Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

O Ντανιέλ Χαδουέ, παλαιστινιακής καταγωγής και  πρώην πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και τη δήμαρχος μιας κοινότητας στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγο, της Ρεκολέτα. Υπήρξε προεδρικός υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του πολιτικού μετώπου «Apruebo Dignidad», το 2021, όπου έχασε από τον σημερινό πρόεδρο της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς. Πρόσφατα κατηγορήθηκε από το σιωνιστικό λόμπι της χώρας του για «αντισημιτισμό», λόγω της αλληλεγγύης του στην Παλαιστίνη.

Όπως ο ίδιος κατήγγειλε, η εισαγγελέας Τζιοβάνα Ερέρα επικοινώνησε με τον δικηγόρο του για να τον απειλήσει με τη σύλληψη του Χαδουέ, εάν επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο που επρόκειτο να τον μεταφέρει στο Καράκας για τη Παγκόσμια Συνάθροιση για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα. Η εισαγγελέας ισχυριστηκε πως ο κομμουνιστής δήμαρχος επρόκειτο να ζητήσει άσυλο στη Βενεζουέλα ενόψει της ακρόρασής του στις 29 Μαΐου, για την εισαγγελική έρευνα που η ίδια ξεκίνησε το 2021 – κατά την προεκλογική περίοδο – για δωροδοκία , απάτη του δημοσίου, απάτη και αθέμιτη διαχείριση σε αγοραπωλησίες προμηθειών από τον Χιλιανό Σύλλογο Δήμων με Λαϊκά Φαρμακεία (Achifarp), για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Τα Λαϊκά Φαρμακεία είναι μια σειρά δημοτικά φαρμακεία που παρέχουν στους ασθενείς οικονομικά φάρμακα. Η πρωτοβουλία, που υιοθετήθηκε σταδιακά σε περισσότερους από 150 δήμους, επέτρεψε την πτώση των τιμών των φαρμάκων κατά 30% έως 50%. Αν και οι φτωχοί άνθρωποι της Χιλής έχουν κάθε λόγο να βλέπουν με καλό μάτι το φιλολαϊκό μέτρο της δημοτικής αρχής, σίγουρα οι μονοπωλιακές φαρμακοβιομηχανίες έχουν κάθε λόγο να μισούν τον εμπνευστή του. Στη Χιλή, τρεις μεγάλες αλυσίδες ελέγχουν το 90% της αγοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες από εκείνες της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της περιοχής. Οι εν λόγω εταιρείες το1995 και το 200, καταδικάστηκαν για συμπαιγνία.

Αν και, όπως τουλάχιστον αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Χιλής, η Εισαγγελέας είχε την εξουσία να διασφαλίσει την ακρόαση του Χαδουέ, δεν είχε φροντίσει να ασκήσει προληπτικά μέτρα, που να της επιτρέπουν να εμποδίσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα.

«Είμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με μια αυθαίρετη ενέργεια, μια κατάχρηση εξουσίας που δείχνει ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία εδώ, καθώς έχει θεσπιστεί ένα ντε φάκτο προληπτικό μέτρο, το οποίο δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών μου εγγυήσεων» δήλωσε ο Χαδουέ, προσθέτοντας ότι κατάφερε να περάσει όλους τους ελέγχους, αλλά ένας αξιωματικός από την Ανακριτική Αστυνομία της Χιλής (PDI) τον πλησίασε και του ανακοίνωσε ότι υπήρχαν υποθέσεις που έπρεπε να επιλυθούν πριν από το ταξίδι του. «Δεν ήθελαν να ταξιδέψω, κάτι που μου φάνηκε εξαιρετικά σοβαρό, καθώς αντιμετωπίζουμε έναν απαράμιλλο διωγμό. Δεν έχω κανένα προληπτικό μέτρο σε ισχύ ή έστω αίτημα από την Εισαγγελία. Πρόκειται για μια επίθεση κατά της δημοκρατίας» δήλωσε. Ο Χαδουέ  ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα συνταγματικά και διοικητικά μέτρα, καθώς το περιστατικό συνέβη ενώ ήταν δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός γραμματέας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας-Λαϊκή Εμπορική Συνθήκη (ALBA-TCP), Χόρχε Αρέουσα, επανέλαβε την καταγγελία του Χαδουέ κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάθροισης για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα, στην οποία αναμενόταν να παραβρεθεί ο δήμαρχος. «Από τη μία πλευρά, λυπούμαστε και είμαστε αγανακτισμένοι, αλλά από την άλλη μας κάνει να γελάμε, διότι εμείς οι Βενεζουελάνοι γνωρίζουμε τον Ντανιέλ Χαδουέ καλύτερα από εκείνους στη χώρα σας. Γνωρίζουμε ότι ο Ντανιέλ ήταν πάντα πρόθυμος και θα αντιμετωπίσει τη χιλιανή δικαιοσύνη και θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, επειδή είναι καλός άνθρωπος», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα.

«Το προληπτικό μέτρο απορρίφθηκε, ωστόσο είναι γεγονός ότι κρατήθηκα παράνομα και δεν μπορούσα να φύγω από τη χώρα χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο. Δεν θα σταματήσω να ασκώ τα δικαιώματα των πολιτών μου, τα οποία θεωρώ ότι έχουν παραβιαστεί. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί!» ανέφερε ο δήμαρχος, επανεργόμενος με νέα ανάτηση

Η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια γνωστά γεγονότα που επηρέασαν τον σύντροφό μας και Δήμαρχο της Ρεκολέτα, Ντανιέλ Χαδουέ, ο οποίος υπέστη σαφή παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη “Παγκόσμια Συνάθροιση για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα”, πρόσκληση για την οποία η Πολιτική Επιτροπή ήταν ενήμερη και η οποία έχει να κάνει με την εμπειρία του ως Δήμαρχος της Ρεκολέτα και τους διάφορους επιτυχημένους μετασχηματισμούς όσον αφορά τις κοινοτικές κυβερνήσεις, αναφέρουμε τα ακόλουθα

1. Ο δήμαρχος Ντανιέλ Χαδουέ βρισκόταν στο Διεθνές Αεροδρόμιο, αφού πραγματοποίησε τον αντίστοιχο έλεγχο της μετανάστευσης, ένας αξιωματικός της Διεθνούς Αστυνομίας του ζήτησε να τον συνοδεύσει σε ένα περίπτερο. Όταν τον ρώτησε τον λόγο, τον ενημέρωσε για κάποιο πρόβλημα με την αναχώρησή του από τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι δεν κρατήθηκε, ο Δήμαρχος Χαδουέ κρατήθηκε στο θάλαμο και του είπαν ότι “έπρεπε να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες”. Η ενέργεια αυτή, την οποία καταγγέλλουμε, συνιστά πράξη διακρίσεων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του δημάρχου Ντανιέλ Χαδουέ.

Ο Ντανιέλ Χαδουέ πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα από τον πρώτο μεταναστευτικό έλεγχο και πέρασε επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα από τον αντίστοιχο έλεγχο αποσκευών, ακριβώς επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει αίτημα για εθνικό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία, πολύ περισσότερο δεν έχει εκδοθεί σχετικό διάταγμα, και δεν είναι δυνατόν με κανέναν τρόπο να περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία ενός ατόμου, καθώς αυτή αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και μέρος της προσωπικής ελευθερίας.

2. Αυτά τα γεγονότα που περιγράφονται ανωτέρω συνιστούν παραβίαση των εγγυήσεων
καθορίζονται στο Σύνταγμα:

Πρώτον, τη δέουσα διαδικασία, η οποία κατοχυρώνεται στη νομοθεσία μας ως η προηγούμενη νομικά επεξεργασμένη διαδικασία, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ψήφισμα που να διατάσσει αυτό που στην πραγματικότητα, εφαρμόστηκε.

Δεύτερον, στην προσωπική ελευθερία και το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης, το οποίο αντιστοιχεί σε θεμελιώδες δικαίωμα που εγγυάται το δικαίωμα των προσώπων να κινούνται ελεύθερα εντός της εθνικής επικράτειας, να μετακινούνται από το ένα στο άλλο και να εισέρχονται και να εξέρχονται από την επικράτειά της, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες που θεσπίζει ο νόμος, και πάντοτε χωρίς να θίγονται οι τρίτοι. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να περιοριστεί μόνο στις περιπτώσεις και υπό τους όρους που ορίζει ο νόμος.

Ως κόμμα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον σύντροφο Ντανιέλ Χαδουέ, επαναλαμβάνουμε όσα έχουμε πει δημόσια, όσον αφορά την κατάργηση τεκμήριου αθωότητας του δημάρχου, ο οποίος έχει συνεργαστεί ενεργά στην εν εξελίξει διαδικασία, ανοίγοντας μάλιστα οικειοθελώς τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Πιστεύουμε ότι καταστάσεις αυτού του τύπου, με ένα πρόσωπο υψηλού δημόσιου κύρους, εκθέτουν και επιδεινώνουν τη νόμιμη υπεράσπιση που θα ασκήσει ο Ντανιέλ.

Πολιτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής 18 Απριλίου 2024»