διαταγή της Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του Θεόδωρου Κατσανέβα για διαγραφή επίμαχων συκοφαντικών φράσεων από το βιογραφικό του τελευταίου, στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Wikipidia που έχει καταχωρήσει ο διαχειριστής DIU».
Δεν γράφει ο Θ.Κ.
Χθες έγινε η κανονική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο δεν έβγαλε καμία απόφαση η οποία θα έρθει σε περίπου ένα μήνα. Για τυπικούς λόγους (επειδή υπάρχει αδυναμία έκδοσης απόφασης πριν οι δικηγόροι των δύο πλευρών καταθέσουν τα υπομνήματά τους) ο δικαστής επεκτείνει σχεδόν πάντα τα προσωρινά μέτρα μέχρι την έκδοση της απόφασης. Ο κύριος Κατσανέβας προσπαθεί να αποκρύψει αυτή τη λεπτομέρεια.
Γράφει ο Θ.Κ.
«Για το ίδιο ζήτημα, έχει καταδικαστεί βαρύτατα στο παρελθόν μεγαλοδημοσιογράφος με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών (8661/2000), η οποία ήταν σε γνώστη του DIU. Παρ’ όλα αυτά, στο μεταξύ διάστημα και μέχρι σήμερα, στη σχετική καταχώρηση στην Wikipedia, γίνεται αναφορά μόνο σε πρωτόδικη απόφαση, ενώ η πηγή την οποία επικαλείται σχετικά, γράφει και για τελεσίδικη απόφαση!»
Δεν γράφει ο Θ.Κ.
Ο κύριος Κατσανέβας κατηγορεί τον συντάκτη της Wikipedia ότι με δόλο (τον οποίο δεν εξηγεί φυσικά) ενώ γνωρίζει την τελεσίδικη απόφαση της διαμάχης του Κατσανέβα με τον Σπύρο Καρατζαφέρη δεν διορθώνει το λήμμα της εγκυκλοπαίδειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αναφορές της Wikipedia στον χαρακτηρισμό «όνειδος» είναι εμπεριστατωμένες και αποτελούνται από δημοσιογραφικά άρθρα οργανισμών όπως ο ΔΟΛ και η Καθημερινή.
Γράφει ο Θ.Κ.
«Στην ίδια τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου που προσκομίστηκε στο δικαστήριο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “όταν εν τέλει συνετάχθη η από 18/5/1993 ιδιόγραφη διαθήκη (του Ανδρέα Παπανδρέου), δεν συμπεριελήφθη καμιά σχετική αναφορά στο επίμαχο θέμα”. Αυτό σημαίνει δηλ. ότι, ουδέποτε υπήρξε στην πραγματικότητα διαθήκη με αναφορά στη συγκεκριμένη υβριστική και απαξιωτική λέξη.»
Δεν γράφει ο Θ.Κ.
Ο κύριος Κατσανέβας αναφέρεται σε μια απόφαση δικαστηρίου η οποία δεν διατίθεται δημόσια και άρα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ο διαχειριστής της Wikipedia. Σε κάθε περίπτωση στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την «δική του αλήθεια» τα βάζει όλα σε μια παράγραφο προκειμένου να εννοηθεί ότι το συντάκτης τους λήμματος γνωρίζει την απόφαση. Ας δούμε όμως την ίδια την απόφαση. Αν σας κάνει εντύπωση ότι το απόσπασμα που επιλέγει να δημοσιεύσει ο κύριος Κατσανέβας ξεκινάει με μικρό χαρακτήρα αυτό συμβαίνει γιατί πριν από την συγκεκριμένη φράση στην τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου διαβάζουμε τα εξής: «Πράγματι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποδώσει στον ενάγοντα το χαρακτηρισμό “όνειδος” […] Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ο τελευταίος (σ.σ. ο Ανδρέας Παπανδρέου) στο από 24-11-1990 πρόχειρο σημείωμά του, στο οποίο εκφράζει και την επιθυμία του ν' αποτελέσει τμήμα της διαθήκης του, αναφέρει για τον ενάγοντα ότι «αποτελεί όνειδος για την οικογένεια Παπανδρέου …» διότι «στόχος του ήταν να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου και του ίδιου …» και «κατέβαλε βίαια και παράνομα το γραφείο του …». Στο σκεπτικό του δικαστή παρακάτω διαβάζουμε ότι ο Α.Παπανδρέου δεν συμπεριέλαβε στην μεταγενέστερη διαθήκη το συγκεκριμένο απόσπασμα είχε ξεπεράσει το αίσθημα της πικρίας και της οργή του και από εκεί και πέρα ξεκινάει το απόσπασμα που παραθέτει ο κύριος Κατσανέβας. Με άλλα λόγια η φράση «Αυτό σημαίνει δηλ. ότι, ουδέποτε υπήρξε στην πραγματικότητα διαθήκη με αναφορά στη συγκεκριμένη υβριστική και απαξιωτική λέξη» είναι και ψευδής και παραπλανητική. Ο κύριος Κατσανέβας προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία αλλά η αλήθεια είναι ότι το μόνο που πρέπει να αλλάξει στο λήμμα της Wikipedia αξιοποιώντας τα στοιχεία που φέρνουμε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα είναι να αντικατασταθεί η φράση «ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του» με τη φράση «ήρθε στη δημοσιότητα το πρόχειρο σημείωμα του που επιθυμούσε να αποτελεί τμήμα της διαθήκης του».
Γράφει ο Θ.Κ.
«Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση, ο κ. ********** αδιαφορεί τις δύο αποφάσεις της δικαιοσύνης, μεταθέτει τις αστικές και ποινικές του ευθύνες στην ελληνική κοινότητα της Βικιπαίδεια, υποστηρίζοντας ότι άλλοι και όχι ο ίδιος καταχωρούν τους συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, σε ένα λήμμα που είναι κλειδωμένο για τους κοινούς χρήστες».
Δεν γράφει ο Θ.Κ.
Ο χρήστης της Wikipedia δεν μπορεί να αλλάξει μόνος του τίποτα. Για την ακρίβεια του έχει ήδη επιβληθεί ποινή από το σύστημα με αφαίρεση δικαιωμάτων επειδή προσπάθησε να εκτελέσει την προσωρινή διαταγή και να αφαιρέσει τα αποσπάσματα που ενοχλούν τον κύριο Κατσανέβα. Αυτό όμως που κυρίως δεν γράφει ο κύριος Κατσανέβας είναι γιατί δεν μηνύει το Βήμα, την Καθημερινή, τον Ριζοσπάστη και τα άλλα ΜΜΕ;
Σημειώνουμε ότι ο παραπλανητικός ισχυρισμός του Θ. Κατσανέβα περί δεύτερης απόφασης της δικαιοσύνης βρήκε το δρόμο του σε όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ μέσω του ΑΠΕ, χωρίς φυσικά σχεδόν πουθενά να υπάρχει ο αντίλογος της Wikipedia, η οποία αντιδρώντας στον παγκόσμια πρωτότυπο περιστατικό έχει αναλάβει τη νομική κάλυψη του νεαρού διαχειριστή.