Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές και τόνισε ότι θα τις εφαρμόσουν επειδή τις πιστεύουν και όχι επειδή τους αναγκάζουν. «Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι κομμάτι ενός προγράμματος, αλλά επειδή πιστεύουμε πως είναι αναγκαίες για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική».

Παρά το ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε ξεκαθαρίσει τον Μάρτιο ότι το δυσθεώρητο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 δεν πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Από τη στιγμή που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τη δέσμευση του για μερική αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει πάρει από τις τσέπες τους περισσότερα χρήματα από αυτά που ήταν απαραίτητα και σχεδιάζω να επιστρέψω μερικά από αυτά τα χρήματα σε αυτούς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι αν και δεν του αρέσει θα την σεβαστεί, αλλά θα διατηρήσει το δικαίωμα να μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν και δεν μας αρέσει η συμφωνία, θα την σεβαστούμε. Ωστόσο θα δουλέψουμε για να βελτιώσουμε πτυχές ή συνέπειες της συμφωνίας που δεν είναι υπέρ των δικών μας συμφερόντων. Δεν νομίζω να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να παίρνει οριστικές αποφάσεις από τη στιγμή που υπάρχουν εκκρεμή σημεία στη συμφωνία. Διατηρούμε πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν αυτό υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα».