Στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, που πραγματοποιείται σήμερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται ότι θα λάβει το χρίσμα της υποψήφιας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, οι προτάσεις τύπου Ρουάντα που είδαμε να περνάνε στο βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητηθούν καθώς όπως δήλωσε εν όψει των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο επιθυμεί συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε. για την απέλαση μεταναστών. Πρόκειται για προσχέδιο για την αλλαγής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  για το άσυλο.

Η Φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελτ, επικεφαλής εκπρόσωπος της ομάδας Renew στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τις πολιτικές ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, χαρακτήρισε την πρόταση του ΕΛΚ «ακόμα ένα δυσάρεστο ζωντανό δόλωμα του ΕΛΚ, με στόχο να προσελκύσει την ακροδεξιά ψήφο». Και εκτίμησε ότι «δεν θα πετύχει», καθώς όπως είπε «το μόνο που έχει πετύχει αυτή η στρατηγική του ΕΛΚ τα τελευταία χρόνια, είναι να κάνει την ακροδεξιά ισχυρότερη. Έτσι, αν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί επαναλαμβάνουν πεισματικά την ίδια τακτική κάθε φορά;».

Το ΕΛΚ εκπροσωπεί τα κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών κομμάτων στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στο «μανιφέστο» του, το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι βασικό κριτήριο για την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής, που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλει να εφαρμόσει «την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών» και πως «οποιοσδήποτε αιτείται άσυλο στην Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε μια ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί στη διαδικασία ασύλου εκεί».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια του ΕΛΚ να δείξει ότι δεν θα εφαρμόσει την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ρουάντα, τονίζει ότι «τα κριτήρια για ασφαλείς χώρες θα είναι σύμφωνα με τις βασικές υποχρεώσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Δικαιώματα του Ανθρώπου». Προσθέτει πάντως ότι καμία από τις συμβάσεις «δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της χώρας προστασίας».

Και προβλέπει πως αφού υιοθετηθεί η «εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας», προτείνει η Ε.Ε. να «δεχθεί μια ποσόστωση ατόμων που χρειάζονται προστασία μέσω ετήσιων ανθρωπιστικών ποσοστώσεων για ευάλωτα άτομα».

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της παραμονής του στο Βουκουρέστι θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας.

Πέραν της αυριανής ψηφοφορίας για την εκλογή υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές.