Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει χειριστεί σωστά την υπόθεση και πλέον ετοιμάζεται για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού. Επανέλαβε ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και οι πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών.

«Κατ’ αρχάς θέλω να πω και δημόσια συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό. Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού.

Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια -όπως έχετε πει πολλές φορές- ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό».

«Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό παραπάνω από τη γρίπη»

Ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, δήλωσε στην τηλεόραση του Ant1, δήλωσε προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι ιδιαίτερο συγκριτικά με τη γρίπη.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας, μπορεί να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση, αλλά θα έλεγα ότι με ανησυχεί λίγο το γεγονός ότι στην Ιταλία ίσως έχουν περισσότερα κρούσματα απ’ όσα και οι ίδιοι γνωρίζουν

Με δεδομένο ότι στην Ιταλία υπάρχουν τον τελευταίο καιρό πολλές εκθέσεις, στις οποίες έχουν βρεθεί και αρκετοί Ελληνες, υπάρχει η πιθανότητα μερικοί απ’ αυτούς να φέρουν τον ιό πίσω και έτσι να έχουμε κάποια εξάπλωση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό περισσότερο από τη γρίπη. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερο φόβο, όσο φόβο έχουμε για τη γρίπη, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό ο κορωνοϊός σε σχέση με τη γρίπη».

Ανοίγουν εργαστήρια σε Πάτρα και Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το υπουργείο Υγείας αποφάσισε το άνοιγμα εργαστηρίων στην Πάτρα και την Κρήτη προκειμένου να συμβάλλουν στις εξετάσεις των ενδεχόμενων ύποπτων κρουσμάτων του ιού.

Το βράδυ του Σαββάτου επέστρεψαν από το Λονδίνο οι συμμαθητές της κόρης του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος που φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών και βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή. Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε θερμομέτρηση στα παιδιά στο αεροδρόμιο. Τα παιδιά βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ’ οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου. Κάποια παιδιά που παρουσίασαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊο (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Τέταρτο κρούσμα κορονοϊού και αναστάτωση από το πρώτο στην Αθήνα

Αρνητικό το δείγμα φαντάρου στη Ρόδο

Αρνητικό είναι τελικά το δείγμα φαντάρου που υπηρετεί σε μονάδα της Ρόδου και παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Πριν δέκα μέρες ο  φαντάρος είχε πάρει άδεια και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος» καταγγέλλει πως απλοί φαντάροι χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις  στάλθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, προκειμένου να κάνουν έρευνα στα επείγοντα περιστατικά για πιθανά κρούσματα.

Η ανακοίνωση τους:

Σε απόγνωση ήταν οι φαντάροι όταν επικοινώνησαν το πρωί της Παρασκευής 28/02 με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ καθώς τους ενημέρωναν ότι απλοί φαντάροι και όχι στελέχη του Υγειονομικού θα στέλνονταν στα Επείγοντα Περιστατικά να κάνουν έρευνα για τους ασθενείς με κορονοιό!

Δηλαδή, απλοί φαντάροι χωρίς καμιά γνώση, εκπαιδευτική-μορφωτική-επαγγελματική επάρκεια θα εκτίθονταν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο.

Να ρωτούν τους ασθενείς στα Επείγοντα να έχουν αρρωστήσει από τον ιό.

Αν έχουν ταξιδεύσει στην Ιταλία

Αν έχουν τα κρούσματα του επικίνδυνου ιού.

Οι συνάδελφοι φαντάροι όχι μόνο ανησύχησαν καθώς διαπίστωσαν ότι αδιαφορούν για την υγεία, τους ίδιους και τις οικογένειες τους, αλλά κυρίως αντιστάθηκαν σε αυτή την δραματική προοπτική και στο Παράλογο της μεθόδευσης.

Παράλογο για τους φαντάρους, αλλά τόσο Λογικό για τα στελέχη του Υγειονομικού που μένουν στο Απυρόβλητο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Μετά από παρέμβαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ στο ΓΕΣ υπήρξε η δέσμευση του Επιτελείου ότι μόνο στελέχη του Υγειονομικού θα εμπλακούν.

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τι θα γινόταν;