Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος τόνισε πως δεν γνωρίζει «ούτε κατ’ όψιν» πολλούς εκ των συγκατηγορουμένων του και πως δεν γνωρίζει «ούτε καν κοινωνικώς τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο φέρεται ότι δωροδόκησα».
 
Όπως υποστήριξει στο απολογητικό υπόμνημα:
 
«Ομολογώ δε ότι ξενίζει η αξιωματική εκφορά κρίσεων στο κατηγορητήριο περί του ότι δήθεν είχα προσωπικώς υποσχεθεί στον πρώην υπουργό και τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ναυπηγείων ωφελήματα που ανέρχονται στο ποσόν τουλάχιστον των 63.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικών φράγκων, προκειμένου αυτοί να παραβούν το καθήκον τους, και ότι τάχα όλοι όσοι έλαβαν χρήματα από τη “MIE”, τα προώθησαν περαιτέρω είτε στον κ. Τσοχατζόπουλο είτε και στον κ. Εμμανουήλ, τη στιγμή που ελλείπει από τη δικογραφία οιοσδήποτε τέτοιος αποδεικτικός σύνδεσμος. Ουδέν απολύτως στοιχείο επιβεβαιώνει τη διαλαμβανόμενη στο κατηγορητήριο περιουσιακή μετατόπιση από τη “MIE” προς τα δύο ανωτέρω πρόσωπα, γεγονός που αφ’ εαυτού τορπιλίζει τη βάση και των δύο αποδιδόμενων σε μένα κατηγοριών».
 
Σε ερώτηση των ανακριτών για το πόσα χρήματα έλαβε για τα υποβρύχια 209 και 214 και αν έχει λάβει ποτέ άλλη αμοιβή από την κοινοπραξία σε άλλους λογαριασμούς του σε Ελλάδα, Κύπρο ή αλλού, εκτός από τον λογαριασμό στη ΜΙΕ SA Λουκέρνης, ο κατηγορούμενος φέρεται να απαντά:
 
«Εχω αναλυτικά αναφερθεί στις γερμανικές αρχές για τις συμβάσεις που υπέγραψα με τη Ferrostaal. Επαναλαμβάνω ότι από τον Οκτώβριο του 2003 έγινε για λόγους συμμόρφωσης προς τον ΟΟΣΑ μια νέα συμφωνία με το Βερετέκι, όπου αναφερόταν ως ποσοστό της προμήθειας μου το 5%. Τελικά μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας που ανερχόταν σε 1,8 δισ. περίπου. Ετσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατ. ευρώ κι έδωσα περίπου 51-52εκατομμύρια σε τρίτους σύμφωνα με τις εντολές τους
 
Στο απολογητικό υπόμνημά του ο κατηγορούμενος κάνει σαφές ότι ουδέποτε κατέβαλε στον Γιάννη Μπέλτσιο το 2003 το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το κατηγορητήριο), ενώ δέχεται ότι το 2000 του είχε καταβάλλει σε δραχμές το ποσό του 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
 
«Συλλογιζόμενος όσα έχουν προκύψει την τελευταία τριετία από τη δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως στη Γερμανία και την Ελλάδα, μετά μεγάλης μου λύπης διαπιστώνω ότι τα χρήματα που κατέβαλα κατ’ εντολήν της “ Ferrostaal”, απετέλεσαν αντικείμενο δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων. Ένα όμως είναι βέβαιον: Σε κάθε περίπτωση δεν το γνώριζα ούτε και μπορούσα να το υποπτευθώ. Είχα την πεποίθηση ότι τα καταβληθέντα χρήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ήτοι τη ναυπήγηση φορτηγών πλοίων φορτίου χύδην (bulk carriers) ή άλλων εμπορικών πλοίων, γεγονός που θα ενίσχυε την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας» επισήμανε στο απολογητικό υπόμνημά του ο Μιχάλης Ματαντός.
 
Σημειώνεται πως μετά την πολύωρη απολογία του ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)