Υπενθυμίζεται ότι κανένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπόρεσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κερδίζει περισσότερες από 190 έδρες, τη συμμαχία του Μακρόν 160 και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 140.
Μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την αριστερή συμμαχία θα οδηγούσε σε άμεση πρόταση μομφής και κατάρρευση της κυβέρνησης, είπε ο Μακρόν εξηγώντας την απόφασή του. «Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε αμέσως εναντίον της μια πλειοψηφία άνω των 350 βουλευτών, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να δράσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους ζητήθηκε η γνώμη, η θεσμική σταθερότητα της χώρας μας σημαίνει ότι αυτή η επιλογή δεν πρέπει να επιδιωχθεί».
Το NFP έχει προτείνει τη Λουσί Καστέτ, 37χρονη οικονομολόγο και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων του Δήμου του Παρισιού, ως υποψήφιά Πρωθυπουργό.
«Η ευθύνη μου είναι ότι η χώρα δεν είναι μπλοκαρισμένη ούτε αποδυναμωμένη», ανέφερε η δήλωσή του τη Δευτέρα. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές δεν έχουν προτείνει ακόμη τρόπους συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι τώρα στο χέρι τους να το κάνουν», πρόσθεσε, μη αναφέροντας το πρώτο κόμμα εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, την «Ανυπότακτη Γαλλία».
Από την άλλη πλευρά, ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ κατήγγειλε, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».
«Η λαϊκή και πολιτική απάντηση πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη», είπε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Η Ανυπότακτη Γαλλία καλεί σε διαδηλώσεις καλώντας τον πρόεδρο να «σεβαστεί τη δημοκρατία» και είπε ότι θα υποβάλει πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν. «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών που τοποθέτησε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφή των δημοσκοπήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μελανσόν.
Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγετής του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος είπε στο BFM TV ότι ο Μακρόν επρόκειτο να προκαλέσει μια «σοβαρή κρίση στη χώρα μας», ενώ η ηγέτης των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, δήλωσε στο X ότι τα τρία τέταρτα του γαλλικού λαού επιθυμούν «πολιτική ρήξη με τον Μακρονισμό». Η Τοντελιέ χαρακτήρισε επίσης την ενέργεια του Μακρόν ως «ντροπή» και «επικίνδυνη δημοκρατική ανευθυνότητα».
Σήμερα, Τρίτη, ξεκινάει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, με στελέχη των κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας».
Μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν για συνομιλίες τη Δευτέρα, οι ηγέτες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και Τζόρνταν Μπαρντέλα, περιέγραψαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως «κίνδυνο» για τη Γαλλία.