Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα του Δ. Λιγνάδη στην ηγεσία του Εθνικού Θεάτρου με την υπουργό Λίνα Μενδώνη χθες να διαψεύδει ότι ζήτησε την παραίτηση του, αλλά να δημιουργούνται νέα ερωτήματα.
Σε επιστολή του στο NEWS 24/7, που δημοσίευσε ρεπορτάζ της Έλενας Ακρίτα θέτοντας σειρά ερωτημάτων στην υπουργό Πολιτισμού σχετικά με μια συγκεκριμένη πρόσληψη, την πρόσληψη του φιλόλογου αδελφού του κ. Λιγνάδη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής παραδέχεται μεν ότι προσέλαβε τον αδελφό του, υποστηρίζοντας δε ότι «κόστισε» λιγότερο στο Εθνικό.
Επτά ερωτήματα από το ΜέΡΑ25
Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις που βγήκαν στη δημοσιότητα σχετικά με την πρόσληψη του φιλόλογου-μεταφραστή Γιάννη Λιγνάδη, αδελφού του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ως ηθοποιού, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσαν έρωτημα και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μενδώνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μεταξύ άλλων ζητούν απαντήσεις σχετικά με το αν επιτρέπεται να δηλώνεται στη σύμβαση εργασίας άλλο επάγγελμα από αυτό που κάποιος ασκεί, τον μέσο όρο στο μισθολόγιο του Εθνικού για έναν ηθοποιό, καθώς και πόσες προσλήψεις έχουν γίνει από τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Κατάσταση στο Εθνικό Θέατρο»
Τις τελευταίες ώρες είδε τα φώτα της δημοσιότητας η από 27/11/2020 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π.4480) για την πρόσληψη για τις ανάγκες του δραματολογίου ως ηθοποιού με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Εθνικό Θέατρο Ν.Π.Ι.Δ. του Γιάννη Λιγνάδη, αδελφού του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος επαγγέλλεται φιλόλογος-μεταφραστής, με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο μισθός που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη θέση είναι 1705 ευρώ.
Όπως διαβάζουμε, μάλιστα, ο ίδιος ο Γιάννης Λιγνάδης, ο οποίος και συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο το 2020 μέσα από την παραγωγή «Μαθήματα πολέμου», μια δραματική τριλογία για την αρχαία ελληνική ιστορία, που είχε αρχίσει από το Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του αδελφού του, Δημήτρη Λιγνάδη, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, «Εγώ είμαι μεταφραστής, κυρίως αρχαίου δράματος. Είμαι θεράπων του κειμένου, όχι άνθρωπος του θεάτρου», καθώς ασχολείται σε αυτόν τον τομέα εδώ και μία εικοσαετία.
Κατόπιν των ανωτέρω,Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Ποια η επαγγελματική ιδιότητα του κ Γιάννη Λιγνάδη;
2. Είναι όντως ηθοποιός όπως αναφέρεται στη σύμβαση;
3. Αν όχι, επιτρέπεται να δηλώνεται στη σύμβαση εργασίας άλλο επάγγελμα από αυτό που κάποιος ασκεί;
4. Για ποια θέση ακριβώς προσελήφθη ο αδελφός του κ Λιγνάδη;
5. Ποια η σύμβασή του για τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο για την παραγωγή «Μαθήματα Πολέμου»; Παρακαλούμε να μας κατατεθεί.
6. Ποιος ο μέσος όρος στο μισθολόγιο του Εθνικού για έναν ηθοποιό;
7. Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει στο Εθνικό Θέατρο και ποιες θέσεις αφορούν από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιτεχνικού Διευθυντή από τον κ Λιγνάδη;Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτεινή Μπακαδήμα, Κλέων Γρηγοριάδης
Ξεκάθαρες απαντήσεις για Λιγνάδη ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από Μενδώνη
Το γάντι στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λυχνάδης, χαίρει της εμπιστοσύνηςτης κυβέρνησης, πετάει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.
«Η κα Μενδώνη στη συνέντευξή της δεν είπε τίποτα για τις καταγγελίες σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου και αρκέστηκε σε ασάφειες πως εάν υπάρξουν καταγγελίες θα διερευνηθούν» αναφέρει στη δήλωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου και στη συνέχεια προσθέτει:
«Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Χαίρει ο κ. Λιγνάδης, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης για επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου;»