Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

«Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ!», χαρακτηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση ο Ανδρέας Μαμαντουλάκης, η οποία αποτέλεσε τον καρπό της χρόνιας υποβάθμισης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου Ιεράπετρας. «Μεθοδεύεται ύπουλα η υποβάθμιση του νοσοκομείου με τη μέθοδο του βατράχου που σιγοβράζει. Θεωρούν το νοσοκομείο περιττό, ενώ καλύπτει όλη τη νοτιοανατολική Κρήτη, εξυπηρετώντας 40.000 κόσμου», τονίζει.

Όπως εξηγεί, οι γιατροί εξωθούνται σε παραιτήσεις, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το φόρτο της δουλειάς. Δεν προκηρύσσονται θέσεις, ενώ εφαρμόζονται οι αποσπάσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία. «Ενδεικτικά, η παθολογική κλινική έχει μόνο έναν γιατρό, ο οποίος δε μπορεί να αντέξει σωματικά και πνευματικά, ούτε να σηκώσει την ευθύνη τόσων χιλιάδων ασθενών. Ο παθολόγος εργάζεται στις εφημερίες του και τις υπόλοιπες ημέρες η κλινική μένει ακάλυπτη. Έχει υποβάλει και εκείνος την παραίτησή του», περιγράφει.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, εξωτερικοί χώροι και πλήθος

 

Μπαλάκι του πινγκ – πονγκ γίνεται και το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτουν κενές θέσεις. Στην καρδιολογική κλινική, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. «Και η καρδιολογική υποστελεχωμένη. Τα συγκεκριμένα περιστατικά μάλιστα, δεν μπορούν να περιμένουν. Στο έμφραγμα πρέπει να δράσεις εντός μισής ώρας, πώς να αντέξει κι αυτός ο ένας καρδιολόγος;», διερωτάται ο κ. Μαμαντουλάκης.

«Ηρωίδα» χαρακτηρίζει και τη μία αναισθησιολόγο του νοσοκομείου, η οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχει «γονατίσει». Έρχονται οι ασθενείς έτοιμοι να χειρουργηθούν και τα χειρουργεία τους αναβάλλονται τελευταία στιγμή και τους διώχνουν. Στο ακτινολογικό η κατάσταση είναι τραγική επίσης. Δύο ακτινολόγοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση λόγω πίεσης και λόγω κακής συμπεριφοράς της διοίκησης. Έχει μείνει ένας ακτινολόγος ο οποίος έχει αναλάβει πλέον όλο το φόρτο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες, και είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Ο κόσμος θύμωσε! Αυτό τον θυμό τον εκδήλωσε με 10.300 άτομα στο δρόμο!», περιγράφει.

Η συνεχής υποστελέχωση και υποβάθμιση του νοσοκομείου έχει οδηγήσει τους πολίτες να θεωρούν ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δεσμεύτηκαν ότι το νοσοκομείο δεν θα κλείσει. «Μας είπαν ότι δε θα κλείσει και ότι απλώς θα φιλοξενεί χρονίως πασχόντες, είπαν ότι θα ανοίξουν τμήμα χημειοθεραπείας, εννοούν ότι απλώς θα βάλουν μία νοσοκόμα να δίνει τα φάρμακα, και ότι θα ανοίξουν ΤΕΠ. Όταν ήρθε βέβαια η κ. Γκάγκα, ήταν προσβλητική και προκλητική. Κλείστηκε σε ένα γραφείο με τον αναπληρωτή διοικητή, τους διοικητές του νοσοκομείου Λασιθίου και τη δημοτική αρχή, και έκλεισε την πόρτα στον κόσμο», τονίζει.

Ο κόσμος όμως έστειλε σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, το πλήθος ήταν αριθμείτο σε πολλές χιλιάδες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι αρχών, φορέων, συλλόγων από την Ιεράπετρα και άλλες πόλεις του Λασιθίου και της Κρήτης, πολιτικών κομμάτων, αλλά και χιλιάδες μαθητών απ’ όλα τα σχολεία της Ιεράπετρας.

Κοινό σύνθημα του συλλαλητηρίου αποτέλεσε το “κάτω τα χέρια απ’ το Νοσοκομείο” και αίτημα η άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών που θα ενισχύσουν στην πράξη όλες τις κλινικές του ιδρύματος και ιδίως αυτές που σήμερα υπολειτουργούν (παθολογική, ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, καρδιολογική και η άμεση αναίρεση κάθε πιθανότητας υποβάθμισης του Νοσοκομείου, κάτι που όπως ειπώθηκε εφόσον γίνει θα έχει άμεση επέκταση και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία του νομού.

«Η υποβάθμιση του νοσοκομείου τους αφορά όλους. Την κινητοποίηση τη στήριξε και ο αγροτικός κόσμος. Η υποστελέχωσή του επηρεάζει την οικονομία. Όταν ένας αγρότης που ασχολείται με οπωροκηπευτικά – τα οποία χρειάζονται καθημερινή φροντίδα στα θερμοκήπια – υποχρεούται να φύγει από την πόλη είτε επειδή νόσησε ο ίδιος είτε κάποιος συγγενής του για μία εβδομάδα για να είναι κοντά σε νοσοκομείο, αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες στην οικονομία. Ακόμη, οι τουριστικοί πράκτορες προτιμούν να φέρνουν τους τουρίστες σε μέρη με περίθαλψη, με νοσοκομεία. Η Ιεράπετρα, χτυπιέται αλύπητα. Έφυγαν οι δημόσιες υπηρεσίες, δεν υπάρχει πλέον εδώ π.χ. Εφορία, και τώρα θέλουν να εξευτελίσουν και την υγεία. Ο κόσμος, οι φορείς, τα σχολεία, σήμερα έδωσαν την απάντησή τους», καταλήγει ο κ. Μαμαντουλάκης.

Πηγή φωτογραφιών: cretalivenews, radiolasithi