Ο λόγος για τις 32 ποινικές υποθέσεις με εμπλεκόμενα μέλη της (σαν σήμερα) καταδικαμένης εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, τις οποίες ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Έκτοτε, ο Ν. Δένδιας φιγουράρει ως «κεντροδεξιός» και «πολέμιος» της φασιστικής βίας, δίχως να μπει ποτέ στον κόπο να απολογηθεί γιατί χρειάστηκε η δολοφονία Φύσσα για εξέλθουν οι εγκληματικές ενέργειες των νεο-Ναζί από το συρτάρι του.

Ήταν ο σήμερα «μετριοπαθής» Δένδιας, που επί των ημερων του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης και
Προστασίας του Πολίτη οργανώθηκε το αστυνομικό αντιμεταναστευτικό πογκρόμ του «Ξένιου Δία», προκαλώντας την αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τότε ο Δένδιας δήλωνε περήφανα πως ο «Ξένιος Ζευς» θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης του Δένδια πρωταγωνιστεί στις πολιτικές παρεμβάσεις για υπόθεση της Ηριάννας του Περικλή, εγκαλώντας με nonpaper τους δικαστικούς πως άφηναν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους υπόπτους για «τρομοκρατία» κατόπιν της παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισης, με τη λίστα του να περιλαμβάνει τα ονόματα του Περικλή και της Ηριάννας.

Όταν ο Guardian αποκάλυπτε τον βασανισμό 15 συλληφθέντων που συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση κατά της Χρυσής Αυγής στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης προσέφερε πολιτική κάλυψη στα βασανιστήρια σε βάρος των αντιφασιστών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει με μήνυση τη βρετανική εφημερίδα.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας «χτυπά το χέρι στο τραπέζι» κατά του αντικομμουνιστικού λόγου του Μπογδάνου, αλλά δεν αντέδρασε όταν κατά την διάρκεια της υπουργίας του στην κυβέρνηση Σαμαρά, τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ μπήκαν στην κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως δεν αντιδρά και σήμερα που συνεχίζει να συμβιώνει στο υπουργικό συμβούλιο του Κ. Μητσοτάκη με τον δηλωμένο  αντικομμουνιστή υπουργό Ανάπτυξης της κυβερνησής, ο οποίος έχει δηλώσει πως «μπροστά στα γκούλαγκ, τα ξερονήσια μοιάζουν με Χίλτον» και πρόσφατα πως «το Βίτσι είναι γιορτή». Και φυσικά δεν αντέδρασε όταν το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού του, έδινε «γραμμή» στους Χρυσαυγίτες βουλευτές για τις ψήφους τους στην Βουλή ή όταν 3 βουλευτές της ΝΔ (ανάμεσά τους ο τότε γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης) καταψήφιζαν την άρση της ασυλίας του Κασιδιάρη για την βίαιη επίθεση κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Δένδιας δεν θεωρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα «κεντρώος» στη ΝΔ.

Άλλωστε, τι ακριβώς μας είπε ο κ. Δένδιας στην προχθεσινή του παρέμβαση στην Βουλή; Ότι ο εξοπλισμένος από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία «Εθνικός Στράτος», πολέμησε στο Βίτσι για την «δημοκρατία»! Ότι η χώρα αντιμετωπίζει «εθνική απειλή» και το πολιτικό της προσωπικό χρειάζεται «ενωμένο» να αρθρώσει τα σύγχρονα «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας», να υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία και τη νέα κούρσα εξοπλισμών εν μέσω πανδημίας, καλώντας παράλληλα το λαό να χύσει το αίμα του για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στο Μάλι.

Η διαγραφή του Μπογδάνου  έδωσε αυτή την ψευδαίσθηση «εθνικής συνενόησης», ενώ όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αποπροσανατόλισε από τη συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία. Το σημαντικότερο, θα αποτελέσει με βεβαιότητα το επαναλαμβανόμενο άλλοθι μιας κυβέρνησης που ελέγχεται για (τουλάχιστον) ανοχή και ξέπλυμα απέναντι στη φασιστική απειλή που επιχειρεί να σηκώσει ξανά κεφάλι.

Υγ. Όπως σωστά παρατήρησε αναγνώστης του άρθρου, σε όλα παραπάνω χρειάζεται να προσθέσουμε την παλαιότερη αναφορά του Δένδια πως «δεν πρέπει να χαρίσουμε τον Μεταξά στη Χρυσή Αυγή».