Ο Ντι Μάιο (31 ετών, βουλευτής από το 2013) πήρε το χρίσμα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν τριάντα επτά χιλιάδες μέλη του κινήματος που ίδρυσε ο ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής, με καταγωγή από την Νάπολη, υπερίσχυσε άνετα των συνυποψηφίων του ( οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε πανιταλικό επίπεδο) με 30.936 ψήφους.

«Θα μείνω πάντα μαζί σας, το κίνημα αυτό είναι μέσα στο dna μου», δήλωσε απόψε ο Μπέπε Γκρίλλο σε χιλιάδες μέλη των Πέντε Αστέρων που συνέρρευσαν στην διημερίδα η οποία οργανώνεται στο Ρίμινι.

Ο Γκρίλλο, όμως, όπως τόνισαν πολλοί ιθύνοντες των «πεντάστερων», παραμένει «εγγυητής» της ορθής εφαρμογής του προγράμματος και του καταστατικού τους.

Πολλοί σχολιαστές αλλά και η εσωτερική μειοψηφία των Cinque Stelle-Πέντε Αστέρων -της οποίας ηγείται ο βουλευτής Ρομπέρτο Φίκο- δεν αντέδρασαν θετικά στην υπερπροβεβλημένη υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο, από την στιγμή που δεν υπήρχαν άλλοι δυνατοί διεκδικητές της ηγεσίας του κινήματος. Ο Φίκο, πάντως, παρά την διαφωνία, μετέβη στο Ρίμινι και συναντήθηκε με τον Ντι Μάιο, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ