Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Bild, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της Τουρκίας με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, που καταπατά το διεθνές δίκαιο, και έδωσε στον Ερντογάν  το δικαίωμα να μιλήσει για γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο συμφωνίας, παραβιάζοντας την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), περιέχει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβύης καθώς και αναλυτικούς χάρτες.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο και ισχυρίστηκε ότι παρά το ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει πράξεις που θα βγάλουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. «Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου».

Στάθηκε στην αποδοκιμασία της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, εκτιμώντας πως η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο αν δεν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα.  Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ΕΕ για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό» και ζήτησε αλλαγή του συστήματος του Δουβλίνου, προκειμένου να υπάρξει σωστός καταμερισμός των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας πως η διαχείριση των συνόρων είναι αποκλειστικό προνόμιο του κάθε κράτους.

«Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών.

Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους».