Ο Λίβανος και το Ισραήλ θα καθορίσουν με μια «ιστορική συμφωνία» τα θαλάσσια σύνορά τους, δήλωσε την Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η συμφωνία θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας και της κυβέρνησης του για έγκριση, την Τετάρτη, προτού επανεξεταστεί από το κοινοβούλιο, σημείωσε ο Λαπίντ.

Έφοσον το προσχέδιο υπήρξε «ικανοποιητικό» για τον Λίβανο, αναμένεται το συντομότερο δυνατό η ανακοίνωση για μια τελική συμφωνία για την ην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ, δήλωσε με Tweet του, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν την Τρίτη.

Ο Αούν πρόσθεσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου για να εκδώσει μια τελική θέση σχετικά με τη συμφωνία. Άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η αντίδραση της Χεζμπολάχ και του γενικού γραμματέα της, Χασάν Νασράλα