«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου ο Νότης Μηταράκης, ανακοινώνοντας μία απόφαση της κυβέρνησης που αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, εντός και εκτός συνόρων.
«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προσθέτοντας πως «έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».
«Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ αναμένεται η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών, που έτσι κι αλλιώς είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις παροχές σε ανθρώπους που έχουν εξασφαλίσει άσυλο.
Επιπλέον, για όσους εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, ο Ν. Μηταράκης είπε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».
Υπενθυμίζεται πως στην επίσκεψη Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού 700 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας, απέναντι στην έξαρση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας.
Χρήματα η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έναντι της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα
Υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των νησιών τον Μάρτιο
Την Παρασκευή, κατά την ψήφιση της τροπολογίες για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο, και την διακοπή της οικονομικής τους στήριξης στη Βουλή, ο Ν. Μηταράκης αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης, ενώ προανήγγειλε την αποχώρηση 10.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά εντός του τρέχοντος μήνα.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ θα απελευθερωθούν από τις δομές φιλοξενίας 11.000» δήλωσε ο υπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υποστήριξε πως με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο θα φύγουν συνολικά 2.000 άτομα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αυτοί που λαμβάνουν ακόμη παροχές ενώ δεν δικαιούνται, ανέρχονται στους 11.200 και πρόσθεσε ότι από αυτούς, οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά μαζί με άλλους 1.000 που είναι από το 2018. Διαβεβαίωσε δε, ότι
Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, «από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020, και σε αυτούς εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1/3/2020». Μάλιστα, οι αναφορές του αυτές σε αριθμούς προκάλεσε την αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που αμφισβήτησε τα νούμερα, κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού Μετανάστευσης – και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή.
«Η Ελλάδα δεν προστατεύεται από το λαϊκισμό» απάντησε ο Ν. Μηταράκης, για να προσθέσει πως «δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές, εμείς δεν τη θέλουμε».
«Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και ενότητα, μέσα στο 2020 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος» είπε ακόμα ο υπουργός, ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «η χώρα συντεταγμένα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, με πάγια θέση της ότι τα σύνορα είναι κοινά».