Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων, λέγοντας ότι «ήμασταν απολύτως συνεπείς την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Το ξαναλέμε καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί».

Μιλώντας για την πρόβλεψη 2,8% για ανάπτυξη το 2020 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είπε ότι «ενδεχομένως να είμαστε και λίγο συγκρατημένοι» συμπληρώνοντας ότι και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, καταβάλουν κανονικά κάθε κοινωνικό επίδομα.

«Σεβόμαστε την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης» δηλώνει για Novartis

Με αφορμή την υπόθεση Novartis και την Προανακριτική σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέφερε πως «η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκε λόγω των αποχωρήσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ευχάριστο αιφνιδιασμό» των πολιτών λόγω του ότι η κυβέρνηση του διαχωρίζει την κοινοβουλευτική δράση με τις πράξεις της Δικαιοσύνης.

«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της. Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis.

Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα. Οι συναντήσεις μας θα είναι τακτικές, ουσιαστικές, ξεκινώντας από τη σημερινή. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει τον σεβασμό της στη Βουλή.

Με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου απ’ τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ήδη ενεργοποίησα την “Ώρα του Πρωθυπουργού”, απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη. Θα ήμουν πολύ ανοικτός η Ώρα του Πρωθυπουργού να γίνει και ολίγον πιο διαδραστική, με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να “βουλεύεται” και να “διαβουλεύεται”. Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις. Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης».

Με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο μίνι απολογισμός της κυβέρνησης του

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση τους πρώτους τρεις μήνες, στάθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, αλλά και στις δράσεις τους σχετικά με το Μάτι, λέγοντας πως συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του.

«Υλοποιούμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ.

Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει.

Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028. Αυτή είναι η δική μας “πράσινη” απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί “καθαρής” οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με αφίσες. Καθαρίσαμε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας έχουν πια πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το “112” άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θέλω να συγχαρούμε όλες και όλοι μαζί θερμά αυτούς τους καθημερινούς ήρωες».

Εγκώμια την αστυνομία και τη «δημοκρατία» στα Πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στην ασφάλεια ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια», ενώ στάθηκε και στον ρόλο της αστυνομίας και των δεκάδων εκκενώσεων καταλήψεων, για τις οποίες δήλωσε πως με τον τρόπο αυτό οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η αστυνομία είναι παρούσα στις γειτονιές.

«Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει.

Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».