
«Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Απριλίου. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώνει τουλάχιστον 13 ανθρώπους στην Γάζα, ανάμεσα τους επτά παιδιά, πραγματοποιώντας δολοφονικές επιδρομές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στην πιθανότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τον Αμερικάνικο κολοσσό Chevron για «την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης», αγνοώντας την καταδίκη της εταιρείας για τη ρύπανση ελώδους περιοχής κοντά στη Νέα Ορλεάνη και τη μη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» σημείωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με την οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου» και επανέλαβε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Προσέθεσε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» είπε.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι «είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την οποία πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».
Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στη Γάζα από τα ξημερώματα
Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επισκέψεις στο Ισραήλ, επιτρέπει την διέλευση του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας για να φτάσει στην Ουγγαρία ή μιλάει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την στρατηγική σχέση που χτίζει με το Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί διαρκείς επιθέσεις στη Γάζα σκοτώνοντας κάθε μέρα δεκάδες Παλαιστινίους.
Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 13 έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μόνο σήμερα από τα ξημερώματα. Στα νότια, ανατολικά του Χαν Γιουνίς, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σε ισραηλινό χτύπημα. Επίσης, στο νότιο τμήμα του θύλακα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν μετά από αεροπορική επίθεση εναντίον ομάδας αμάχων στη Ράφα.
Στην κεντρική Γάζα, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ομάδα αμάχων στο Ντέιρ ελ-Μπάλα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ο ανταποκριτής του Al Jazeera επί τόπου δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή al-Atatra της Beit Lahiya. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, ενώ οι γιατροί περιέγραψαν την κατάσταση ορισμένων από αυτούς ως κρίσιμη.
Ο Μητσοτάκης διαφημίζει την πιθανότητα συνεργασίας με τη Chevron
Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό ότι αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron και επέβαλε την καταβολή 745 εκατομμύρια δολαρίων για τη ρύπανση ελώδους περιοχής κοντά στη Νέα Ορλεάνη και τη μη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τον όμιλο πως επιδείνωσε τις επιπτώσεις των παλιρροιών υποβαθμίζοντας τους βάλτους που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ένορκοι τελικά επιδίκασαν πρόστιμο 575 εκατομμύρια δολάρια για την απώλεια μέρους της γης του, που τώρα βρίσκεται μόνιμα κάτω από το νερό, 161 εκατομμύρια δολάρια για τη ρύπανση και 9 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάλειψη του εξοπλισμού.
Ενώ, λοιπόν, ο υπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο Σταύρος Παπασταύρου, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία Chevron για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»), ο πρωθυπουργός διαφήμισε στην συνέντευξή του την πιθανή συνεργασία με την εταιρεία. Ερωτήματα δημιουργούνται επομένως για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των σχεδίων γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.