Η ταινία «Ο Λαός προστάζει- Meet John Do», που στην Ελλάδα έχει προβληθεί επίσης και με τον τίτλο «Ο Άνθρωπος του Δρόμου», αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος τριλογίας «κοινωνικής κριτικής» του Κάπρα, μετά τις ταινίες «Deeds Goes to Town» («Ο Πρίγκιπας των Δολαρίων», 1936) και «Μr Smith Goes to Washington» («Ο κ. Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον» 1939).
 
Βασισμένη σε πνευματώδες σενάριο που προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1942, η κλασική κοινωνική σάτιρα του Φρ. Κάπρα, γράφτηκε και προβλήθηκε πριν από 72 χρόνια (εν μέσω του 2ου παγκόσμιου πολέμου). Ωστόσο τα μηνύματά της παραμένουν επίκαιρα. 
 
Ο Κάπρα σχολιάζει με καυστικότητα και σαρκαστική διάθεση τη δύναμη του Τύπου και την επιρροή (σε βαθμό πλύσης εγκεφάλου συχνά) των ΜΜΕ, που διαμορφώνουν στάσεις ζωής και απόψεις του κοινωνικού συνόλου, τη λεγόμενη και πολυσυζητημένη «κοινή γνώμη».

Φτώχεια και ανεργία


Παράλληλα με την κριτική του Τύπου, βέβαια, είναι διαρκείς οι αναφορές στη φτώχεια, στους άστεγους και τους άνεργους, αλλά και στη διαφθορά των αδίστακτων πολιτικών, ενώ παράλληλα εξυμνείται σε σημείο σχεδόν «αγιοποίησης» ο απλός άνθρωπος. 
 

Για το φασισμό

 
Η ταινία αποτελεί επίσης ηχηρή απάντηση του Κάπρα στο φασιστικό αμερικανικό κίνημα, που λίγο πριν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επιχείρησε να χειραγωγήσει τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, εκμεταλλευόμενο την απόλυτη εξαθλίωσή τους.
 
Συμβολισμοί γύρω από το «μαύρο» χρώμα της φασιστικής ιδεολογικής πρακτικής είναι διάσπαρτοι, άλλοτε πιο εμφανείς, άλλοτε πιο κεκαλυμμένες· αλλά πάντα εύστοχοι και εντελώς «καπρικοί»!

Τελικά, το μήνυμα αισιοδοξίας της ταινίας θεωρείται η πρακτικώς καταλληλότερη απάντηση στη φασιστική απειλή.