Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως είναι αβάσιμες οι κατηγορίες για άνοιγμα του τουρισμού χωρίς πλάνο, επισημαίνοντας ότι ήταν μια διαδικασία που έγινε μεθοδικά. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έδειξε επαγγελματισμό που μπορεί να τον κεφαλαιοποιήσει.

«Φταίει ή δεν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα; Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση και λιγότερο σε ξένους επισκέπτες. Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου. Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις . Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα που υπολογίζουμε στο 4% στην εθνική οικονομία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Ο επαγγελματισμός που δείξαμε μπορούμε να τον κεφαλαιοποιήσουμε. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατί προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν.

Έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού; Όχι. Έγινε μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε σύστημα ελέγχου. Ένα σύστημα που πολλές χώρες μας το ζήτησαν για να το αντιγράψουν. Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και μας εγκατέστησε το πρόγραμμα και σήμερα εξάγουμε αυτό το πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στο κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης των πολιτών, δήλωσε ότι «η κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε δεν θα επανέλθει γρήγορα και αυτόματα», ενώ έκανε λόγο για απόθεμα κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Γνωρίζω την κόπωση και αγωνία πολιτών. Συμμερίζομαι την αβεβαιότητα για την δουλειά τους και το εισόδημά τους. Η κοινωνία απέδειξε ότι αναγεννά και ανανεώνει δυνάμεις όταν οι προσπάθειες καρποφορούν. Γι αυτό και η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης που στέρησε πόρους τα κατάφερε καλύτερα από πλουσιότερες χώρες. Το ίδιο αισιόδοξοι πρέπει να είμαστε και τώρα. Είμαστε μέτοχοι μιας άυλης περιουσίας που είναι η εμπιστοσύνη. Όσο και αν κάποιοι υποτιμούν το εθνικό φιλότιμο του Έλληνα αυτό εξακολουθεί να είναι εφόδιο ζωής. Όσοι το χλευάζουν αποδεικνύουν ότι δεν το διαθέτουν. Υπάρχει και ένα κεφάλαιο ακόμα που είναι το απόθεμα κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της. Από το 3,5% επί ΣΥΡΙΖΑ στο 1,5% σήμερα. Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζεται κάποιοι στις διεθνείς αγορές θα το είχαν καταλάβει. Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Μπορεί να αποτελέσει όμως το φυτόριο νέου πολιτικού παραδείγματος. Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση Πρέπει να δουλέψουμε μαζί στην βάση του ορθού λόγου και των επιστημονικών οδηγιών».