Οι ΗΠΑ απάντησαν ότι «ο πρώην πρόεδρος Μαδούρο» δεν έχει πλέον τη δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο και κάλεσαν τον στρατό της Βενεζουέλας να πάψει να τον στηρίζει, αν και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο τόνισε  ότι οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου Γκουαϊδό.

Ήδη πάντως οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

«Οι ΗΠΑ μάς κυβερνούν από μακριά»

Ο Μαδούρο κατηγόρησε χθες την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να κυβερνήσει τη Βενεζουέλα από μακριά και κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση ενορχηστρώνει πραξικόπημα εναντίον του.

«Είχαμε αρκετές παρεμβάσεις, εδώ έχουμε αξιοπρέπεια!», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο.
Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας σε μια πιθανότατα ενορχηστρωμένη κίνηση, λίγα λεπτά αφού ο 35χρονος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που τον επευφημούσε, ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες θα συνεχιστούν «μέχρι να απελευθερωθεί η Βενεζουέλα».

Σε ανακοίνωσή του λίγη ώρα αργότερα ο Τραμπ χαρακτήρισε «παράνομη» την προεδρία Μαδούρο και πρόσθεσε  ότι «το μοναδικό νόμιμο κομμάτι  της κυβέρνησης» είναι το κοινοβούλιο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε γενναία κατά του Μαδούρο και του καθεστώτος του και ζήτησε ελευθερία και κράτος δικαίου», επεσήμανε η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αν και δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.