Το Manolada Watch, αρχικά ξεκαθαρίζει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού, δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στη Μανωλάδα. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει, οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τηλεφωνικές συνομιλίες με επίσημους φορείς, με τον δικηγόρο Βασίλη Κερασιώτη καθως και με εργάτες γης με τους οποίους ο οργανισμός έχει τακτική επαφή από το 2017.
Αν και οι εργάτες ενημερώθηκαν με διάφορους τρόπους για τον κορονοϊό, την ισχύουσα απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέσα ατομικής προστασίας, η έκθεση του οργανισμου αναφέρει ότι εξακολουθούν να διαβιούν σε συνθήκες που η τήρηση των μέσων ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένης και της απομόνωσης, δεν καθίσταται δυνατή.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναφορά του Manolada Watch, οι εργάτες γης, ως επί το πλείστον καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές, μένουν σε καταυλισμούς από παραπήγματα φτιαγμένα από τους ίδιους. Οι παράγκες αποτελούνται από επιστρώσεις νάιλον θερμοκηπίου ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχει παροχή νερού και οι ανάγκες καλύπτονται από μικρές δεξαμενές. Επιπλέον τα ντους και οι τουαλέτες που χρησιμοποιούν οι εργάτες, παραμένουν εξωτερικά και αυτοσχέδια. Σε κάθε μια παράγκα συνεχίζουν να διαμένουν από 10 έως 20 άτομα αναλόγως το μέγεθος του παραπήγματος. Επίσης υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την λήψη μέτρων που να αφορά τη στέγαση των εργατών γης.
Επιπλέον αναφέρεται πως στις παρούσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την υποχρεωτική χρήση βεβαιώσεων κυκλοφορίας, οι εργάτες γης πρέπει να φέρουν βεβαιώσεις εργοδότη. Κατά τη διάρκεια ελέγχου τους, χρειάζεται η επίδειξη του σχετικού εγγράφου και διαβατηρίου. Ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Μπαγκλαντεσιανών εργατών, καθώς και τον δικηγόρο Βασίλη Κερασιώτη, «κάποιοι εργοδότες δίνουν τις βεβαιώσεις μετακινήσεις σε όσους εργάτες γης διαθέτουν διαβατήριο ενώ κάποιοι δεν τις δίνουν».
Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους, αναφέρεται ότι οι εργασίες στα χωράφια της φράουλας αν και δεν έχουν ανασταλεί, έχουν μειωθεί ραγδαία, ενώ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής πετάγεται, καθώς δεν είναι δυνατόν να διατεθεί στην αγορά. Παράλληλα με αυτή την κατάσταση έχει μειωθεί και η εργασία των εργατών γης. Συγκεκριμένα οι εργοδότες χρησιμοποιούν λιγότερους εργάτες, λιγότερες ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα επιβίωσης ορισμένων εργατών.
Όπως ενημέρωσαν οι τοπικές αρχές της περιοχής τον οργανισμό, την ευθύνη της παροχής μέσων προστασίας όπως γάντια και μάσκες, την έχουν οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα κάποιοι να τα διαθέτουν μετά από σχετική προμήθεια του εργοδότη, ενώ άλλοι να εργάζονται χωρίς προστασία.
Οι εργοδότες ωστόσο σύμφωνα με το Manolada Watch το μόνο μέτρο προστασίας των υπαλλήλων τους από τον κορονοϊό που έχουν λάβει είναι αντί να τους μεταφέρουν με καρότσα, να τους συστήσουν να περπατάνε ως το χωράφι. Πολλές φορές η απόσταση από τον καταυλισμό ως το χωράφι της φράουλας είναι και 5 ή και 6 χιλιόμετρα.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό των εργατών γης στη Μανωλάδα, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 7 έως 10 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινότητάς τους. Οι εργάτες παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι σε σχέση με τον κορονοϊό , ωστόσο δεν έχει καταγραφεί ακόμα κάποιο κρούσμα.
Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά Μαρτίου του Manolada Watch εδώ.