Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόμεϊ, όταν είχε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο αμερικανός πρόεδρος του είχε πει «ελπίζω ότι θα βρεις έναν τρόπο ν' απαλλάξεις τον Φλιν από αυτό», σχετικά με τις κατηγορίες για εμπλοκή του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, με την Ρωσία.
 
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν παράλληλα, ότι η κατάθεση του Τζ.Κόμεϊ, που ανέφερε τα παραπάνω, θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομική βάση μιας υπόθεσης απαγγελίας κατηγορίας σε βάρος του Ντ. Τραμπ, για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης,
 
Ωστόσο, κατά την γενικότερη εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το reuters, ο Τζ.Κόμεϊ εμφανίζεται συγκρατημένος και δεν προβαίνει σε ουσιαστικές αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να εδραιώσουν την έναρξη μίας νομικής διαδικασίας αποπομπής του από τα προεδρικά καθήκοντά του.
 
Προκειμένου να εδραιωθεί μία κατηγορία παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, θα πρέπει οι αρμόδιοι εισαγγελείς ν' αποδείξουν ότι ο κατηγορούμενος έδρασε έχοντας «εγκληματική πρόθεση». Η απόδειξη αυτή της κατηγορίας είναι ανεξάρτητη με το αν σε ρεαλιστικό επίπεδο επιτεύχθηκε παρεμπόδιση του έργου της δικαστικής ή άλλης έρευνας που σχετίζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη.
 
Παρά το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, η παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης (στην περίπτωση που μια τέτοια κατηγορία αποδειχθεί) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νομική βάση για μία ενδεχόμενη αποπομπή του.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του βρέθηκε την Τετάρτη στο Οχάιο συζητώντας για την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σχετικά με την αποκατάσταση των υποδομών που καταρρέουν στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος, αγνόησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι οποίες σχετίζονταν με την κατάθεση του Τζ. Κόμεϊ. 
 
Αργότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος του Ντ. Τραμπ, Μάρκ Κάσοβιτς έγινε γνωστό ότι: «ο ίδιος αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την κατάθεση του Κόμεϊ. Ο πρόεδρος είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι ο κ. Κόμεϊ επιβεβαίωσε τελικά και δημόσια ότι ο ίδιος είχε πει προηγούμενα, αναφορικά με την μη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του, για το ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής».
 
Η υπόθεση των ισχυρισμών της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγουν οι αρμόδιες επιτροπής του Κογκρέσου, το FBI, αλλά κι ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες, Ρόμπερτ Μιούλερ που διορίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο εντοπισμός στοιχείων για το αν η Ρωσία προσπάθησε η όχι να επηρεάσει την κρίση του Αμερικανών ψηφοφόρων σχετικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι έρευνες δίνουν επίσης έμφαση στην εξακρίβωση της διεξαγωγής η μη από τη Ρωσία, ηλεκτρονικών υποκλοπών σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος