Την Τρίτη συναντήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει «ήρωα του» τον Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΣ, στη συνάντηση διαπιστώθηκε «σύγκλιση απόψεων» σε μια συνομιλία που «ήταν καλή και δεν αφορούσε μόνο το ζήτημα της μετανάστευσης». Υπεραμύνθηκε της θέσης του για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα και κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να συνταχθεί μαζί τους.
Κάλεσμα στον Μακρόν έκανε και ο Ορμπάν, ζητώντας του να διαλέξει στρατόπεδο. «Υπάρχουν δυο θέσεις: η μια, του Μακρόν, θέλει να πετύχει την κατάρρευση του ΕΛΚ και στηρίζει την παράνομη μετανάστευση. Η άλλη θέση είναι η δική μας, που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη αυτή μετανάστευση. Χάρη και στην στάση μας, πάντως, στην Μεσόγειο, πλέον, δεν υπάρχουν πλοία των ΜΚΟ. Θέλουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα πρέπει να προκύψουν από τις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου».
Όπως μεταδίδει το France24, ο Μακρόν τους απάντησε την Τετάρτη από την Δανία και υποστήριξε πως αποτελεί τον κύριο αντίπαλο του εθνικισμού. «Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σ' αυτούς που προωθούν αυτόν τον λόγο μίσους. Αν θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπό μου τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο».
Σύμφωνα με τον Μακρόν, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα μέτωπο ανάμεσα σε εθνικιστές και προοδευτικούς. Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μεταναστευτικό στο άμεσο μέλλον. «Διαμορφώνεται μια ισχυρή αντίθεση ανάμεσα σε εθνικιστές και προοδευτικούς. Μέσα στις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε βάθος για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστεύσεων, αυτό σημαίνει σοβαρότητα και πνεύμα ευθύνης, παραμένοντας προσδεμένοι στις αξίες μας, όπως το δικαίωμα του ασύλου, με μια αληθινή πολιτική έναντι των χωρών προέλευσης και εσωτερικά. Δεν είναι αυτό που προτείνουν οι κύριοι Όρμπαν και Σαλβίνι».
«Υποκριτής ο Μακρόν»
Ο Σαλβίνι απάντησε στις δηλώσεις του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τον υποκριτή καθώς η γαλλική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε περισσότερες από 48 χιλιάδες απωθήσεις στα σύνορα της. «Πάνω από 48 χιλιάδες απωθήσεις στα σύνορα με την Γαλλία κατά το τελευταίο έτος μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη και υποδοχή για την οποία μιλάει ο Μακρόν. Αντί λοιπόν να δίνει μαθήματα στους άλλους, καλώ τον υποκριτή Γάλλο πρόεδρο να ξανανοίξει τα σύνορα και να φιλοξενήσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που είχε υποσχεθεί να δεχτεί».