
Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «ProtoThema» επανέλαβε τον αυτοθαυμασμό για το υπερπλεόνασμα και τα νέα μέτρα «ανακούφισης», δήλωσε περήφανα πως «το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας» και άρα πως θα ολοκληρώσει τη θητεία του, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη δεξιά κριτική που του ασκείται για «υποχωρητικότητα» στα ελληνοτουρκικά έφερε ως παράδειγμα «υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων» την συμφωνία με τον αμερικάνικο κολοσσό της Chevron «να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης». Στην συνέχεια, χαρακτήρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «θηλυκό Βαρουφάκη».
«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι κόντρα στο ρεύμα να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες» συνέχισε τον αυτοθαυμασμό των προηγούμενων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι τυχαίο. Αυτά τα έσοδα, τα αυξημένα, δεν προήλθαν από αυξήσεις φόρων, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί. Προήλθαν από την οικονομική ανάπτυξη και από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».
Συνέχισε ότι «γι’ αυτό και ακριβώς έχουν μόνιμο χαρακτήρα, επειδή ακριβώς η μείωση της φοροδιαφυγής έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι αποτέλεσμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιήσαμε στις αρχές της δεύτερης τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν πολλές πολιτικές αντιδράσεις τη στιγμή που εφαρμόζονται, όμως τα οφέλη αργούν μερικές φορές να εμφανιστούν. Να, λοιπόν, που τα οφέλη εμφανίστηκαν και μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
«Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι Πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία» σημείωσε ακόμα.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή αύξηση των ενοικίων λόγω του επιδόματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος απάντησε ότι «το στεγαστικό πρόβλημα προέκυψε ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας, της αυξημένης ζήτησης για ενοίκια και της αύξησης της αξίας των ακινήτων. Άρα, αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία πηγαίνει καλά. Είναι, όμως, ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης. Είναι το μόνο μέτρο αυτό το οποίο εξαγγείλαμε χθες; Όχι, διότι χρειαζόμαστε μέτρα και από την πλευρά της προσφοράς και από την πλευρά της ζήτησης».
«Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό» είπε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο κ. Ευγενίδη, «ένας νέος άνθρωπος, ας πούμε, ο οποίος ψάχνει σήμερα να νοικιάσει ένα σπίτι, να γνωρίζει ότι θα του επιστρέφεται ένα ενοίκιο κάθε χρόνο, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τη διάθεση την οποία θα έχει να διαπραγματεύεται με τον εκμισθωτή, με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, έτσι ώστε να δηλώνεται όλο το ποσό του ενοικίου. Μην κοροϊδευόμαστε… Σήμερα στην αγορά των ενοικίων υπάρχει ακόμα πολλή παραοικονομία».
«Όπως, λοιπόν, περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μία σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό» ισχυρίστηκε.
Όσον αφορά τα μόλις 250 ευρώ επιπλέον στις πενιχρές συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «καταρχάς, η μόνιμη πια στήριξη των 250 ευρώ αφορά όλους τους συνταξιούχους είτε είχαν προσωπική διαφορά, είτε δεν είχαν. Η προσωπική διαφορά, όπως ξέρετε, φθίνει κάθε χρόνο, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται». Συνέχισε με την υπόσχεση ότι «κάθε χρόνο θα βλέπουν περισσότεροι τις αυξήσεις και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι πια έχουμε μπει σε μία πορεία όπου έχουμε μόνιμες αυξήσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίες είναι αντίστοιχες της πορείας της οικονομίας. Επαναλαμβάνω: όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες. Και προφανώς αυτό είναι ένα πλαίσιο μόνο ανακοινώσεων. Γιατί ανακοινώθηκε τώρα; Διότι πολύ απλά έπρεπε…»
Ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει όλη της τετραετία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας».
Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την κριτική που βλέπει «υποχωρητικότητα» στα ελληνοτουρκικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ως αντιπαράδειγμα την συμφωνία με την Chevron. Συγκεκριμένα, είπε ότι «τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι, κ. Ευγενίδη;»
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι το δικαστήριο της Λουιζιάνα καταδίκασε την Παρασκευή 4 Απριλίου, τον αμερικανικό όμιλο και κολοσσό πετρελαίου Chevron σε καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατ. δολαρίων για ρύπανση υδάτων κοντά στη Νέα Ορλεάνη, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται συστηματικά να αγνοεί.
Όσον αφορά την συναυλία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, μετά από την οποία ακολούθησαν επεισόδια και συλλήψεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εικόνες οι οποίες, όμως, δεν επιβεβαιώνουν εν προκειμένω τον κανόνα. Γιατί το λέω; Στα Εξάρχεια πράγματι υπήρξε μια επιχειρησιακή αστοχία, με αφορμή μια συναυλία η οποία έγινε. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αν αναζητήσετε, όμως, τα στοιχεία για τις κλοπές, τις διαρρήξεις στα Εξάρχεια τα τελευταία πέντε χρόνια, θα τις δείτε δραματικά μειωμένες».
Ερωτηθείς για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη. Φοβάμαι ότι στην προσπάθειά του να συντονιστεί με αυτό που αντιλαμβάνεται ως αίσθημα της κοινωνίας, έριξε νερό στον μύλο των αντισυστημικών δυνάμεων και έγινε παρακολούθημα της κ. Κωνσταντοπούλου», σχολίασε για τον Νίκο Ανδρουλάκη.