Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι είναι πρωθυπουργός σε αποδομή και αποτελεί ήδη παρελθόν. Ισχυρίστηκε πως το η αντιπολίτευση ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα για να μην γίνει η χώρα Βενεζουέλα.
«Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, είναι ήδη παρελθόν, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διχάζει και να πολώνει. Έχει κάνει κυβερνητική γλώσσα τη χειρότερη μορφή αυριανισμού. Δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος, η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ίσχυσαν στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα. Η κυβέρνηση κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αν δεν είχε ψηφίσει τότε η αντιπολίτευση το τρίτο πρόγραμμα τώρα η χώρα θα ήταν Βενεζουέλα». Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις περικοπές που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση αν δεν μπορέσουν να κάνουν κάτι καλύτερο.
Προανήγγειλε μείωση προσωπικού της ΕΡΤ
Ερωτηθείς για το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός πως σήμερα η ΕΡΤ αποτελεί όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας και προανήγγειλε μείωση προσωπικού.
«Ας μιλήσουμε καλύτερα για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Η ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Το τέλος υπέρ της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και θα προσαρμοστεί σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ είναι θλιβερό και απαράδεκτο».
Ισχυρίστηκε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος αλλά «οι στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν την επόμενη ημέρα και θα καταργηθούν οι ειδικές γραμματείες που στελεχώνει με συγγενείς, κολλητούς και φίλους». Υποστήριξε ότι ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου μπορούν να ασκούνται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα και θα εκχωρηθούν σε αυτόν.
Επανέλαβε τις εξαγγελίες του για την αντιμετώπιση της φτώχειας με αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος ανεργίας, υποστηρίζοντας πως θα προκύψουν καλύτερες θέσεις εργασίας μέσα από τη ανάπτυξη που θα προέλθει από ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την προσέλκυση επενδύσεων.
Θα παραμείνει το εκλογικό μπόνους
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν αλλαγές που θα εξασφαλίζουν αναλογικότητα αλλά δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς το μπόνους των εδρών. «Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο την επόμενη ημέρα, και για τις εθνικές και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο καινούριος νόμος θα εξασφαλίζει και αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Θα υπάρχει μπόνους, αλλά όχι αυτό που υπάρχει σήμερα των 50 εδρών».
Επισήμανε ότι κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν είναι σίγουρος για τις επόμενες εκλογές, κάνοντας λόγο για ανανέωση του κόμματος. «Θα γίνει ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Όσοι νομίζουν ότι έχουν κλειδώσει από τώρα μία θέση καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Κάναμε πολύ καλά και προχωρούμε σε εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαΐου. Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των συμπολιτών μας που εγγράφονται για να συμμετάσχουν καταβάλλοντας τα 12 ευρώ ετησίως που σημαίνει και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του κόμματος».
«Ψυχραιμία απέναντι στην Τουρκία»
Σχετικά με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας πρέπει να υπάρχει «ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα του λαού». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι δεν επεδίωξε εθνικό μέτωπο σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος χωρίς συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας.
«Κατακρίναμε από την πρώτη στιγμή την τακτική της κυβέρνησης και ασκήσαμε δριμεία κριτική. Από την αρχή επιβάλαμε τη σωστή εθνική γραμμή που είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζητήσεις αν δεν λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού και της ενιαίας χρήσης του ονόματος που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή. Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος για την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».